Toiduuudised

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta Tervis Plussis.

India köögi saladused ja sobiv dieet (1)

Robert Aps , 17. veebruar 2015 18:04
Foto: PantherMedia / Scanpix
Just külmal aastaajal sobib tutvust teha India köögi vürtsikate, tervisele toonust andvate ja fantaasiaküllaste roogadega.

India köök on tuntud kohalike maitsetaimede, aromaatsete riisi- ja karritoitude poolest. India on väga suur – tooraine ja maitsed varieeruvad piirkondade kaupa.

Siiski koosneb enamik traditsioonilisi roogi lihtsatest koostisainetest, nagu köögiviljad, liha ja vürtsid. Indiapäraste toitude söömine võib alandada kolesteroolitaset või kaalunumbrit, parandades enesetunnet.

Samal teemal

Üks populaarsemaid India toite on pajaroog karri, mille koostisosade hulgas on tavaliselt valge või punane liha, kala, riis, köögiviljad ja läätsed. Karritoitude tähtis osa on kollane maitsetaim kurkum ehk kollajuur, mis sisaldab vähi arengut piiravat ainet.

Juba vanarahvas uskus, et kurkumil on tervendav mõju, kuid alles viimasel ajal on teadlased avastanud selle vähivastaseid toimeid. Kurkumis sisalduv kurkumiin võib vähendada ka Alzheimeri tõve riski.

Mitmed vürtsid aitavad leevendada külmetushaigusi, põletikke ja muid tervisehädasid. Karri nime all tuntakse ka maitseainesegu, mille tavalised komponendid on kurkum, kardemon, ingver, koriander, must pipar jm idamaised maitseained.

India elanike rahumeelne filosoofia peegeldub nende söömisharjumustes. Selles värvikirevas Aasia riigis peetakse tähtsaks söögi nautimist, mistõttu einestamisega ei kiirustata. Indias on käte abil söömine täiesti tavapärane ja levib uskumus, et käte vahel toitu mätsides muutuvad selle maitseomadused paremaks.

Euroopas asuvates India restoranides kipub toit üsna rasvane olema, mis võib jätta selle riigi kokakunstist üsna ebatervisliku mulje. Tegelikult süüakse mitmetes paikades kolm-neli korda nädalas taimetoitu. Üldjuhul väldivad hindud looma- ja sealiha.

Üks India köögi suurimaid saladusi on maitseainete segamine õiges vahekorras. Sagedasti kasutatakse toitudes korraga seitset kuni kümmet maitseainet, mis annavadki roogadele meelierutava aroomi ja maitse.

Indiapärane taimne dieet asetab rõhu värsketele köögiviljadele, mida võib segada jogurtikastmete ja kodujuustu sisse. Päevas süüakse vahepaladena vähemalt kolm-neli puuvilja. Kuumade roogade valmistamisel on eelistatud köögiviljade aurutamine, sest nii säilivad vitamiinid ja mineraalained. 

Täispiima ja hapukoore asemel võiks eelistada jogurtit, keefirit ja kodujuustu. Tähtsal kohal on pähklid ja seemned.

Tunne India toite

Basmatiriis on pikateraline, tavalisest õhulisem ega kleepu kergesti.

Chutneyt valmistatakse köögi- või puuviljadest. See marmelaadi meenutav hoidis on loomulik lisand toidukordade juures, kuna mahendab toidu teravust magushapuka maitsega.

Lassi – värskendav jogurtijook, millesse segatakse kohalikke vürtse, mett või puuviljamahlu.

Tikka – väikesteks tükkideks tehtud lihalõigud, mida kasutatakse kastmetes ja riisitoitudes.

Indiapärane dieediplaan

Esimene päev

Hommikusöök
• Värskelt pressitud köögivilja- või puuviljamahl
• Täisterahelbed piimaga
• Roheline tee sidruni ja meega

Lõunasöök
• Keedetud basmatiriis läätsede ja porganditega
• Kurgisalat jogurtikastme ja seesamiseemnetega

Õhtusöök
• Aurutatud köögiviljad pitaleivaga
• Segasalat tofu, tomatite ja seentega

Teine päev

Hommikusöök
• Ahjus küpsetatud täisteraleib
• Värskelt pressitud puuviljamahl
• Salat kurgi ja kodujuustuga

Lõunasöök
• Tatrapuder seesamiseemnete ja oliiviõliga
• Aurutatud rohelised oad soja-kastmega

Õhtusöök
• Kolm kõvaks keedetud muna spinati ja täisteraleivaga

Kolmas päev

Hommikusöök
• Täisterajahust pannkoogid õuntega
• Puuviljasalat

Lõunasöök
• Supp porgandi, sibula ja maitsetaimedega

Õhtusöök
• Köögiviljakarri
• Jogurt
• Peotäis pähkleid