Foto: TervisPluss
Toiduuudised
11. märts 2015, 17:41

Lugu ilmus esmakordselt 2010. aasta Tervis Plussis.

Dieet, mis aitab? Kergemaks LOST-menüüga? (37)

Kuidas süüa nii, et säiliks sale joon, toit poleks väga kallis, ent siiski tervislik ega nõuaks tippkoka kvalifikatsiooni? LOST-menüü on üks selline võimalus.

Salenemine on kinni väga lihtsates asjades. Tuleb vaid pisut analüüsida oma toitumisharjumusi ja jääda mõõdukaks. Figuurisõbrad on lisaks põhiprogrammile “Salenemise valem” kokku pannud LOST-menüü, mis on tuletatud sõnadest “lihtne”, “odav”, “salendav” ja “tervislik”.

See menüü aitab paremini orienteeruda toiduainete ja jookide kirevas valikus, lihtsustab päeva toidusedeli koostamist ja ka Figuurisõprade põhitõdede mõistmist, et salenemisega oleks hõlbus alustada.

Miks kilod kogunevad?

Liigsed kilod kogunevad peamiselt selle­pärast, et süüakse ebakorrapäraselt, liiga suuri portsjoneid, eelistatakse kalorirohkeid toiduaineid ja süüakse pingete maandamiseks.

Kes loobub korralikest toidukordadest, läheb üsna sageli näksimise õnge. Palake siit, palake sealt, kuid rasva- ja süsivesikurohked suutäied ei täida kõhtu, vaid toovad üleliigseid kilosid juurde.

Lihtne. LOST-menüü retseptid sisaldavad lihtsaid toite tavapärastest ja kergetest toiduainetest ning roogade valmistamine ei võta kaua aega.

Odav. Kergelt ja õigesti toitudes kulutused toidule vähenevad, sest kaovad asjatud, emotsioonide ajel või harjumusest ostukorvi pistetud kaubad, samuti teadmatusest tehtud valed valikud. LOST-menüü toiduained on keskmise hinnaga.

Kui arvestada kaupluste keskmist hinnataset, hooajalisi sooduspakkumisi ja koduseid hoidiseid, kulub toidu valmistamiseks 35–45 krooni inimese kohta. Kõige odavam ja tervislikum on osta poest põhitoiduaineid – leib, kartul, makaronid, tai­liha, kala, piim, keefir, pett, kodumaised köögiviljad – ja nendest ise toitu valmistada. Selleks on vaja pisut planeerida ja mõelda.

Ehk jääb küll teleri vaatamiseks aega vähemaks, kuid kasu sellest on suur nii enesetundele kui ka kehakaalule.

Salendav. Kõhu saab täis väheste kaloritega, kuid kõik organismile vajalik on kindlustatud. Seda toitumiskava järgides on võimalik kaalu langetada kuni kilo nädalas.

Tervislik. Toidust saadavad energiaühikud on jaotatud toidurühmade vahel nii, et organismile oleks tagatud tasakaalustatult kõik vajalikud toitained. Nii ei teki piinavat näljatunnet ega isu mõnede toiduainete järele, mida organismil ühekülgsete dieetide korral napib. Süüa tuleb iga päev mitmekülgselt, esindatud olgu erinevad toidurühmad.

Organism vajab normaalseks funktsioneerimiseks rasvu, valke, süsivesikuid, vitamiine ja mineraalaineid. Samas peaks organismis tekkima mõõdukas energiadefitsiit, et keha võiks võtta puudujääva liigsest rasvakihist.

LOST-menüü sobib nii ühele inimesele kui ka suurele perele, annab lihtsaid ideid, mida süüa hommikul, mida valmistada põhiroaks, kergemaks eineks ja vahe­palaks. Menüüsse kuuluvad ka mõõduka kaloraažiga magustoidud.

Kaks päeva LOST-menüüga

Päevane energiakulu erineb sõltuvalt soost, vanusest, kehakaalust, pikkusest ja füüsilisest koormusest. See menüü sobib alla 30aastastele naistele, kelle kehakaal on kuni 70 kg, ja üle 30 aasta vanustele naistele kehakaaluga kuni 75 kilo. Kui kaal on suurem, võiks teravilja- ja lihatoidu koguseid pisut suurendada. (Suurema kehakaaluga inimene kulutab rohkem energiat ja vajab seda ka rohkem.)