St. Peter Stiftskeller Salzburgis.Foto: AOP
Toiduuudised
7. veebruar 2015, 08:00

Euroopa vanimad restoranid ootavad

Reisi meeldejäävamad elamused ei pruugi pärineda järjekordsest kirikust või kindlusest, vaid hoopis restoranis käigust. Küllap nii juhtubki, kui külastad mõnd Euroopa vanimat restorani, usub reisiportaal www.tourism-review.com ja toob välja viis kõige vanemat tegijat toidumaailmas.

St. Peter Stiftskeller Salzburgis, asutatud 803. aastal.

Austrias St. Peter’s kloostrisse 803. aastal ehitatud restorani peetakse maailma, mitte ainult Euroopa vanimaks restoraniks. Hoolimata sajanditega tehtud uuendustest ja juurdeehitustest on restoran säilitanud oma barokse stiili, nii et selle kivine interjöör mõjub korraga nii iidse kui ka nüüdisaegsena. Restorani hitt on kord nädalas küünlavalgel ja Mozarti muusika saatel serveeritav kolmekäiguline õhtusöök, mille roadki pärineksid justkui 18. sajandist. Kui tahad leida end söömas kesk kuulsusi, kroonitud päid ja pangandusliidreid, siis plaani Mozarti sünnilinna sattudes peale tema majamuuseumi ka Mozart Dinner.

Zum Franziskaner Stockholmis, asutatud 1421. aastal.

Traditsiooniliselt perefirmale kuuluv Saksa köögiga restoran on kuulus oma pruulikoja poolest ja õlut on siin ühtmoodi tehtud juba ligi 600 aastat. Ühe katuse alla mahuvad nii peen tipprestoran kui ka õdus õllesaal.

La Tour d’Argent Pariisis, asutatud 1582. aastal.

16. sajandi lõpul armastas selles restoranis sageli käia Prantsuse kuningas Henry IV ja kuninglikku söögielamust pakutakse seal tänaseni. Restorani kuulsaim roog on 19. sajandist pärineva retsepti järgi valmistatud part, mida serveeritakse linnu verest ja luuüdist valmistatud kastmega.

Pardid kasvatatakse restorani oma farmis ja igaüks, kes tellib parti, saab ühtlasi tema seerianumbriga kaardi. Aegade jooksul on ära söödud üle miljoni pardi, neid on lasknud hea maitsta ka Marlene Dietrich. Just see restoran inspireeris ka populaarse multifilmi Ratatouille’i loojaid.

Zur Letzten Instanz Berliinis, asutatud 1621. aastal.

Restoran on võõrustanud paljusid ajaloo suurkujusid, teiste seas on seal kostitatud ka Beethovenit ja Napoleoni. Kindlasti tasuks seal endki kostitada lasta, eriti siis, kui armastad vägevaid portsjoneid ja traditsioonilist Saksa kööki.

Botin Madridis, asutatud 1725. aastal.

Kuigi paljud allikad tunnistavad maailma vanimaks restoraniks austerlaste Stiftskelleri, omistab Guinnessi rekordiraamat selle tiitli siiski hispaanlaste Botinile. Kui praegu räägitakse põhiliselt restorani kuulsast angerjast, ahjupõrsast ja lambapraest, siis minevikku meenutatakse eeskätt seoses Ernest Hemingway ja Goyaga. Viimast võinud seal pigem küll kelneri kui külastaja rollis kohata.