KÖÖGIVILJAVARRAS MAITSEB HÄSTI: Kuidas meelitada laps köögivilju sööma? Vastus on lihtne: tuleb olla loominguline. Pange näiteks köögiviljad varda otsa või lõigake neist vormidega lõbusaid kujukesi, teab Andra Kalda oma kogemusest rääkida. Foto: Andra Kalda
Toiduuudised
17. jaanuar 2015, 07:00

Kuidas meelitada laps köögivilju sööma? (3)

"Söögikordade vahepeal pakun ma lastele puu- ja juurvilju kas kangidena või lõikan martsipanivormiga lõbusaid kujundeid köögiviljadest välja. Näiteks minu väiksem poiss sööbki meelsamini just porgandi- ja kaalikakarukesi ja -lilli," ütleb toidublogija Andra Kalda.

Andra meelest on oluline, et lapsed harjuksid juba beebina õigete maitsetega, seepärast tuleks valmispurgitoitude asemel lapsele ise püreed teha. "Siis söövad nad suuremana palju meelsamini köögivilja, vähemalt minu kogemus on nii näidanud," tõdeb Andra. Tema vanemal pojal Kristoferil (6) on suhe köögiviljadesse väga hea. "Ta tuletab lausa meelde, et emme, riivi mulle porgandit või lõika kaalikakuubikuid. Aga Kasperiga (2) on natuke probleeme."

Nimelt temaga ei ole Andral niipalju aega köögis mässata olnud kui vanema pojaga ning seetõttu väiksem ilmselt nii suur köögiviljasõber polegi. "Kui Kristofer sööb väga hästi näiteks brokolit ja brokolipüreesuppi, siis väiksem kirtsutab selle peale nina. Samas kui köögiviljad lauale valmis lõigata, siis sööb ta neid venna eeskujul ikka," ütleb naine. Eriti meeldivad lastele aga lustakad kujukesed köögiviljadest, mille lõikamiseks saab hästi piparkoogi- või martsipanivorme kasutada.

Peida köögivili pudru sisse

Veel üks hea mõte on köögiviljavardaid teha. "Lastele meeldib väga pulga otsast süüa, sinna võib absoluutselt kõike pista. Veel lahedam on aga, kui nad saavad seda ise teha ja valida, mis järjekorras need pulga otsas on," räägib Andra. Samuti sööb laps meelsamini köögiviljasalatit, kui näiteks riivsalatitele marju või puuviljatükikesi lisada. "Puuvili on lihtsalt palju ahvatlevam kui juurvili."

Köögiviljad saab ka söögi sisse ära peita. "Hästi sobivad selleks hakklihatoidud, näiteks pikkpoiss või lihapallid ja ka tavaline hakklihakaste, kuhu hästi peenelt porgandit riivida. Ja ka köögiviljakoogid on pikemat aega juba teema, näiteks peedi-šokolaadikook, suvikõrvitsakeeks jne. Lapsed ei saa süües arugi, et neis köögiviljad on," õpetab Andra. "Veel saab neid peita hommikupudru sisse, eriti hästi sobib selleks näiteks muskaatkõrvits."

Lastele võib pakkuda ka küpsetatud juurvilja, aga oluline on just maitsestamine. "Ma teen hästi tihti ahjukartuleid ja nendega koos panen pannile ka peedi- ja sibulasektoreid ning porgandikange. Neid maitsestan ma samuti nagu kartuleid – ürdid, till, sool ja pipar. Küpsetades imbuvad need ilusasti köögiviljadesse ja need maitsevad palju paremini ning magusamini, kui näiteks keedetud köögiviljad," teab ta.

Millised on aga Andra laste lemmikköögiviljaroad? "Põhiliselt supid, alustades kõige tavalisemast kanasupist, samuti lihapallisupp. Hästi tihti on meil laual ka paja- või vokiroog, kuhu saab palju köögivilju panna ja sinna juurde lihapalle, kana või näiteks ahjuliha, mis on mõnest eelmisest toidukorrast järele jäänud. Igasugused liha- ja köögiviljakombinatsioonid lähevad lastele hästi peale."

Kuna rohelisest saadavad vitamiinid on eriti olulised just talvel, püüab Andra jälgida, et poisid sööksid iga päev viis portsu puu- ja juurvilja. "Lastel on selles mõttes lihtne, et nende peod on nii pisikesed ja vajaliku portsjoni kättesaamine ei ole üldse keeruline. Tegelikult väga kaval on neile näiteks õhtuti smuutit teha, kuna ühe topsi sisse läheb puu- ja juurvilju üsna palju," tõdeb ta.

8 talvist vitamiinipommi

Maguskartul ehk bataat sisaldab hulgaliselt A-vitamiini ja beetakaroteeni, mis aitavad kaitsta immuunsüsteemi. Samuti on temas E-vitamiini, mis toetab südant ja veresoonkonda.

