Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
4. märts 2015, 12:27

Uus avastus: sool polegi tervisele üdini kahjulik (2)

Igaüks on kuulnud hoiatust: liigne soolatarvitamine võib viia südamehaigusteni. Soolal on aga ka positiivsemaid külgi, millest seni väga ei teata.

Nimelt on Saksamaal asuva Regensburgi ülikooli teadlased asunud tegema katseid, mis on juba näidanud: sool võib aidata kehal bakteritega võidelda. Nendest tulemustest avaldati artikkel ajakirjas Cell Metabolism.

Teadlaste arvukad katsed nii hiirte kui inimeste rakkudega on näidanud, et suurem naatriumikogus kehas tugevdab immuunsust ning aitab haavadel kiiremini paraneda, kirjutab Time.

Teadlaste hinnangul võib tegu olla ka äraunustatud vana meeldetuletamisega - on ju soola kasutatud sajandeid toidu säilitamiseks ja bakterite eemalhoidmiseks sellest.

Tõsi, teadlased nendivad, et inimesel on soolasisaldust mõnedes kehapiirkondades ja vajalikes olukordades toiduga keeruline reguleerida. Küll aga on mõned ettevõtted hakanud haavasidemetele lisama naatriumi, et aidata haavadel kiiremini paraneda.

Teadlased rõhutavad ka, et see ei tähenda ka kindlasti, et suure soolasisaldusega toidu söömine on nüüdsest tervislik või soovitatav. Endiselt kinnitavad teadusuuringud, et soolarohke toidu tarvimine toob kaasa südameprobleeme. Kuid avastus, et sool on võimas relv võitlemaks infektsioonidega, innustab teadlasi edasisteks uurimistöödeks.