Jaapani Burger Kingi töötaja musta burgerit haukamas. Foto: Reuters / Scanpix
Toiduuudised
21. märts 2015, 08:00

Söest on saanud viimane kulinaarne moeröögatus

Süsimustad mahlad ja süsimust hamburger ei näe välja just isuäratavad, kuid just neist on saanud värskeim trend toidumaailmas. Söepulbriga saavad kodukokadki efektseid värvikombinatsioone luua. Ent kas süsi teeb toidu ka tervislikumaks?

Sütt on seni tuntud peamiselt puhitusevastaste aktiivsöetablettide, grillsöe ja Brita filtrite järgi, kuid paljudes aasiamaades on aktiveeritud bambussüsi populaarne toiduaine, kinnitab veebiportaal WonderHowTo. Saia-, koogi- ja küpsiseretseptides annab bambussöepulber omapärase välimuse. Näiteks saab tänu sellele valmistada peaaegu musti makroone, aga ka mustvalget saia. Trendi haistev Jaapani Burger King tõi juba 2012. aas-tal turule Premium Kuro Burgeri (kuro on jaapani keeles "must"), mille kukkel oli bambussöega ja ketšup kalmaaritindiga toonitud, kirjutab The Independent. Mullu lisandus menüüsse must juustuburger, milles kukkel, juust ja kaste on mustad.

Söeküpsised Harrod’si kaubamajas juba 19. sajandil

WonderHowTo soovitab läänemaailmas defitsiitset bambussütt osta Alibaba veebipoest, ehkki alati polevat kindel, kas müüdav süsi on ka söödav. Ent eksperimenteerimiseks sobivad ka vanad head söetabletid, mida müüakse igas apteegis.

Söepulbriga kokkamine pole tegelikult läänemaailmale võõras. Inglismaal küpsetas kondiiter J. L. Bragg juba XIX sajandil söeküpsiseid, mida müüdi peenes Harrod’si kaubamajas, kuid ka apteekides. New Yorgi trendikate mahlapoodide kett Juice Generation valmistab aga söejoogisarja, näiteks süsimusta sidrunimorssi ja rohelistest köögiviljadest valmistatud tervisejooki. Proovinud kinnitavad, et kui esialgsest ehmatusest üle saada, mekib kümnedollarine must mahl hästi, mingit kõrvalmaitset pole tunda.

Juice Generationi asutaja Eric Helms väidab ajakirjale Time, et tema firma söemahlad panevad naha särama, eemaldavad halva hingeõhu, ergutavad seedimist ja aitavad pohmeluse vastu. "Põhimõtteliselt tõmbavad nad kehast toksiine välja ja parandavad elundite talitlust," väidab ta.

Arstid märgivad, et kuna mürkaineid absorbeerivat aktiivsütt kasutatakse mürgistuste raviks, ei saa see ise mürgistust tekitada. Kuid pikaaegse kasutamise kohta pole uurimusi tehtud, toonitab Time. Ka Juice Generation ei osanud oma mahlade kasulikkust teadustöödega põhjendada. "Olemasolevate uurimuste põhjal pole võimalik teada, millega süsi end seob ja mida ta ei puutu," märgib Time.

Nii ei tea me, kas söemahl viimati ei uhu välja neidsamu kasulikke toitaineid, mida inimene mahlaga sisse joob. Kõik ajakirja küsitletud eksperdid ütlesid, et aktiivsöe joomine turgutab tervist ilmselt vaid mürgistuse puhul.

Kuid tolku on söest ikkagi. Näiteks kinnitab toidublogi Always Order Dessert pidaja, et tema challah ­– sabatil ja teistel juudi pühadel söödav palmiksai – säilib tänu bambussöele tavalisest kauem.