Makaronides on ohtralt süsivesikuidFoto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
14. märts 2015, 16:49

Lugu ilmus esmakordselt 2010. aasta Tervis Plussis.

Toidusüsivesikud – inimelu alused! (2)

Mitte süsivesikud iseenesest ei tee paksuks, vaid nende kestvalt valed hulgad vales vahekorras! Liiga väike süsivesikute kogus tekitab aga energiadefitsiiti. Kuidas on õige?

Olles normaalne sööja ja tarbides tasakaalustatud segatoitu, saab inimorganism parimal viisil kätte elute­ge­vuseks hädavajalikud toitained. Need on süsi­vesikud, lipii­did, valgud ja vesi ehk makro­toitained (vajadus grammides) ning vita­miinid, makro- ja mikro­mine­raalained ehk mikrotoitained (vaja­dus milli- või mikrogrammides). Kõiki neid peab saa­ma iga päev!

Tea: makro- ja mikro­toitainetel on inimkehas palju erinevaid ülesandeid, seetõttu tekitab nende kes­­­­­tev ala- või ületar­bi­mine (nende kestvalt vale vahekord toidus, toidulisandite meelevaldne võtmine) tõsi­seid probleeme.

Alustagem toidusüsivesikutega. Inimelu üldse, aga ka te­ma bio­kõvaketta talitlus, püsib sisuliselt ju süsi­vesiku­tel, samas käib süsivesikuhirmu kultiveerimine. Paljukeelse olmemeedia kaasabil kasutatakse süsivesi­kuid mis tahes ees­märkidel lausa igapäevase hirmuta­mis­va­hendina: hap­­­pe­­rünnak, tühjad kalo­­rid, valge surm jne. Hir­­mu­nud inimest on aga kerge ja tu­lus lüpsta.

Tea: sinu ainevahetus (füüsiline ja vaimne tervis) vajab, et toidu­süsi­vesikud kataksid suurima osa, 50–60% päe­vasest toi­du­energiast (elu­tegevuseks tarvilikest kaloritest).

Sinu närvisüsteemi ener­­gia­vajadus (mälu ja vaimne tegut­semisedukus) ra­hul­datakse igapäevaselt pea­aegu täies mahus vere­s olevate süsivesikute (glü­koosi kui suhkru) arvel.

Nii et ära karda süsivesikuid, aga pea meeles ka järgnevat! Kui tarbid süsivesikuhirmus kestvalt vähem toidusüsi­vesikuid, kui organism vajab, kujuneb kehas tasapisi ener­gia­defit­siit. See viib su keha häda­vaja­liku biomaterjali raiskamise ja suure koguse lisaener­gia kulutamiseni, muutes organismi palju vastuvõtlikumaks terviseprobleemidele. Kui aga ületad tarbitavat toidusüsi­vesi­kute päevako­gust kestvalt ja oluliselt, lähed tasapisi rasva.

Õnneks kuju­nevad ter­vi­­se­­problee­mid mõle­ma vildaka tegevuse tõttu ta­sa­pisi. Tahad olla tark, ära tõmble süsi­vesikuhirmus, ja tee, nagu ainevahetus vajab!

Miks siis on inimorganism üldse arenenud niimoodi, et toidu­süsi­vesikud on kut­su­tud kat­ma suurt osa toi­du­­ener­giast? Lihtne: toidusüsivesikud on väga levinud loodus­ühen­did, olles seejuures ka häs­ti kätte­­saada­vad, omas­­tatavad, odavad ja suhteliselt suure ener­gia­väär­­tusega.

Pole kar­­tust, et looduses võiks tekkida nende defitsiit! Loo­dusliku inim­toidu põ­hiliseks toidusüsivesikuks on sobitunud tärklis. Peamiselt seetõttu, et ta on pandud kokku glükoosijääkidest ja annab verre glükoosi (veresuhkur), mille vaja­lik tase on inim­elu (ka sinu bio­­-kõ­vaketta) jaoks asen­da­matu. Inimtoidus on peale tärklise veel vajalikke süsi­vesikuid, nagu sah­haroos, laktoos, fruktoos, glükoos, maltoos.

Tea: ööpäevasest süsivesikute toiduenergiast peaks tärkliserikas toidukraam kat­ma um­bes 75%. Teised toidusüsivesikud kokku peaksid katma umbes 25%. Kõik nad, sh sahharoos, fruktoos, laktoos, on igati tarvilikud, kuid seda ainevahetuse jaoks sobivates kogustes.

Nii lihtne see vajalik süsivesikute üldinfo ongi. Ei midagi müstilist ega keerulist. Ei min­git süsivesikuhirmu ega -paa­ni­kat. Kestvalt normaalne söömine an­nabki vajalikud kogused toidusüsivesikuid.

Samas on aga inimesed magusalembesed ja paljud kipuvad sööma igasu­gu toidukraami nii, et ainuüksi sahharoos annab juba 25–30% vajatavast toidu­energiast. See on ju raskelt eba­normaalne söömine, aga süüdlaseks tembeldatakse sahharoos!