Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
19. veebruar 2015, 17:37

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta Tervis Plussis.

Naudingud teemaailmas

Mis muudab tee nii eriliseks, et seda on nauditud ja ka meditsiinis kasutatud juba tuhandeid aastaid?

Klassikalised teed

Teepõõsa (Camellia sinensis) lehtedest saadakse enamik igapäevaselt joodavatest teedest. Tee värvus ja omadused olenevad sellest, kuidas ja kui palju lehti töödeldakse.

Must tee valmib lehtedest, mida on enne kuumutamist ja kuivatamist kääritatud. Hapendumisprotsessi tõttu on seda teed lihtsam säilitada ja transportida. Just seetõttu sai lääneriikides esmalt tuntuks just must tee.

Valge tee tegemiseks korjatakse veel avanemata lehepungi ja seda tehakse eranditult käsitsi.

Rohelise tee lehed aurutatakse pärast korjamist. Erinevalt mustast teest säilitab roheline tee suurema osa aktiivsetest mikrotoitainetest. Rohelisel teel on parim hinna ja tervisele kasuliku toime suhe.

Kollane tee on omadustelt sarnane rohelise teega, kuid tootmise eripäraks on kolmepäevane suure niiskuse ja kõrge temperatuuri juures hoidmine.

Roheline tee

Hiina meditsiinis on rohelist teed kasutatud vähemalt neli tuhat aastat. Viimase aja uurimustes on põhjendatud ja selgitatud ammuseid traditsioone. Näiteks 1994. aastal Hiinas läbi viidud uurimuses leiti, et rohelise tee joomine vähendab söögitoruvähi riski nii meestel kui naistel peaaegu 60% võrra.

Rohelise tee saladus peitub lehtedes sisalduvates antioksüdantides, mis teevad organismile palju head. Üks võimsamaid neist on EGCG (epikatehhiin-gallaat), mis takistab vähirakkude kasvu ilma terveid kudesid kahjustamata. Peale selle alandab EGCG nn halva kolesterooli taset ja takistab vereklompide teket. Aine kiirendab ka südamerakkude taastumist.

Mate teetee

Lõuna-Ameerika roheliseks teeks peetava mate toime sarnaneb teiste ergutavate jookide omaga, nagu roheline tee ja kohv. Matejook meenutab välimuselt rohelist teed, kuid maitset ja aroomi ei anna võrreldagi. Esimest korda matet proovinuna kirjeldatakse seda kui maalähedase, talutavalt kibeda ja tugeva aroomiga teejooki. Lõuna-Ameerikas on populaarne segada matet piparmündi või tsitruselistega.

Kuivatatud matetee sisaldab 0,7–1,7% kofeiini. Mate nautijad väidavad, et joogil on teest ja kohvist märgatavalt erinev toime. Seda selgitatakse struktuuriliselt sarnaste teobromiini ja teofülliini iseäraliku kombinatsiooniga.

Teobromiin on šokolaadis ja kakaos leiduv tujutõstev aine. Sellel alkaloidil on küll kofeiiniga sarnane toime, kuid see mõjutab närvisüsteemi palju vähem. Teofülliin tõstab südamelihase toonust ja vererõhku, kiirendab pulssi ja stimuleerib närvisüsteemi. Matejoojad kiidavad selle joogi energiat, toonust ja keskendumisvõimet parandavaid omadusi.

Mate joomisega kahaneb söögiisu. Kunagi hämmastas Euroopast tulnud maadeavastajaid indiaanlaste võime terveid päevi ilma söömata tööd teha. Mate kuulub toonikute hulka, seepärast võimaldas selle joomine kohalikel niiviisi tegutseda.

Mate sisaldab rikkalikult polüfenoole, mistõttu on joogi antioksüdantsed omadused võrreldavad rohelise tee omadega. Antioksüdandid suurendavad raku võimet end kahjustuste vastu kaitsta.

Nii taime lehed kui sellest tehtavad tõmmised sisaldavad märkimisväärselt kaaliumi, naatriumi ja magneesiumi. Mate sisaldab B1-vitamiini, mille puudust võib tekitada liigne alkoholi, kohvi ja koolajookide tarbimine.

Muu hulgas on seda vitamiini vaja ajutegevuse ja mälu talitluseks ning närvisüsteemi normaalseks tegevuseks. Mates leidub aineid, millel on tugev mõju immunsüsteemile.

Mitmed uuringud on seostanud regulaarset matejoomist suureneva vähiriskiga. Teisalt on matest leitud komponente, mis võivad vähi arengut pidurdada.

Traditsioonilisel tarbimisel lisatakse samadele lehtedele korduvalt vett juurde. Selle tagajärjel puutub teejooja kokku suurema koguse vähki tekitavate ainetega. Klassikalise teetseremoonia jooksul võidakse vett vahetada tervelt kaheksa korda! Üks tassitäis värsketest lehtedest tehtud matet kahandab aga märgatavalt riski kahjulike ainetega kokku puutuda ja erilist põhjust kartmiseks ei ole.

Punane tee

Eksootilisel punasel ehk rooiboseteel pole traditsioonilise teetaimega mingit pistmist. Punast teed valmistatakse kadakapõõsast meenutava taime lehtedest. Madal põõsas Aspalathus linearis kasvab Lõuna-Aafrikas Hea Lootuse neeme lähistel. Korjamisel on rooiboselehed rohelised, kuid kääritamise tulemusel omandab teejook tassi valatuna sügavpunase värvuse.

Sarnaselt rohelise teega sisaldab rooibos flavonoide, mis töötavad inimkehas antioksüdantidena. Neist tugevaima toimega on aspalatiin, mille toimel organismi oksüdatiivne stress väheneb ja vananemisprotsess aeglustub. Rooiboseteed tuntakse Aasias kui pika elu teed.

Suure flavonoididesisalduse tõttu on rooibosel krampe lõõgastavaid omadusi, seepärast juuakse seda teejooki kõhuvalu, ärritunud soole sündroomi ja muude kõhuvaevuste korral. Rooibos on laborikatsetes suurendanud maksa vastupanuvõimet katseloomadel. See annab lootust kasutada tulevikus rooibost krooniliste maksahaiguste ravimisel.

Rooibos ei sisalda kofeiini, mistõttu sobib see inimestele, kellel on probleeme südametegevuse, vererõhu, närvisüsteemi või maohaavanditega.

Üks tassitäis punast teed sisaldab poole vähem tanniine kui sama kogus rohelist teed. Tanniinid annavad teele kibeda maitse ja mõjutavad ainevahetust, takistades raua ja valkude omastamist. Punases tees ei ole ka oblikhapet, mida ei tohiks tarbida inimesed, keda vaevavad osteoporoos või neerukivid.

Tihti kirjeldatakse rooibose kerget magusat maitsevarjundit. Seega ei pea joogile lisama suhkrut ja ühe klaasitäie joomine võib ära hoida kiusatuse maiustusi süüa.

Tee ravib

Kas sul on nahal haav, hammustus või mõni muu vigastus? Leota puuvillast riidetükki rohelise tee sees ja pane see vigastuse peale. Tee on antiseptilise toimega ning leevendab ka sügelust ja paistetust. Seega võib seda kasutada päikese-põletuse ja sääsehammustuste korral.

Juues pool tassi rohelist teed päevas, vähendad kõrge vererõhu tekke riski 50% võrra.

Tees leiduvad polüfenoolid takistavad veresoonte kokkutõmbumist ja vererõhu kõrgenemist. Roheline tee kiirendab kalorite põletamist.