Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
22. jaanuar 2015, 10:23

Kuus tervislikku alternatiivi võile (3)

Või on paljude vaieldamatu lemmik. Aga – liiga palju head võib olla kokkuvõtteks halb, nimelt on või enamasti täis küllastunud rasvu ehk neid, mis tõstavad halva kolesterooli taset ning põhjustavad südame-veresoonkonna haiguseid.

Ameerika südameassotsiatsioon soovitab neile, kes soovivad kolesteroolitaset alandada, vähendada küllastunud rasvade tarbimist 11-13 grammini päevas. See tähendab, et kaks supilusikatäit võid on juba igasuguse päevanormi ületanud, kirjutab Everyday Health.

Mida teha siis, kui kõik lemmikretseptid nõuavad või kasutamist? Õnneks on terve hulk toiduaineid, mida on võimalik või asemel kasutada. Need annavad roogadele ikkagi kreemja tekstuuri ja mõnusa maitse, kuid on oluliselt väiksema rasva- ja kalorisisaldusega. Ning mõnikord võib alloleva kuue toiduaine kasutamine või asemel muuta roa veel maitsvamaks, kui see on võiga valmistatuna. Milliste toiduainetega võid asendada?

• Avokaado. Kui paned hommikusele röstsaiale või asemel avokaadot, oled teinud väga maitsva ja tervisliku valiku. Avokaado sisaldab tervisele tarvilikku kiudaineid, K-vitamiini ja kaaliumi. Kuigi avokaado on kõrge rasvasisaldusega, leidub selles ennekõike monoküllastumata ehk südametervislikke rasvu. Need aitavad halva kolesterooli taset vähendada ning hea taset tõsta. Ning mis kõige parem – avokaadopüree sobib või asemel suurepäraselt ka küpsetistesse. Avokaadopüreed lisa taignale sama palju, kui on ette nähtud või lisamist.

• Oliiviõli on populaarne salatikastmete koostisosa, samuti küpsetatakse sellega ka friikartuleid. Just – oliivõliga saab ka küpsetada. Lihtsalt kasuta ¾ tassi oliivõli iga tassi või asemel. Samuti on oliivõli ka tõhus või asendaja pastakastmetes või kartulipudrus. Oliivõligi sisaldab tervislikke küllastamata rasvu, mis kaaluvad kindlasti üles mõned oliivõlist saadavad lisakalorid.

• Kreeka jogurt on hea valik siis, kui otsid küpsetistesse lisavalku ja mahlasust ilma lisakalorite ja rasvata. Leivale ja kookidele lisab see hämmastavalt sametise tekstuuri. Kasuta iga tassi või asemel ½ tassi kreeka jogrutit.

• Õunapüree. Teine võimalus lisada küpsetistele mahlasust ja mõnusat maitset ilma suure hulga kaloriteta on kasutada õunapüreed. Eriti passib see mahusatesse retseptidesse. Õunapüreed võta sama palju kui võidki.

• Pähklivõi. Lisaks avokaadole on pähklivõidki hea määrida saiale ja leivale ning selleski sisaldub ohtralt südametervislikke rasvu, kaaliumi ja kiudaineid. Kui segad pähklivõisse veel maasikaid ja banaane, viib selle segu hommikuks söömine keele kindlalt alla.

• Kõrvitsapüree. Kooke ja muffineid saab sama hästi kui võiga küpsetada ka kõrvitsapüreega. Seegi sisaldab palju K-vitamiini, kaaliumi ja kiudaineid ning annab vähe kaloreid. Kasuta ¾ tassi kõrvitsapüreed ette nähtud või asemel. Lisaks võid retseptides ka erinevad õlid kõrvitsapüree vastu välja vahetada, kasutades seda õliga võrdses koguses.