Angelica Udeküll Foto: Heiko Kruusi
Toiduuudised
21. märts 2015, 08:00

KUIVAINED KÖÖGIRIIULIS: jahu säilib vaid aasta, seevastu riis igavesti (3)

Kas olete kunagi mõelnud, kui kaua näiteks makaronid säilivad? Mõnda köögikapis olevat kuivainet läheb tarvis üsna harva, seepärast võivad need seal suisa aastaid seista. Mis aja jooksul tasuks kapis olevad tagavarad siiski ära kasutada?

Tartu Milli kvaliteedijuhi Marin Mägi sõnul sõltub kuivainete säilivusaeg eelkõige hoiutingimustest. "Niiskes ja kõrgel temperatuuril lüheneb nende "parim enne" aeg märgatavalt ning seda ka avamata pakendi puhul. Säilivusaeg sõltub aga ka tootmise tehnoloogiast ja toiduohutusnõuete järgimisest, samuti tootmisruumide hügieeninõuete täitmisest," tõdeb Mägi.

Samas heades tingimustes ehk kuivas ja jahedas võib kuivainete säilivusaeg isegi kahekordistuda. Seetõttu võib säilivusaja ületanud toiduaineid, kui nende värvus, maitse ja lõhn pole muutunud, südamerahus edasi süüa. "Niiskes ja soojas aga rasvad rääsuvad ning tekib mõru või kibe maitse. Lisaks tekib soodne keskkond putukate arenguks," lausub kvaliteedijuht.

Tartu Mill määrab oma toodete säilivusajad kestvuskatsete põhjal, aga Õhtulehe lugejatel soovitab Mägi uurida lehekülge stilltasty.com, kust leiab infot väga paljude toiduainete korrektsete säilitamistingimuste ja -aegade kohta. Kõigi kuivainete säilimise eeltingimuseks on aga see, et pärast paki avamist tuleb selle sisu valada õhukindlasse anumasse või panna koos pakendiga suletavasse plastikkotti.

Jahu: sügavkülmas eluiga pikeneb

Nisujahu säilib jahedas ja kuivas ühe aasta, külmkapis või sügavkülmas kaks aastat. Täisterajahu säilib külmkapis kuus-kaheksa kuud ning sügavkülmas kaks aastat. Jahu eluea pikendamiseks hoidke teda külmikus või sügavkülmas.

Pasta: kolm aastat võid julgelt vitsutada

Pastatooted säilitavad kuivas ja jahedas oma tekstuuri, värvuse ja maitse kolm aastat. Avamata pakendis ja õigetel hoiutingimustel säilitatud pastat võib ka pärast "parim enne" kuupäeva julgesti süüa.

Enamasti on aegunud pasta inimese tervisele küll ohutu, kuid kui ta lõhn on imelik ja värvus muutunud, siis tasuks see ikkagi minema visata.

Kaerahelbed ja tatar: säilivad vähemalt aasta

Kaerahelbed säilivad nii kapis kui sügavkülmas ühe aasta. Viimast varianti soovitatakse küll ainult kuumas ja niiskes keskkonnas elades. Avamata pakendis ja

õigetes hoiutingimustes seisnud kaerahelbeid võib süüa ka pärast "parim enne" kuupäeva. Samas võib üle aasta seisnud helveste tekstuur, värvus ja maitse muutuda ning sel juhul tuleks nad ära visata.

Tatar säilib kuivas ja jahedas ühe aasta.

Riis: valge riis säilib köögikapis igavesti

Valge riis säilib nii köögikapis igavesti. Et kaitsta riisi putukate, tolmu jms eest, võib avamata riisipaki ka külmkappi või sügavkülma panna. Keedetud riis säilib külmkapis 4-6 päeva, sügavkülmas aga 6 kuud. Kui aga peaksite riisist putukaid leidma, visake kogu riis minema.

Pruuni ehk täisterariisi suurem õlisisaldus lühendab märgatavalt selle säilivusaega. Kuivas ja jahedas säilib see 3–6 kuud, külmkapis 6–12 kuud ning sügavkülmas 12–18 kuud. Kui te tervet pakki nädala jooksul ära ei kasuta, oleks targem see külmkappi või sügavkülma panna.

Mesi: jahedas säilivad kasulikud omadused 10 aastat

Mesi säilib küll igavesti, kuid selle kasulikud omadused aastatega kahanevad. Mett tuleks hoida jahedas, umbes 3–10 ?C juures. "Siis on mesi kümme aastat kindlasti kvaliteetne," ütleb mesinik Maire Valtin. "Köögis riiuli peal, kus võib olla veel soe ja valge, kaovad mee kasulikud omadused paari-kolme kuuga."

