Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
6. veebruar 2015, 13:36

Artikkel ilmus esmakordselt 2010. aasta veebruarikuu Tervis Plussis.

Söömise ratsionaalsus ja emotsionaalsus

Normaalne söömine tähendab ka seda, et söömise mõlemad aspektid, ratsionaalsus ja emtosionaalsus, on tagatud, seotud ja läbi põimunud.

Ratsionaalsus (ainevahetuse-põhisus) on söömise tähtsaim aspekt, sest kestev normaalne söömine ja kehaline aktiivsus kindlustavad inimese ainevahetuse kaudu tema tervisliku seisundi ja maksimaalse füsioloogilise heaolu.

Kestvad puudujäägid söömises põhjustavad tasapisi ehitus- ja talitlushäireid organismis, mis avalduvad haigusliku seisundina (nõrgenevad kaitsesüsteemid, väheneb lihasjõudlus, lõpuks kahaneb ka vaimne võimekus).

Väga tähtis on aga ka emotsionaalne aspekt, sest söömine on tegevus, mis peaks pakkuma suurt naudingut.

Tea: kestev normaal­ne söömine võimaldab sul seda naudingut tunda pidevalt ja elukestvalt, võimaldades normaalse mõtlemise ja tunnetamise (normaalne söömine on ju selle kõige materiaalne ja emotsionaalne alus!).

Miks inimene üldse tahab süüa? Söömisvajadus algab näljatundest ehk söögiisust. Söömisega on seotud paljud elundid ja koed. Söömise ajal toit peenestatakse ja seda segatakse erinevate seedenõrede ja -ensüümidega.

Nende toimel lõhustuvad osad toitainete suurmolekulid astmeliselt väiksemateks ja lihtsamateks, millest enamik lõpuks imendub. Osa toitainete edasisel lõhustumisel rakkudes salvestub elutegevuseks vajalik aine­vahetuslik energia, aga nende lõhustumise saadusi kasutatakse ka organismi ehitus­materjalina.

Kõiki toitaineid ei peagi inimorganismi seedetrakt lammutama, sest kasutab neid lõhustumatul kujul elutegevuseks ja seda juba ka seedetrakti tasemel. Seega info, et näe, sinu seedetraktis kõik ei lõhustu, on inimese hirmutamise meetod, et talle nn revolutsioonilist dieeti, uut imepreparaati, kallist uudset uuringut jms reklaamida.

Tea: toidu seedimine ja toitainete imendumine on väga kompleksne paljude elundite ja kudede koostöös toimuv protsess, mis kulgeb ideaalselt vaid siis, kui seedimise-imendumise tervikprotsessi on hõlmatud ühel ajal kõik toitained: süsivesikud, valgud, lipiidid, vitamiinid, makro- ja mikroelemendid ning vesi.

Tippuuringutega on ammu tõestatud, et seedetraktis olevate eri toitainete ja keharakkude vahel toimuv pidev nn vestlus (cross-talk) on ideaalne vaid siis, kui kohal on kõik toitained.

Üksnes siis on tagatud parim ainevahetus, füsioloogiline tulemus ning seega ka parim tervis ja kaitse haiguste vastu. Sellele põhimõttele vastu töötajad, nn revolutsiooniliste dieetide autorid, kasutavad oskuslikult meediat, mis ilma igasuguse kriitikameeleta propageerib poptähtede ja teiste tuntud inimeste abiga tervisevaenulikke dieete, mis nende figuuriga väidetavalt imet on teinud.

Osa autoreid on dieedile lausa enda järgi nime andnud. Normaalselt sööjad on aga tolerantsed. Tehku iga täiskasvanu, nagu soovib. Söömisvildakuste harrastamine ja nende eest raske raha maksmine on igaühe enda asi!

On väga hea meel, et ka Eesti inimeste söömisharitus üha paraneb. Aitame sellele veelgi kaasa, alustades järgmises numbris toitainete (süsivesikud, lipiidid jt) rollide ja vajaduste analüüsi.

Küsimusi: 1) Mis on kaks põhifaktorit, mis kindlustavad ainevahetuse kaudu sinu parima tervisliku seisundi ja füsioloogilise heaolu? 2) Miks peavad sinu seedetraktis olema kohal üheaegselt kõik toitained? 3) Milline kestev tegevus tagab selle, et mõtlemine ja tunnetamine saaksid avalduda oma parimal viisil?