Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
6. märts 2015, 17:53

Artikkel ilmus esmakordselt 2014. aasta veebruari Tervis Plussis.

Kolm kuud ja –11 kilo (2)

Alari Allika jälgis kolm kuud oma toitumist, ei joonud alkoholi ega teinud ühtegi suitsu. Tulemus: kadunud on 11 kilo, enesetunne on väga hea ja säästetud tublisti raha.

Näeme välja selle moodi, mida endale näost sisse pistame. Lisaks sellele, et puutume pidevalt kokku alkoholi ja tubakaga, sööme me väga kehvalt.

Elu enne...

Nagu noortel sageli kombeks, ei puudunud ka minu koosviibimistelt alkohol. Eks see oli ajaveetmise viis – võtad sõpradega õlut, lahkad maailma probleeme ja mängid kaarte. Kõrvale tõmbad ajaviiteks suitsu, ja nii see aeg läheb. Noorena tunneme end purunematutena, kuid nii see tegelikult pole.

Olen täitsa tavaline noor inimene. Õpin Tallinna Ülikoolis mitme aine õpetajaks. Töötan õpetajana ning peale selle veel valvurina. Alles kevadel sai läbi minu ajateenistus. Pärit olen Rakverest. Olen vahelduva eduga tegelenud laulmisega ja käinud jõusaalis. Seisin aktiivselt üliõpilaste heaolu eest nii üliõpilasnõukogus, üliõpilasvolikogus kui ka instituudi nõukogus. Olen võtnud endale palju kohustusi, kolme kuu jooksul olen töötanud pidevalt kahel kohal ning käinud ülikoolis. Lisaks laulan Tallinna Ülikooli meeskooris. Mu nädal on põhimõtteliselt 24/7 ära planeeritud.

Suitsetasin aastaid, alustasin noorelt. Tõmbasin kolm-neli pakki nädalas.

Sõin, kuidas juhtus, tavaliselt ühe korra päevas ja palju, enamjaolt toitu, mis on vähese toiteväärtusega: pihvid, viinerid, sardellid, juurde keetsin makarone, kartuleid, riisi. Sõin päris tihti burgereid, friikartuleid ja pitsasid.

Mu kehakaal oli läinud juba natukene suureks, ma ei jaksanud enam õieti treppidestki käia, kuid trenniminek oli kogu aeg “plaanides”. Kaalusin üle kümne kilo rohkem, kui üks minupikkune noormees (172 cm) kaaluma peaks. Ma ei väida, et olin tohutult ülekaaluline, kuid hakkasin üha rohkem leidma vabandusi, et liikumist nõudvaid tegevusi vältida.

Öeldakse ju: kui tahad, et sinu elus midagi muutuks, tuleb ka oma elu muuta. Pidevalt samu asju tehes on teistsuguseid tulemusi loota ju natukene rumal?

...ja nüüd

Ma otsustasin, et võtan midagi ette. Olin enne sõjaväkke minekut tellinud toitumiskava, hakkasin seda taas kasutama. Selle koostas mulle Raivo Piiber (treenitargalt.ee).

Praegu söön viis korda päevas, midagi keerulist pole, enamjaolt on mu jääkapp täis külmutatud kala ja köögivilju. Lõunaks söön veisehakkliha, kana või ükskõik mis liha, vahepaladeks õunu, müslibatoone või kodujuustu-kohupiima.

Mingeid erilisi retsepte mul pole. Peamine on see, et kaalun toitu vastavalt sellele, kuidas toitumiskava ette näeb. Kui tahad saavutada kaalulangust, peab olema väike defitsiit – et keha saaks vähem kaloreid, kui kulutab. See paneb organismi kasutama keharasvu.

Toitu valmistan mitmeks päevaks ette ning kui veedan pika päeva kodust eemal, võtan söögi karpidega kaasa. Suhkru olen asendanud peaaegu täielikult meega. Rasvapõletusprotsessi soodustamiseks olen võtnud ühe korra päevas rohelise tee ekstrakti.

Minu võidud

Olen kaotanud kolme kuuga 11 kilo. Kaalun praegu 74 kilo, muutumist alustades oli kilogramme 85. Rääkimata sellest, et enesetunne on väga hea.