Kuigi külmkapis kristalliseerub mesi kiiremini, on see Maire arvates ainuõige meepurgi hoiukoht. Kui mett aga pidevalt süüa, ei juhtu sellega poolteise-kahe kuu jooksul toatemperatuuril veel midagi.

"Kui mesi läheb kõvaks või kui ostetaksegi poolkõva mesi, siis tihtipeale pannakse see mikrolaineahju või keevasse vette. Liiga tugeval kuumutamisel võib mees tekkida aga ohtlik aine HMF (hüdroksümetüülfurfuraal on üks olulisemaid mee kvaliteedi näitajaid, mis värskes kuumutamata mees peaaegu puudub – P. P.), see võib inimestel lausa krampe tekitada.

Ühesõnaga – mesilane ega mesinik ei riku mett ära, kuid seda võib teha just inimene oma teadmatuses," tõdeb Valtin.

Õli: soojus ja päikesevalgus soodustavad rääsumist

Toiduõli tuleks säilitada jahedas ja päikesevalguse eest kaitstult, sest kuumus ja valgus soodustavad õli rääsumist. Sellest annavad märku halb maitse ja lõhn. "Kahjuks ei ole õli nagu vein, mis aja jooksul paremaks muutub," sõnab Sanitex Estonia müügijuht Külli Lüübek.

Nende Risso rapsi-, maisi- ja päevalilleõlid säilivad kõik vähemalt 18 kuud. "See kehtib ka avatud pakendi puhul, eeldusel, et pudel alati pärast kasutamist ka korralikult suletakse."

"Parim enne" tähtaja ületanud õli võib kaotada küll oma lõhna- ja maitseomadusi, ent ei muutu üldjuhul inimesele ohtlikuks, lisab ta.

Ka oliiviõli tuleks säilitada jahedas ja pimedas, kuid mitte külmkapis – seal muutub õli häguseks. Kui oliiviõli puutub kokku soojuse, valguse ja õhuga, hakkab ta kaotama väärtuslikke toitaineid ja maitset ning temas sisalduvad rasvad hakkavad oksüdeeruma. "Muretsemiseks pole põhjust, kui pudel seisab köögikapil ja kasutad selle kuu-paariga ära," märgib Triin Terasmaa Oliva Estoniast.

Metallkanistris või plastikpudelis õli tuleks kallata puhtasse klaaspudelisse, sest pakendist võib lekkida õlisse kahjulikke aineid. Oliiviõli tuleks ära kasutada kahe aasta jooksul. "Samas kui pakendil olev säilivusaeg on möödunud, ei pruugi õli veel halvaks läinud olla. Tuleb lihtsalt maitsta ja nuusutada," ütleb Terasmaa.

Pähklid maitsevad ka koidele

Pähklid säilivad kuus kuud kuni kaks aastat ja see sõltub paljuski konkreetse toote rasvasisaldusest. "Vaakumpakendis kuni 15kraadise temperatuuri ja kuni 65% suhtelise niiskuse juures võib pähkel probleemideta säilida isegi aastaid. Jaepakendis, milles pähkleid kaupluseriiulil leida võib, on hapniku ligipääs oluliselt suurem, mistõttu nende säilivusaeg lüheneb," räägib pähklite maaletooja Rhumveld Baltic esindaja Iiris Kurvits.

Avatud pähklipakki ei soovita ta säilitada aga mitte rohkem kui 1-2 nädalat. Säilivuse pikendamiseks tasub pähklipakk külmikusse panna.

Pärast "parim enne" tähtaja möödumist kannatavad kõigepealt pähklite maitse ja lõhn. "Väherasvased pähklid rääsuvad harvem, kuid kreeka, makadaamia ja pekaani pähklitel tekib üsna kiiresti kibe või mõrkjas lõhn ja maitse. See võib juhtuda ka suletud pakendis, kui seda hoita kuivas ning jahedas," selgitab ta.

Rääsunud pähklid lõhnavad ja maitsevad liiga ebameeldivalt, et neid süüa.

Tänu kõrgele energiasisaldusele armastavad pähkleid ka kahjurid, näiteks koid ja nende vastsed. "Nad võivad pakki sattuda nii kasvamise käigus pähklisse jõudnud kahjurimunadest kui ka pakendamisel, kaupluseletil või kodus tekkinud saastumise tõttu," ütleb Kurvits.

