Foto: Aldo Luud
Toiduuudised
7. märts 2015, 07:00

Retroroog: vahelduseks võib ka sardelli süüa (32)

Kui noored ei tea viineri vanemast vennast suurt midagi, siis paarkümmend aastat tagasi oli sardell eestlase lõunalaual ja õhtusöögil arvestatav tegija ning kõik Eesti suuremad lihatööstused valmistavad neid tänaseni. Seepärast proovisime meiegi oma järjekordsel pimetestil sardelle. Maksimaalselt võis üks toode koguda 80 punkti.

"Paari viimase aastaga on sardellisortiment palju laienenud," tõdeb AS Prisma Peremarketi turundusjuht Silver Säga, et praegu on neil müügil üle kümne erineva sardelli. "Seega on täpset võrdlust keeruline teha, aga kindlasti on sardellide müük kasvanud ja nad on viineritelt osa turgu endale võtnud. Sardellide väga erinev hinnatase ja lihasisaldus on kindlasti usaldust toote vastu tõstnud," ütleb Säga.

Seevastu AS Rimi Eesti Food kommunikatsioonijuhi Karin Batsi sõnul sardellide müük hoopis väheneb. "Sardell ei ole enam nii popp, pigem võtavad selle positsiooni endale vinnutatud ja suitsutatud lihatooted," märgib Bats. Samamoodi nagu Bats kinnitavad rahva sardelliisu kahanemist ka AS Nõo Lihatööstus ja AS Atria Eesti. Seda vaatamata uute lihakamate toodete turule toomisele ja nii võibki Maksi & Mooritsa 87protsendilist lihasardelli süüa veel vaid silmadega ettevõtte veebiküljel. Ettevõtte müügiesindaja Deniss Rakovi sõnul oli väikese tarbijahuvi üheks põhjuseks kindlasti keskmisest kõrgem hind.

Kuidas me sardelle valisime?

Testimiseks sardelle valides otsustasime ära proovida rahva lemmikud ehk Rimi ja Prisma kolm müügihitti: Rannarootsi suitsusardelli, Rakvere Lihaka sardelli, Wõro sardelli, Rannarootsi sealihasardelli ja Saaremaa sardelli (see loetelu pole pingerida). Lootuses tunda nostalgilist sardellimaitset, lisasime testitatavate hulka Vastse-Kuuste Retro sardelli. Tootja kinnitusel valmivad need nõukogudeaegse retsepti järgi ning pakuvad helget nostalgiatunnet ja tuttavat maitseelamust.

Kange kiusatus oli proovida ka veiselihasardelle, aga kuna neid pakub ainsana Rakvere oma Lihaka sarjas, siis polnuks aus neid sealihasardellidega võrrelda. Samal põhjusel jäid testist kõrvale ka kõik juustuga sardellid.

Kindlasti tahtsime, et testil oleksid esindatud kõik lihatööstused, kus sardelle tehakse. Nõo Lihatööstuse neljast sardellist oleksime eelistanud proovida midagi lihakamat, kuid ainsana õnnestus esmaspäeval Tartust leida Lõuna sardelli. Siinkohal olgu märgitud, et nelja sardellisorti pakuvad ka Rakvere Lihakombinaat ja Rannarootsi Lihatööstus.

Žüriisse kuulus kaheksa inimest ja kõik proovisid sardelle esmalt külmalt ja seejärel kuumalt. Selleks rändasid pooleks lõigatud ja numbrisildiga varustatud sardellid küpsetusahju. Iga vorstikese vahel sai testija kerge sidruniveega suud loputada. Kolmandas voorus said kõik vorsti kõrvale võtta sinepit ja leiba ning lõpuks rändas igast testitavast üks ühik kuuma vette, et proovida, kas mõni sardell tekitab ka nõukogudeaegset déj? vu efekti.

Kõvasti praetult ja sinepiga sobib alati

Lõpptulemused olid ettearvamatud. Suitsutatud sardellide puhul märgiti vaid kahel korral kerget suitsust maitset. Teiseks: kõige suurem tants ja trall käis sardellinaha ümber. Noored hambadki ei hammustanud sardellinahka läbi ja mitu testijat ähvardasid sardellid ära koorida, sest nahka süüa olevat võimatu.

Minu kahtluse, et sitkema nahaga sardellid on ehk veisesooles, lükkas Atria Eesti AS müügijuht otsustavalt ümber – kõik sardellid on "pakendatud" seasoolde. Õnneks muutub nahk mõnusalt krõbedamaks, nii et seda on kergem hammustada, kui sardellid ahjus üle küpsetada. Seevastu kuum vesi asja väga ei muuda: isegi viis minutit keedetud sardelli tahaks ikkagi ära koorida.

