Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta Tervis Plussis.
Normaalne söömine ja globaalne infoprügimägi (2)
Alati leidub ka neid, kes ei talu normaalsust ja sisuliste teadmistega inimesi, sest neile pole võimalik midagi kaela määrida, nad pagan, on arukad! Nii püüavadki nad normaalse söömisega võidelda, seda takistada. Seda soodustab nüüdisajal ka see, et inimkond elab juba ammu ülemaailmsel ühisel infoprügimäel, kus tekitatakse aeg-ajalt ka söömisalase pseudoinfo laviine. Kuidas seda ära tunda?
1. Loosunglikes sõnumites kasutatakse töötluseks hirmutamist (haigusi tekitav, mürgine, surmav jne).
2. Sind püütakse kasumikorjamiseks õnge võtta maagilise sõnumiga looritet müüginipiga (revolutsiooniline avastus, imedieet, täiesti uudne seisukoht).
3.Internetist otsingumootoriga kokku klopsitud “tarkusi” pakutakse garneeringus, et kõik eelnev on vananenud ja just äsja on see või teine instituut kõik selgeks teinud – infovahu kokkukleepimine ei vaja ju mingeid teadmisi ja pakutava usutavuse suurendamiseks lisatakse löövate pealkirjadega linke, kodulehekülgi jm.
Kõik toimub ühe varjatud eesmärgi nimel, et oleksid üha suuremas segaduses, tarbiksid aina rohkem tehismagustajaid ja igasugust muud tehissodi, annaksid raha ära imedieetide, revolutsiooniliste testide jms müüjatele, et astuksid kellelegi või millelegi raha sisse toova rakukese või voolukese liikmeks.
Pole kahtlust, et ka olmeprügi on tõsine probleem, kuid oleme juba aastaid toonitanud, et ülemaailmse infoprügimäe teke on loonud üliaktuaalse olukorra, mille kõrval olmeprügi jääb suhteliselt teisejärguliseks. Kas inimkond suudab elada sellel globaalsel infoprügimäel? Mis algataks unikaalse aktsiooni – globaalse infoprügimäe puhastamise?
Kuigi see on enneolematult raske ja ülikeeruline, tasuks siiski mõista, et lokaalset puhastust alustada on ju võimalik.
Normaalse söömise ülikooli lühiloengud, milles on arvestatud ka korralikes teadusajakirjades ilmunud kõige värskemat teadusinfot, on olnud suunatud sellele, et aidata suurendada haritust söömise valdkonnas. Et elades ülemaailmsel infoprügimäel ei upuks sa söömisalase infoprügi voogudesse, et saaksid, kui soovid, tekitada endale infoprügist puhta alakese.
Kui sa loed/lugesid läbi kõik loengud, mõtlesid loengute lõpus esitatud küsimustele, siis alustasidki globaalse infoprügimäe puhastamisega oma lokaalalas. Seega: lisaks normaalseks sööjaks saamisele täidad ka suuremat missiooni!
Mis on see lihtne, minimaalne, aga kestvas tegevuses hädavajalik, millest peaks alustama, saamaks normaalseks sööjaks? Alusta ja jätka nii, et sööksid igast kaheksast toiduainerühmast midagi. Teisisõnu, jälgi, et sinu söömises ei puuduks kestvalt mõne vajaliku toiduainerühma esindaja (vt kastikest). Rühmasiseselt võid valiku teha vastavalt maitse-eelistustele. Ehk kui mingist rühmast mõni toiduaine ei maitse, võid selle asendada mõne teise toiduainega samast rühmast.
Organismi parimaks talitluseks on vaja süüa mitmekesiselt. Ühed toiduained aitavad paremini katta ühtede, teised teiste toitainete vajadusi. Nii võimaldabki mitmekesine söömine (kõik toiduainerühmad on esindatud) anda inimorganismi ainevahetuseks, talitluseks piisaval hulgal ja piisava kiirusega kõiki vajalikke toitaineid iga päev.
Aga veel. Juba üle kümne aasta oleme rõhutanud, et toidupüramiidid jms on liigkunstlikud ja -limiteeritud, ning oleme toonitanud seda, et inimorganismi ainevahetusele sobiv lähenemine peab olema toiduainerühmade põhine.
Oli kentsakas kuulda, kui nii mõnigi kuulutas, et mida nad siin Eestis räägivad, Ameerikas on ju… Läks aga nii, nagu oligi ette teada, sest inimorganismi sisulist tundmist ei asenda kõlavad loosungid. Nimelt, toidupüramiidi, mille võttis kasutusele USA põllumajandusministeerium, kuulutas sama ministeerium möödunud aasta juunis mittesobivaks ja asendas toiduainegruppide põhise lähenemisega.
Neil on küll veel seitse gruppi, aga pole paha, küll jõuavad ka kaheksani.
Nendes gruppides on kenasti nüüd ka või, muna jm. Tore, et normaalse söömise põhitõed on jõutud ka mujal tasapisi paika saada. Ja veel teadmiseks, ajalugu on korduvalt näidanud, et söömisrumaluste lõpliku kahjulikkuse avaldumise peiteaeg on 10–15 aastat.
Inimorganismile vajalike toiduainete rühmad:
• Teraviljatooted (rukkileib, teraleivad, jämejahvatatud jahust pagaritooted, sepik, kaerahelbed ja nendest tehtud tooted, kliilisandiga pagaritooted, kiudainetega rikastatud pastatooted, mitmeviljahelbepudrud, kamajahu, tangud, kruubid, riis).
• Kaunviljad (oad, herned, läätsed).
• Puu- ja köögiviljad (õun, pirn, ploom, mango, banaan, kiivi, granaatõun, tsitrusviljad, pähklisegud, melon, porgand, tomat, kõrvits, lehtsalatid ja igasugused kapsateisendid).
• Kala (räim, heeringas, väiksed lõhed või forellid, haug, latikas).
• Linnuliha (kalkun, kanafilee jm).
• Piimapõhised toiduained (kohupiim, keefir, jogurt, juust, pett, joogipiim, või).
• Muud loomsed toiduained (munad, punane skeletiliha, linnumaksapasteedid, veretooted).
• Puu- ja köögiviljamahlad (naturaalsed täismahlad) ning marjad (metsmaasikad, mustikad, jõhvikad, pohlad, sõstrad, murakad, kibuvitsa- ja astelpajumarjad).
Kommentaarid