Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
3. aprill 2015, 15:07

Lugu ilmus esmakordselt 2013. aasta märtsikuu Tervis Plussis.

Kas detoks on hea?

Üks korralik detoksprogramm peaks aitama kehal puhastuda, ergutama maksa ja teiste jääkidega tegelevate organite tööd ja laadima keha kasulike toitainetega. Kas see kõik on ikka vajalik või saab keha puhastumisega ise hakkama?

Poolt

Veres olevad jääkained ja toksiinid filtreeritakse välja maksas. Samuti väljutab keha jääke neerude, seedeorganite, kopsude, lümfisüsteemi ja naha kaudu. Kuid keskkonna saastatuse tõttu soovitatakse detoksit näiteks seletamatu väsimuse, aeglase ainevahetuse, nahaärrituste ja allergiate, väiksemate põletike, silmaaluste kottide, punnkõhu, menstruaaltsüklihäirete ja ka peataoleku korral. (Linda Page, “Detoxification”)

Võib-olla on vaja muuta kõiki seniseid toitumisharjumusi – hakata ise süüa tegema, loobuda rafineeritud toodetest, valgest jahust valmistatud saiast, kookidest, küpsistest ja kommidest, teha tutvust täisteratoodete, pruuni riisi ja kinoaga, vaadata üle toiduks kasutatavad rasvad, et keha saaks kätte vajalikud rasvhapped, ning suurendada taimse ja vähendada loomse toidu osakaalu menüüs. Ja süüa võimalusel mahedalt kasvatatud toitu, vältida menüüs kunstlikke värvaineid, suhkruid, maitse- ja säilitusaineid. (Sirli Kivisaar, toitumisterapeut)

Kaal langeb ja ka meeleolule mõjub detoks kindlasti hästi, sest kui keha saab toidust kätte vajalikud toitained ning keha detoksmehhanisme enam liigselt ei koormata, paraneb ka meeleolu. (Sirli Kivisaar, toitumisterapeut)

Detoksi kasud võivad tegelikult tulla küllastunud rasvu ja rohkelt suhkruid sisaldavast töödeldud toidust loobumisest. (Katherine Zeratsky, Mayo kliiniku toitumisteadlane)

Korralik väljutamisprogramm paneb rõhku ka saunale, veeprotseduuridele ja stressi maandamisele. Tähtis on igapäevane tunniajane trenn või harjutused (jooga, hüppenööriga hüppamine). (Peter Bennett, “7-Day Detox Miracle”) .

Vastu

Detoksifikatsioonidieedid on populaarsed, kuid nende kasulik toime pole teaduslikult põhjendatud. (Katherine Zeratsky, Mayo kliiniku toitumisteadlane)

Korralik detoks on suur muutus, see tähendab alkoholist, kohvist, suitsudest, küllastunud rasvast ja rafineeritud suhkrust loobumist. Samuti olmekeemia asendamist looduslike toodetega. Kuigi seda võivad proovida kõik inimesed, ei soovita ma seda omal käel ette võtta juhul, kui tegemist on juba mõne väljakujunenud haigusseisundiga. (Sirli Kivisaar, toitumisterapeut)

Detoks on vastunäidustatud rasedatele ja imetavatele naistele, lastele, krooniliste degeneratiivsete haiguste, vähi, tuberkuloosi jpt haiguste korral. Kui tegemist on tasakaalust väljas organismiga, siis on dieedi pidamist alustades ja ka selle ajal vaja kindlasti konsulteerida arsti, toitumisnõustaja või -terapeudiga. (Sirli Kivisaar, toitumisterapeut)

Kuna üks mürkide tekitaja on liigne stress ja selle tõttu vallanduvad hormoonid, peaks hoolitsema ka vaimse tervise eest või tegelema puhastusega rahulikumal eluperioodil. (life.gaiam.com)

Mõned inimesed ütlevad, et tunnevad end dieedi ajal ja selle järel energilisemalt ja nende keskendumisvõime on parem. Kuid on vähe tõendusmaterjali, et detoksdieet tegelikult kehast toksiine välja viib. Niikuinii filtreerivad neerud ja maks enamiku toksiine kehast efektiivselt välja.  (Katherine Zeratsky, Mayo kliiniku toitumisteadlane)