Kas sardelli ülesuitsutamine võiks koostises olevat kanamassi varjata ja maitset parandada? Tundub, et eriti mitte, kui arvestada seda, et üheksast proovitud tootest jäi Wõro sardell (kanamassi sisaldus 33%) viimaseks. Samas on sardell täiesti söödav ja ostjad hindavad neid, kinnitavad Rimi müügiandmed. Meie žürii leidis samuti, et ohtra sinepiga annab seda kõvasti suupärasemaks teha.

Kuigi maksimaalselt oli igal sardellil võimalik saada 80 punkti, jäid hindepunktid sel korral pigem tagasihoidlikuks. Samas väga väikesed punktide vahed kinnitavad, et kõik korralikult liha sisaldavad sardellid on söödavad. Peale selle tõdes kõige kitsimalt punkte pannud kolleegki, et arvestades seda kiirust, kus me elame, on lihasardell ikka täiesti vajalik toode. "Ilmselt ma hindasin liiga rangelt täna. Tegelikult ostame ja sööme vähemalt kord nädalas perega sardelle ja kui ka ei ole suurem asi, siis kõvasti praetult ikka sobib." Ja ärge unustage sinepit!

58 punkti - Rakvere Lihakas sardell

Tootja Rakvere Lihakombinaat

500grammine karp maksab 2,79 €

Kilo hind 5,58 €

100 g annab 239 kcal

Koostis: Sealiha (75%), vesi, vadakupulber (sh piim), sool, lihavalk, lõhna- ja maitseained (sh suitsutuspreparaat), stabilisaatorid, happesuse regulaator, antioksüdant, pärmiekstrakt, toiduvärv: E120, säilitusaine, seasool. Võib sisaldada vähesel määral soja, sinepit, sellerit ja muna.

7 ostaks, 1 mitte

+ Maitsev lihane suutäis. Nahk mõnus krõmps. Täitsa lihane, ka soojalt päris maitsev.

– Pigem vorst kui sardell, konsistents liiga tihke, hamba all lausa vetrub: Värv kahvatu. Soola võiks vähem olla.

57 punkti - Saaremaa sardell

Tootja Saaremaa

Lihatööstus

330grammine karp maksab 2,35 €

Kilo hind 7 €

Koostis: Sealiha (69%), joogivesi, vadakupulber, tärklis, sool, sojavalk, stabilisaator, lõhna- ja maitseained, lõhna-ja maitsetugevdaja, maitsetaimed, vürtsid, säilitusaine. Seasooles.

6 ostaks, 2 mitte

+ Soojalt meenutab sardellibaaris söödut, lapsepõlv tuli meelde. Konsistentsilt teistest täna testitustest veidi tihedam. Maitse hea, lõhnab nagu sardell muiste. Soojal sardellil on nahk söödav, teistest mahedama maitsega. Aus kaup.

– Külmalt üsna jahune. Väga pisikesed, ühe ampsu sardellid.

54 punkti - Rannarootsi suitsusardell

Tootja AS Rannarootsi

Lihatööstus

500grammine karp maksab 2,29 €

Kilo hind 4,58 €

100 g annab 271 kcal

Koostis: Sealiha (38%), vesi, seakamar, seapekk, tärklis, piimavalk, veiseliha (2%), sojavalk, keedusool, lõhna- ja maitseained, glükoos, stabilisaatorid, maltodekstriin, naatriumvesinikglutamaat, lõhna- ja maitseained, askorbiinhape, naatriumnitrit.

5 ostaks, 3 mitte

+ Maitselt kõige sardellisem, maitse aus ja hea. Liha ja pipart on tunda. Täna proovitutest parim.

– Keetes võib sellega hätta jääda – soojalt raske noaga lõigata, pudrune. Maitset ja värvi võiks rohkem olla.

51 punkti - Maksi & Mooritsa Priske sealihasardell

Tootja AS Atria Eesti

500grammine pakk maksab 1,99 €

Kilo hind 3,98 €

100 g annab 300 kcal

Koostis: Sealiha (46%), vesi, seakamar, seapekk, tärklis, lõssipulber, soja, sool, stabilisaatorid E450, E451, E452, suhkur, glükoos, antioksüdant E315, maitsetaimede ja vürtside segu, lõhna- ja maitseained, säilitusaine E250.

