Foto: TOOMAS HUIK
Keha
27. märts 2015, 15:55

Ohhooo! Punase veini joomine kaitseb ka valulike liigesehaiguste eest! (3)

Uus uuring ajab veinisõpradel näo laia naeru täis: nende harjumus veini juua kaitseb valulike ja aegamisi süvenevate liigesehaiguste eest.

Inglismaal läbi viidud uuring kinnitab nimelt: inimestel, kes rüüpasid 4-6 pokaali veini nädalas, oli 45% väiksem tõenäosus, et neil kujuneb välja valulik liigesehaigus osteoartriit.

Kuid inimesed, kes jõid 8-19 0,2 liitrist klaasi õlut nädalas, suurendasid oma riski osteoartriidi suhtes 76%, vahendab Men´s Health.

Teadlased rõhutavad, et alkohol ei kaitse haiguse eest ega suurenda sellesse haigestumise riski. Uuringute tulemused nimelt näitavad, et märjukesesõpradel üldiselt ei ole suurenenud risk artriiti haigestuda.

Valuliku liigesehaiguse eest kaitsevad hoopis teatud liiki alkoholi konkreetsed koostisosad. Vein näiteks sisaldab tanniine ja antioksüdante, need ained aitavad põletikke vähendada ja ka vere hüübimishäireid ennetada. Just seepärast võib vein aidata vähendada ka varase artriidi sümptomeid.

Õllejoojatega on lugu aga nii, et uuringud näitavad kesvamärjukeses suurt puriinitaset, see aine aitab aga kusihappel koguneda ümber liigeste ja nii tõusebki risk haigestuda artriiti. Teadlased hoiatavad ka, et rasvunud õllesõpradel on võrreldes ülekaaluliste veinisõpradega suurem oht haigestuda teistessegi liigesehaigustesse, näiteks ka reumatoidartriiti ja podagrasse.