Idudest saab teha vägeva salati. Foto: Vida Press
Toiduuudised
28. märts 2015, 07:00

Idudega kevadväsimuse vastu

Idandid sisaldavad ohtralt vitamiine ning kiud- ja mineraalaineid, mistõttu on nad head väsimusepeletajad. Et praegu on idandamise kõrghooaeg, siis miks mitte kasvatada neid vitamiinipomme ka kodus?

Toitumisterapeut Annely Soots tunnistab, et idandatud seemned võistlevad oma toitainerikkuse poolest parimate toidulisanditega.

"Laste toidulaual peaksid idandid olema aga suisa aastaringselt, sest kasvava organismi vajadused on täiskasvanu omast märksa suuremad," sõnab ta ning kinnitab, et lapsed neid ka armastavad.

Lisaks aitavad idandid kehal puhastuda, viia organismist välja jääkaineid, mürke, liigset kolesterooli ja teisi kahjulikke aineid.

Idudest on abi ka kevadväsimuse korral. "Kõige tõenäolisemalt tekitab väsimust toitainetevaene söök. Peale idandite võiksid menüüsse kuuluda ka rohkesti kergelt hautatud või toorest köögivilja ning mittemagusaid puuvilju. Nii saame kõige rohkem energiat, sest anname kehale toitaineid, mitte tühje kaloreid," räägib Soots.

Samas päris kilode kaupa idandeid siiski süüa ei või.

Mahedaimalt maitsevad lutsern ja munguba

Idandamiseks sobivad väga paljud seemned. Kõige tavalisemad on läätsed, mungoad, kikerherned, lambalääts, ristik ja lutsern. Erilise maitsega idandid on rõigas, redis, sinep, rukola, spargelkapsas ja ürt-allikkress.

"Need on palju teravama maitsega, mistõttu on soovitatav kasutada neid koos mahedamaitselistega," ütleb Soots. Kõige pehmema maitsega on lutsern ja munguba, neid on ka kõige parem idandada.

Idandamiseks ei sobi vigastatud, hallitanud vms. seemned. Ka ei tohi osta seemneid seemnekauplusest, sest need on mürgised. Seevastu leiab huvitavaid seemnesegusid ökopoodidest. Nende puhul tasub aga jälgida, et kõik segu seemned idaneksid üheaegselt.

Kõige lihtsam on idandada kolmekorruselises idandamisnõus, mille igale korrusele võib panna eri seemned.

Kes ei taha sellepärast aga ligi 20eurost väljaminekut teha, siis on soodsam kasutada klaaspurgimeetodit. Selleks on tarvis spetsiaalset purki, mis maksab umbes viis eurot, või tavalist klaaspurki, kummirõngast ja marlit.

Söömiskõlblikud sabakesed 3–8 päevaga

Esmalt tuleb seemneid natukene leotada, siis panna need purki, katta see märjaks kastetud marliga ja kinnitada kummirõngaga.

"Aseta purk suu allpool kaldu teise anuma peale, et vesi purgist välja niriseks, ning vala vesi ära. Siis pane purk otsese päikesevalguse eest kaitstud kohta ning loputa idusid kaks korda päevas," õpetab Soots.

Loputades kalla läbi marli pool purki vett täis, liiguta ettevaatlikult purki ja nõruta vesi seejärel jälle hoolikalt välja.

"Midagi hullu ei juhtu, kui mõni loputuskord vahele jääb, aga kui idandid jäävad kauem kui päevaks loputamata, hakkavad nad närbuma."

Sõltuvalt seemnest tekivad neile söömiskõlblikud sabakesed 3-8 päevaga.

Idandeid saab ka taldrikul ja paberite vahel kasvatada, kuid nii kipuvad nad kergesti ära kuivama.

"Idud peavad olema kogu aeg niiskes," ütleb Soots. Miks tasub idusid aga ise kasvatada, mitte poest valmis kujul osta?

"Poe idandites pole midagi halba, olen neid ka ise ostnud, kuid kindlasti on ise kasvatamine odavam. Näiteks 500 grammi mungoa seemneid maksab Via Naturale e-poes 3,30 ja minule jagub sellest mitmeks kuuks." Selveris maksab 150grammine karp mungoa idandeid aga 2,59 eurot.

Salat krõbeda lehtkapsa ja idudega

(kolmele-neljale)

Vaja läheb: 300-400 g lehtkapsast,

1,5 dl mungoa idusid, 1 tomat,

50 g india pähkleid, 2 sl oliiviõli,

1 sl agaavisiirupit või mett, 1 tl soola.

Kaste: ½ punast tšillit, 1 sl sojakastet,

2 sl seesamiõli, 1 sl laimi- või sidrunimahla.

Valmistamine: Rösti pisut väiksemaks lõigatud india pähklid pannil kuldseks, tõsta taldrikule, nirista peale agaavisiirup või mesi ning sega läbi. Lõika või rebi pestud ja kuivatatud lehtkapsalehed väiksemaks.

Laota lehtkapsas ühe kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, nirista peale oliiviõli, puista peale sool ning küpseta 180kraadises ahjus 8–10 minutit. Lehtkapsas on valmis, kui ta

on krõbe ja kerge. Vala serveerimisalusele mungoaidud, tõsta peale krõbedad lehtkapsad. Lõika peale tomat ning viimasena lisa magusad pähklid.

Soovi korral valmista salatile kaste – sega kõik koostisained omavahel kokku ning vala salatile.

Allikas: Kristel Vokk, crystels.blogspot.com