5 ostaks, 3 mitte

+ Ahjust võetult üsna ehe ja naturaalne. Lõhn suitsune, maitse tugev. Isuäratav, kuumutades ei lähegi lödiks. Ostaksin ka ise.

– Veidi rasvasevõitu. Nahk väga tugev, nõuab pikka närimist. Järelmaitse ei meeldi.

44 punkti - Nõo Lõunasardell

Tootja AS Nõo Lihatööstus

Kilo hind 3,46 €

Koostis: Sealiha (28%), joogivesi, kamar, veiseliha (8%), tärklis, sool (max 2,4%), maitseained, stabilisaator, maitsetugevdaja, antioksüdant, säilitusaine.

4 ostaks, 4 mitte

+ Maitseb hästi, eriti külmalt. Klassikaline sardell nii välimuselt kui maitselt. Ehe sardelli lõhn, meeldiv konsistents.

– Liha maitset ei tunne, päev-enne-palgapäeva-sardell. Külmalt maitseb paremini kui soojalt, kuumalt kipub laiali lagunema. Sool on ainus maitseaine, mida keel tuvastada suudab.

39 punkti - Vastse Kuuste Retro sardell

Tootja AS Atria Eesti

500grammine pakk

maksab 1,49 €

Kilo hind 2,98 €

100 g annab 253 kcal

Koostis: Sealiha (63%), vesi, seakamar, tärklis, sool, stabilisaator E450, suhkur, vürtside segu, säilitusaine. Maitsestamiseks on kasutatud pipart, soola, suhkrut ning vürtse.

4 ostaks, 4 mitte

+ Maitse tõhusalt lihane, õrn suitsumekk muudab sardelli veelgi maitsvamaks. Igati aus sardell, maitse ja lõhn säilivad ka soojalt. Vanemale põlvkonnale maitseks kindlasti hästi.

– Nätske, värv kahvatu. Soojalt parem, aga ikkagi ei kutsu sööma. Liiga hele värvus ja pehme konsistents – tundub odav (st liha napib).

38 punkti - Rakvere suitsusardell

Tootja Rakvere

Lihakombinaat

500grammine pakk maksab 2,19 €

Kilo hind 4,38 €

100 g annab 213 kcal

Koostis: Sealiha (48%), vesi, seakamar ja -pekk, tärklis, lõssipulber, sool, sojavalk, stabilisaator E1420 ja E450, lõhna- ja maitseained, maitse- ja lõhnatugevdaja E621, antioksüdant E300, toiduvärv: E120, säilitusaine E250.

4 ostaks, 4 mitte

+ Maitselt meenutab lapsepõlves söödut. Kuumalt maitsvam kui külmalt. Isuäratava lõhnaga. Vürtsikas.

– Kahtlaselt punakat värvi – kas naatriumglutamaat on tagasi? Väga kõva nahk, tahaks sardell ära koorida. Ahjus muutub vesiseks.

35 punkti - Rannarootsi sealihasardell

Tootja Rannarootsi

Lihatööstus

500grammine pakk maksab 2,49 €

Kilo hind 4,98 €

100 g annab 291 kcal

Koostis: Sealiha (43%), vesi, seapekk, seakamar, piimavalk (sh laktoos), keedusool (maks. 1,8%), lõhna- ja maitseained, stabilisaatorid, lõhna- ja maitsetugevdaja, antioksüdant, säilitusaine.

3 ostaks, 5 mitte

+ Kui paremat pole, võib süüa küll. Lõhnab nagu korralik sardell, meeldiv järelmaitse.

– Soojalt vesine, nahk väga nätske, läbi närida ei õnnestunud. Viineri konsistentsiga. Kahtlaselt hele. Et üldse süüa, varuge sinepit!

32 punkti - Wõro suitsusardell

Tootja AS Atria Eesti

Kilo hind 2,75 €

100 g annab 215 kcal

Koostis: Kanalihamass (33%), vesi, sealiha (14%), seakamar, soja, seapekk, tärklis, vadakuvalk, sool, stabilisaatorid, maitsetaimede ja vürtside segu, lõhna- ja maitsetugevdaja, lõhna- ja maitseained.

3 ostaks, 5 mitte

+ Välimus hea, külmalt maitseb paremini kui soojalt. Täiesti söödav, kui kõvasti sinepit juurde võtta.

– Soe sardell on pudrune, maitsetu kraam. Imelik lõhn ja maitse. Sardelli nahk eriti tugev, ei jõua läbi hammustada. Ebamäärase maitsega, nagu polekski lihast.