Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
25. veebruar 2015, 11:28

USA plaanib loobuda kolesteroolirohkete toitude vältimisest

USA riiklik toitumissoovitusi välja töötav asutus plaanib loobuda soovitusest kolesteroolirikkaid toitusid vältida.

Dietary Guidelines Advisory Committee peagi ilmuvates juhistes ei peeta kolesterooli enam probleemseks toitaineks, vahendab portaal Med24. Viimased juhised aastast 2010 soovitavad kolesterooli tarvitada mitte üle 300 milligrammi päevas, see on umbes ühes munas sisalduv kolesteroolihulk. Viimasel ajal suureneb aga toitumisteadlaste hulk, kes arvavad, et toidus sisalduv kolesterool ei mõjuta oluliselt verelipiidide taset ega südamehaiguste riski.

Uued juhendid ei muuda hoiatusi kõrge LDL-kolesterooli suhtes, mida seostatakse südamehaiguste ja võimalik, et ka muude haigustega.

Samas mainib juhend küllastatud rasvade liigset tarbimist, mis võib kõige ebasoodsamat mõju avaldada üle 50 aasta vanustele. Seega ei peeta probleemiks mitte toitusid nagu muna, krevetid ja vähilised, milles sisaldub palju kolesterooli, vaid rohkelt küllastunud rasvu sisaldavaid toitusid nagu rasvane liha, täispiim ja või.

Ülearu palju on ameeriklaste igapäevasel toidulaual ka soola ja nn lisatud suhkruid. Alatarbimist esineb  nii D-vitamiini, kaltsiumi, kaaliumi kui ka kiudainete osas; lisaks on noorukite ja premenopausis naiste toidulaual liiga vähe rauda.