Lõpetasin suitsetamise. Alguses oli raske loobuda harjumusest hommikul kohvikruusiga välja minna. Kuid nüüd on mul hommikul lihtsalt viis minutit rohkem aega ning see komme unustatud. Lisaks on kadunud mõte, et võiks pärast sööki suitsetama minna. Inimesed, kes suitsetavad, teavad, millest ma räägin.

Need on ühed nauditavamad hetked suitsetaja argipäevas. Millegipärast vallandub kehas mingi rahulolu. Mina suitsetasin küll aastaid, kuid kunagi ei hakanud mul käed värisema, kui suitsu ei saanud. See oli rohkem harjumus ja ajaviide. Nüüd, kui ise enam ei suitseta, tunnen vastikust, kui keegi mu läheduses suitsetab või sigarettide järele haiseb.

Alkoholist loobusin päevapealt. Olin kõvasti pidutsenud, kulutanud üpris palju raha ning enesetunne oli üsna halb. Mõistsin, et sagedane joomine on muutunud koledaks harjumuseks. Mõtlesin, miks ma seda teen, ja tegin päevapealt otsuse lõpetada. Mind aitas ka see, et üks mu sõber jättis samamoodi alkoholipruuki­mise.

Tegime kokkuleppe, et ei joo kumbki kuni jõuludeni, siis läheme koos kruiisile. See, kes vahepeal joob, peab teisele kruiisil söögid-joogid välja tegema. Aitas ilmselt ka see, et tulin alles sõjaväest ning distsipliini hoidmine oli selge.

Alkoholi peale kulus koos juhusöömise ja lokaalide külastamisega kokku vähemalt 100 eurot kuus. Praegu pole ka seda muret. Lisaks sellele, et puuduvad pohmakad, olen saanud nädalas umbes 24 tundi väärtuslikku aega juurde, mis tavaliselt kulus lokaalist lokaali tuigerdades või kodus pohmelli põdedes.

Alkoholist loobusin lihtsalt eksperimendi mõttes, et näha, kas suudan olla kuid ilma. Praegu ma siiski vahetevahel tarbin veidi alkoholi, aga nüüd pööran kogustele tähelepanu. Sünnipäevadel ja üritustel on tuttavad küsinud, mis mul viga on. Miks ma ei joo? Segi olen peast? Aga siis olen selgitanud ning enamjaolt on sõbrad kaasa elanud ja mu otsust respekteerinud.

Ma ei ärgita kedagi toitumiskavasid tellima või tegema kardinaalseid muudatusi, nagu mina tegin, kuid lühikese aja ja piisava distsipliiniga on tõesti kõik võimalik. Alustada tasub rahulikult ning sammhaaval.

Küllap leiab igaüks ise õiged motivaatorid. Minu peamine motivaator oli soov hakkama saada, tahtsin endale tõestada, et olen võimeline olema ilma alkoholi ja suitsuta. Arvan, et peamine ongi jälgida, mida, kui palju ning millal süüakse ja juuakse.

Alari ühe päeva menüü

7.15 hommikusöök: täisterakaerahelvestest puder, tass teed või kohvi. Söögi kõrvale üks oomega-3-kapsel, milles kehale vajalikud rasvhapped.
10.00–11.00 vahepala: üks õun.
14.00 lõuna: köögiviljad, kanahakkliha, kurgi-tomatisalat, klaas mineraalvett või ploomimahla.
17.00 oode: pihutäis pähkleid.
20.00 õhtusöök: hõbeheik, köögiviljad, tomatisalat.
Enne magamaminekut: üks õun.
Joon pidevalt vedelikku (paar liitrit päevas).

Alari hea enesetunde soovitused
√ Söö regulaarselt, vähemalt kolm korda päevas.
√ Eelista aedvilja, kala ja kanaliha rasvasele lihale.
√ Jäta süsivesikuterikkad toidud hommikusse ning õhtuti söö pigem kala.
√ Joo päevas küllaldaselt vett ja luba endale kõikide toidukordade vahel puuvili.
√ Liigu piisavalt jalgsi.
√ Jaga neid teadmisi ka oma lastega. Ära vii neid autoga otse koolitrepi ette ega lõunaks burgerit sööma.
√ Uuri õpetajatelt, kas laps käib koolis söömas ning kui palju ta sööb.
√ Ära liialda alkoholiga ja loobu suitsetamisest.
√ Luban, et nii tehes ei ole isu õhtul selline, et tahaks terve looma ära süüa. Lisaks on enesetunne väga hea!