Küüslaugul on antibakteriaalsed omadused, ta toetab immuunsüsteemi ja aitab leevendada külmetuse sümptomeid. Juba üks küüslauguküüs toidu sees aitab tervist tugevdada.

Peedis on palju A- ja C-vitamiini, ohtralt antioksüdante ning ta on ka arvestatav rauaallikas. Peet aitab parandada mälu ja kontsentratsioonivõimet, samuti stimuleerib ta vereloomet ja parandab maksa ainevahetust.

Valge peakapsas on suurepärane A- ja C-vitamiini allikas, tal on ka vähivastased omadused.

Lillkapsas on hea C-vitamiini, foolhappe ja oomega-3 rasvhapete allikas ning kindlasti tuleks märkida ka tema kiudainete sisaldust.

Rooskapsas on suurepärane A-, B1-, B2-, B6-, C-, E- ja K-vitamiini allikas. Samuti sisaldab ta oomega-3 rasvhappeid, rauda, fosforit, magneesiumi ja kaltsiumi. Rooskapsas korrastab seedimist, väljutab kehast mürk- ja jääkaineid ja aitab ka paljude haiguste korral.

Brokoli sisaldab A-, B6-, C-, E- ja K-vitamiini ning ka fosforit, magneesiumi ja kiudaineid. Artišokk sisaldab palju C-vitamiini ja kiudaineid ning aitab parandada seedimist.

Lillkapsapõhjal pitsa

Vaja läheb:

Põhi: 1 keskmist lillkapsast, 100 ml parmesani (võib asendada mozzarellaga või panna parmesani ja mozzarellat pooleks), 1 muna, soola. Tainasse võib lisada ka hakitud ürte ja pressitud küüslauku.

Kate: 3 sl tomatipastat või röstitud tomati-paprikadippi, 100 g õhukesi singiviile või küpsetatud kana, 3-4 sl maisi, 1 väike punane paprika, 200 g riivitud juustu.

Valmistamine:

Jaota lillkapsas õisikuteks ning purusta kombainis umbes riisiterasuuruseks. Vala puru vormi ning küpseta ahjus 200 kraadi juures 20–25 minutit, vahepeal sega. Seejärel lase jahtuda. Vala lillkapsapuru kuiva puhta õhukese köögirätiku keskele, korja rätiku servad kokku ning hakka lillkapsamassist vedelikku välja väänama. Vedelikku tuleb üsna palju (umbes 350 ml) ning järele jääb umbes kahe peotäie jagu kapsamassi. Sega selle hulka riivitud parmesan, natuke soola ja üks muna. Sega korralikult läbi ning rulli või vajuta tainas ahjuplaadile enam-vähem ringikujuliselt. Küpseta 210 kraadi juures, kuni põhi on kuldne.

Määri tomatipasta eelküpsetatud põhjale. Laota peale kanatükid või singiviilud, ratasteks lõigatud paprikaviilud, raputa peale maisiterad ning kata riivitud juustuga. Küpseta 210 kraadi juures, kuni juust on sulanud ja veidi krõbe.

"Kui esimest korda seda pitsat teete, siis ärge kellelegi öelge, et selle põhi on valmistatud lillkapsast. Isegi kui keegi küsib, mis on teistmoodi, siis ilmselt keegi ei usu, et tegu on tõesti lillkapsaga. Jälle üks kaval petutoit lastele! Ja absoluutselt jahuvaba."

Allikas: Andra Kalda, kokaraamat "Kaval kokk"

Kanapada kapsa, selleri ja seentega (kolmele-neljale)

Vaja läheb:

500 g kanafileed või kondita kanakintsuliha, 250 g kapsast, 250 g šampinjone, 4 jämedat varssellerit, 1 suur punane sibul, 6-7 sl sojakastet, 2 sl mett, 4 sl kookoskoort, 3 küüslauguküünt, 4 sl oliiviõli, soola, pipart.

Valmistamine:

Viiluta kapsas ja sibul, poolita seened, tükelda seller ja kanaliha. Kuumuta pannil 2 sl õli ning pruunista köögivilju kolm minutit. Seejärel vala need kaussi ja tõsta kõrvale. Kuumuta pannil ülejäänud õli ning pruunista kanaliha mõlemalt poolt ning küpseta läbi. Lisa pannile mesi, sojakaste, kookoskoor ja pressitud küüslauk. Sega läbi ja lase keema tõusta. Vala köögiviljad pannile tagasi, sega ning maitsesta soola ja pipraga.

"Kanapada on üks lihtne ja kiire toit. Maitsekoosluse poolest on roog veidi

aasiapärane ja sobib tänu sellele hästi serveerimiseks riisi või munanuudlitega.

Kui sellerit peres ei armastata, siis asenda see paprika või nuikapsaga. Seenehooajal asenda šampinjonid kukeseente või puravikega."