Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
15. veebruar 2015, 14:32

Lugu ilmus esmakordselt 2011. aasta Tervis Plussis.

Harilik eleuterokokk tõkestab stressi kahjulikku mõju

Harilik eleuterokokk (Eleutherococcus senticosus) tugevdab närve, suurendab vaimset erksust ja tõkestab stressi kahjulikku mõju.

Harilik eleuterokokk ehk ogapaanaks, ka Siberi ženšenniks kutsutu, on 1–5 m kõrgune põõsas, millel on pikad puitunud juured ja tihedate peente okastega kaetud varred. Juurestik paikneb üsna maapinna lähedal.

Õitseb juulis, ühes õisikus paiknevad kollased emas- ja kahvatulillad isasõied. Mustjad viljad valmivad septemb-ris, nende ümar või piklik kobar on kaunis.

Ogapaanaks kasvab metsaservadel ja mäestikumetsades, segametsades ja okaspuude ülekaaluga metsades Kirde-Hiinas, Venemaal, Koreas ning Jaapanis Hokkaido saarel. Meie aedades on taim vähelevinud. Siiski müüakse kevaditi mõnikord selle istikuid turul.

Kasvupaigaks sobib poolvarjuline või varjuline koht (looduslikult alusmetsataim), meie talve talub hästi. Noori lehti võivad aga kahjustada varakevadised öökülmad.

Tinktuur

Kuigi taime okstest ja lehtedest on eraldatud raviomadustega toitaineid, tarvitatakse raviks põhiliselt juuri, millest valmistatakse tinktuur. Selleks tükeldatakse juur 2–3 cm suurusteks tükikesteks, pannakse pooleliitrisesse pudelisse (juuri üks kolmandik) ja valatakse peale kanget viina (50%).

Lastakse tõmmata vähemalt kaks nädalat, juured võivad jääda lahusesse edasi, ei pea kurnama. Võetakse 20–30 tilka kaks korda päevas enne sööki. Lastele on ette nähtud 5–15 tilka, samuti enne sööki.

Ogapaanaksi juuri kasutatakse parfümeeriatööstuses toniseerivate toite­kreemide valmistamiseks. Need kreemid hoiavad naha elastse, õrna ja sametise. Lehtede ja okste leotis ning juurtest keedis kiirendab juuksekasvu.

Et ogapaanaksi varud on tohutud ning juur kergesti kättesaadav, toodetakse Venemaal ogapaanaksi juure ekstrakti, mida ka meie apteekides saada on.

Kasulikud omadused
• suurendab vaimset ja kehalist töövõimet
• turgutab närvisüsteemi
• tõstab hormonaalset aktiivsust
• parandab nägemisteravust
• neutraliseerib mürgiste ainete toimet
• aitab vältida grippi
• vähendab vere suhkrusisaldust

Toime ja kasutusviisid

Ogapaanaks kuulub adaptogeense toimega taimede hulka. Ta aeglustab stressist põhjustatud häireseisundi väljakujunemist, s.t nõrgendab neerupealise koore vastusreaktsiooni ja tõkestab nii stressi kahjulikku mõju.

Usutakse, et taim vähendab kiirest elutempost tulenevat väsimust, tugevdab närve, suurendab vaimset ärksust ja töövõimet, parandab vastupidavust stressiolukorras.

Vähendab maohaavade tekke ohtu püsiva stressi korral ja suurendab kilpnäärme võimet reageerida keha muutuvatele vajadustele. Ogapaanaks parandab ka lihaste hapnikutarbimist ja on seega anaboolse toimega.

Ogapaanaks annab ka hea enesetunde, sest ilmselt tasakaalustab ta aju vahendajaainete serotoniini, dopamiini, noradrenaliini ja adrenaliini hulka ning parandab aju vereringet.

Eleuterokokk on immunostimulant, mis aitab kehal vastu seista põletikele ja need üle elada. Võib olla östrogeense toimega ning parandada meeste sugu- ja sigimisvõimet.

Arvesta koostoimega

* Verevedeldusravimid ja insuliin võivad tugevdada ogapaanaksi toimet, mistõttu seda ei tohi koos niisuguste ravimitega tarvitada.

* Raseduse või rinnaga toitmise ajal, kõrge vererõhu korral või vahetult pärast infarkti ogapaanaksit võtta ei tohi.

* Seda ei tohi kasutada ka koos ergutite (näiteks kohv) ega antipsühhootiliste või hormoonasendusravimitega.

* Ogapaanaksit ei soovitata väga energilistele, närvilistele, hüsteerilistele, maaniakalduvustega inimestele ega skisofreenikutele.