Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
16. jaanuar 2015, 09:28

Artikkel ilmus esmakordselt 2012. aasta jaanuari Tervis Plussis.

Kas toidulisand teeb tervise paremaks? (6)

Apteegiriiulil on kutsuvalt toidulisandid, mis lubavad teha ilusamaks, saledamaks või tervemaks. Vahel tõesti. Lisandeid valesti võttes võivad need teha ka haigeks!

Poolt 

Toiduseadus ütleb, et toidulisand on toit, mille kasutamise eesmärk on tavatoitu täiendada.

Vitamiinide oskuslik tarbimine, arvestades iga inimese eripära, aitab vähendada paljude haiguste kujunemise riski või kiirendada nendest paranemist.

Julia Ossipova, perearst: 

- Meie kliimas peaksid kõik tarvitama D-vitamiiniga toidulisandeid, sest meil on vähe päikesevalgust. Uuringud näitavad, et paljudel täiskasvanutel on D-vitamiini puudus.

- Teatud toidulisandeid vajavad ka rasedad, vahel ka taimetoitlased ja rasketest haigustest paranevad inimesed. 

Ott Kiivikas, kulturist:

- Õigete toidulisandite tarvitamine on hädavajalik, kui organismi vajadus toitainete järele on suurem, kui inimesel on tavatoidust võimalik saada, näiteks sportlastel ja raske füüsilise töö tegijatel. Sportlasel aitavad toidulisandid taastuda raskest treeningust.

- Enne toidulisandi võtmist tuleks läbi mõelda, mis toimet toidulisandilt oodatakse. Kindlasti peaks konsulteerima arsti, treeneri või müügikonsultandiga, kas lisandi võtmine on põhjendatud ning kas lisand võiks anda oodatud tulemuse. 

Ülle Helena Meren, Ida-Tallinna keskhaigla proviisor:

- Eluks olulisi vitamiine ja mineraalaineid saab piisavalt täisväärtuslikust toidust. Kui igapäevane toit neid küllaldaselt ei sisalda, näiteks talvel või kevadel, saab puudujääki vähendada toidulisanditega.

- Toidulisandeid võttes on oluline tasakaal. Sama kahjulik kui vitamiinide ja mineraalainete puudujääk on ka nende üleküllus.

Vastu

Toidulisand ei ole ravim, see tähendab, et lisand ei ole mõeldud ravima ega kergendama ühtegi haigust ega haigus-sümptomit. 

Võttes toidulisandeid ja lootes haigusest paranemist, võib tervis hoopis halvemaks minna, sest inimene ei pöördu abi saamiseks arsti poole ega tegele õigel ajal raviga.

Näiteks on leitud, et C-vitamiini megadooside pikaajaline tarbimine võib põhjustada põiekivisid. 

Mõne aine üleküllus tekitab teise puudust, näiteks ülemäärane tsingi tarbimine toob kaasa vase kehva imendumise. See omakorda põhjustab aneemiat.

Ülle Helena Meren: 

- Toidulisanditega ei saa asendada täisväärtuslikku toiduvalikut, sest neil ei ole toiteväärtust. 

- Toidulisandeid ei ole soovitatav võtta haiguse, ka nn külmetushaiguse ägedas perioodis. Alles haiguse taandudes võib organismi toetada vitamiinide-mineraalainete kompleksiga. 

- Toidulisandid võivad igapäevaselt või vajadusel võetavate ravimite toimet vähendada, suurendada või avaldada muid koostoimeid. Igal juhul võib toime olla ohtlik. 

Ott Kiivikas:

- Vahel omistavad toidulisandite tootjafirmad toidulisandile rohkem toimeid, kui tootel tegelikult on.

Julia Ossipova: 

- Suurem osa mikroelementidest tekitavad soovituslikku doosi ületades kõrvaltoimeid. 

- Kindlasti ei tohi ise, ilma arsti või apteekriga nõu pidamata otsustada, milliseid toidulisandeid võtta. On haigusi ja terviseseisundeid, kus mõned toidulisandid on täiesti vastunäidustatud.

Loe lisaks: vet.agri.ee, terviseamet.ee