Lugu ilmus esmakordselt 2010. aasta Tervis Plussis.
Toidusüsivesikud – inimelu alused! (2)
Olles normaalne sööja ja tarbides tasakaalustatud segatoitu, saab inimorganism parimal viisil kätte elutegevuseks hädavajalikud toitained. Need on süsivesikud, lipiidid, valgud ja vesi ehk makrotoitained (vajadus grammides) ning vitamiinid, makro- ja mikromineraalained ehk mikrotoitained (vajadus milli- või mikrogrammides). Kõiki neid peab saama iga päev!
Tea: makro- ja mikrotoitainetel on inimkehas palju erinevaid ülesandeid, seetõttu tekitab nende kestev ala- või ületarbimine (nende kestvalt vale vahekord toidus, toidulisandite meelevaldne võtmine) tõsiseid probleeme.
Alustagem toidusüsivesikutega. Inimelu üldse, aga ka tema biokõvaketta talitlus, püsib sisuliselt ju süsivesikutel, samas käib süsivesikuhirmu kultiveerimine. Paljukeelse olmemeedia kaasabil kasutatakse süsivesikuid mis tahes eesmärkidel lausa igapäevase hirmutamisvahendina: happerünnak, tühjad kalorid, valge surm jne. Hirmunud inimest on aga kerge ja tulus lüpsta.
Tea: sinu ainevahetus (füüsiline ja vaimne tervis) vajab, et toidusüsivesikud kataksid suurima osa, 50–60% päevasest toiduenergiast (elutegevuseks tarvilikest kaloritest).
Sinu närvisüsteemi energiavajadus (mälu ja vaimne tegutsemisedukus) rahuldatakse igapäevaselt peaaegu täies mahus veres olevate süsivesikute (glükoosi kui suhkru) arvel.
Nii et ära karda süsivesikuid, aga pea meeles ka järgnevat! Kui tarbid süsivesikuhirmus kestvalt vähem toidusüsivesikuid, kui organism vajab, kujuneb kehas tasapisi energiadefitsiit. See viib su keha hädavajaliku biomaterjali raiskamise ja suure koguse lisaenergia kulutamiseni, muutes organismi palju vastuvõtlikumaks terviseprobleemidele. Kui aga ületad tarbitavat toidusüsivesikute päevakogust kestvalt ja oluliselt, lähed tasapisi rasva.
Õnneks kujunevad terviseprobleemid mõlema vildaka tegevuse tõttu tasapisi. Tahad olla tark, ära tõmble süsivesikuhirmus, ja tee, nagu ainevahetus vajab!
Miks siis on inimorganism üldse arenenud niimoodi, et toidusüsivesikud on kutsutud katma suurt osa toiduenergiast? Lihtne: toidusüsivesikud on väga levinud loodusühendid, olles seejuures ka hästi kättesaadavad, omastatavad, odavad ja suhteliselt suure energiaväärtusega.
Pole kartust, et looduses võiks tekkida nende defitsiit! Loodusliku inimtoidu põhiliseks toidusüsivesikuks on sobitunud tärklis. Peamiselt seetõttu, et ta on pandud kokku glükoosijääkidest ja annab verre glükoosi (veresuhkur), mille vajalik tase on inimelu (ka sinu bio-kõvaketta) jaoks asendamatu. Inimtoidus on peale tärklise veel vajalikke süsivesikuid, nagu sahharoos, laktoos, fruktoos, glükoos, maltoos.
Tea: ööpäevasest süsivesikute toiduenergiast peaks tärkliserikas toidukraam katma umbes 75%. Teised toidusüsivesikud kokku peaksid katma umbes 25%. Kõik nad, sh sahharoos, fruktoos, laktoos, on igati tarvilikud, kuid seda ainevahetuse jaoks sobivates kogustes.
Nii lihtne see vajalik süsivesikute üldinfo ongi. Ei midagi müstilist ega keerulist. Ei mingit süsivesikuhirmu ega -paanikat. Kestvalt normaalne söömine annabki vajalikud kogused toidusüsivesikuid.
Samas on aga inimesed magusalembesed ja paljud kipuvad sööma igasugu toidukraami nii, et ainuüksi sahharoos annab juba 25–30% vajatavast toiduenergiast. See on ju raskelt ebanormaalne söömine, aga süüdlaseks tembeldatakse sahharoos!
mina räägin praktikuna-süsivesikute doseerimine muudab ainult näljasemaks,mitte ei täida kõhtu.
vähegi paksusele kalduvad inimesed peaksid süsivesikutest väga kauge kaarega mööda käima.