Nimetatud kahjurid ei ole küll tervisele ohtlikud, kuid kindlasti väga ebameeldivad.

Valmis jahusegud: hoia avatud pakki õhukindlalt

Kuivsegud pannkookide ja vahvlite tegemiseks säilivad köögikapis aasta aega. Pärast seda võivad nende tekstuur, värvus ja maitse muutuda ning sel juhul tuleks jahu ära visata. Kui pakend ei ole kahjustatud ja toodet on õigesti hoitud, võib seda süüa ka pärast "parim enne" kuupäeva. Avatud jahupakki tuleb kindlasti hoida õhukindlalt.

Tee: must joo ära kolme, roheline kahe aastaga

Tee säilivusaeg sõltub sordist. Mustad teed säilivad kolm ning rohelised ja mitmesugused maitseteed kaks aastat. Kord juba avatud teekarbis väheneb puru säilivusaeg umbes aasta võrra. Teed tuleks hoida õhukindlas anumas ning päikese eest varjus.

"Pikapeale hakkab tee tolmuma, mistõttu võib sellele tolmu maitse juurde tulla. Ja kui hoida teed lahtiselt maitseainete juures, võib see samuti mõne maitse endale juurde pookida," tõdeb Greenfieldi tee maaletooja ja kinnitab, et tervisele aegunud tee mingit kahju ei tee.

Maitseained: piprad võivad muutuda ohtlikuks

"Säilivusaja ületanud piparde puhul öeldakse, et nad võivad muutuda ohtlikuks. Aga põhiline on see, et nad ei täida enam oma eesmärki – neil ei ole enam ürdile või vürtsile omast maitset, sest eeterlikud õlid kaovad ära," tõdeb restoran Wicca peakokk Angelica Udeküll.

Igasuguste vürtside puhul on orienteeruvaks säilimisajaks viis aastat. "Tootja poolt pakendile pandud realiseerimisaega tasub ikka vaadata, sest vürtsid ei ole igihaljad," ütleb ta.

Nii nagu kõikide teiste kuivainete puhul, peavad ka maitseained olema päikese eest kaitstud kohas ning mida jahedam see on, seda parem.

"Kuivatatud ürtide puhul on aga ideaalne igal hooajal uued korjata. Kui räägime tüümianist ja rosmariinist, siis on hea, kui nad on kevadeks otsas ja vahepeal saad värsket süüa," räägib Angelica.

Puljongikuubikud säilivad aga nii avatult kui kinnisena umbes aasta, tõdeb Maggi puljongite maaletooja ja ütleb, et aegunud kuubikud oleks parem ära visata.

Sool ja suhkur kõlbavad süüa ka 50 aastat pärast säilivusaja lõppu

Eesti Toidupanga tegevjuht Piet Boerefijni sõnul saab korralikult kuivas ja pimedas hoitud kuivaineid väga kaua tarvitada. "Mina ise kasutan kuivaineid mitu aastat. See ei ole ohtlik või ebatervislik, nagu palju inimesed arvavad, ainult nende maitse võib muutuda. Näiteks kohv on röstitud, mistõttu kõlbab seda isegi mitukümmend aastat pärast säilivusaja lõppu kasutada. Kuigi ka suhkrul, soolal ja äädikal on "parim enne" kuupäev peal, kõlbavad need viiskümmend aastat hiljemgi süüa," tõdeb Boerefijni.

Portaali stilltasty.com kinnitusel säilivad sool ja suhkur lausa igavesti, kui neid õigesti ehk õhukindlalt ning kuivas ja jahedas hoida.

Toidupank järgib säilivusaja ületanud toiduainete jagamisel Hollandi veterinaar- ja toiduameti reegleid, mis on spetsiaalselt heategevusorganisatsioonidele mõeldud. Selle järgi võib soola, suhkrut, pastatooteid, kohvi, teed, riisi, maitseainete segusid ja selliseid kõvasid maiustusi nagu karamellkomme süüa kuni aasta pärast säilivusaja lõppemist. Jahu, hommikusöögihelbeid, pähkleid, küpsiseid, õli ja pehmeid maiustusi võib süüa kuni kaks kuud pärast "parim enne" tähtaja möödumist. Need säilivusajad kehtivad juhul, kui toode on säilitanud oma tüüpilised omadused ja ei pakendil ega toiduainel pole silmaga nähtavaid vigu.