Hapukad suhkrukommid (pildil paremal) murduvad suus kergesti, muutudes seejärel kummikommilaadseks massiks. Foto: AFP
Toiduuudised
17. jaanuar 2015, 07:00

Reaalsus: prinditud vigurmaiused

Las Vegases tarbijaelektroonika messil demonstreeriti printeriga valmistatud maiuseid. Mis mulje need jätsid?

3D-printerite tegijad eksperimenteerivad šokolaadi, küpsisetaina, suhkru ja teiste ainetega, mida saab printerisse laadida ja hõrgutisteks vormida. Masin võimaldab luua varem võimatu kuju ja tekstuuriga toitu. Näiteks tuldi 3D-pasta konkursil lagedale selliste viguritega, mis keetmisel tärkavad õitsvaks lilleks.

Wall Street Journali personaaltehnika kolumnist Geoffrey A. Fowler mekkis hiljutisel messil kolme eri printerimudeliga toodetud hõrgutisi. ChefJet Pro hapukas murakakomm koosnes üliõhukesest murakamaitselisest suhkrust, mis kõvastamiseks kaeti hapu siirupiga. Õbluke kuubik murdus suus, muutus Smartiese kommide puru sarnaseks, seejärel aga kummikommilaadseks. "Nagu Willy Wonka tehtud," nentis kolumnist, viidates "Charlie ja šokolaadivabriku" maiusetöösturile.

CocoJeti piimašokolaad valmib järgmiselt: robot-kondiitrikott pigistab tempereeritud šokolaadi taldrikule, ehitades kommi õhukeste kihtide kaupa üles. Iga kiht jahutatakse kiirelt, et säilitada struktuur. "Esimese ampsuga krõbe, kuid tänu tavatult õhukesele kujule lahustub kiirelt suus ja jätab põgusa koorevenisemaigu," kommenteerib testija.

XYZ-printeri muretainaküpsised olid testija kinnitusel vanilli- ja kookosemaigulised ning kuivad ja krõbedad, nagu teekõrvane olema peabki.

Ehkki üks messil reklaamitud printerimudel maksab vaid 500 dollarit, jääb teiste hind tavatarbija jaoks esialgu veel kõrgeks, märgib foodandwine.com. Näiteks eespool nimetatud ChefJet Pro murakommiprinter maksab 10 000 dollarit.