Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
14. jaanuar 2015, 13:25

Neli asja, mida peaksid teadma enne, kui asud kaalu langetama (2)

Mõnikord tulevad teadmised kogemustega. Aga mõnikord on võimalik ka teiste kogemustest õppida, vähemalt teevad vanasõna järgi targad nii.

Women' s Health toob välja neli asja, mida peaks igaüks teadma enne seda, kui on otsustanud kaalu langetama asuda.

1. Maapähklivõi ei ole tervislik. Kuigi maapähklivõi on täis südamesõbralikke rasvu, ei ole selles sisalduv kalorihulk sugugi tühine. Seda peaks meeles pidama kõikide tervislike toitude puhul ehk kui üht toitu ei peeta rämpstoiduks, et tähenda see, et võid seda lõpmatuseni näost sisse ajada. Ole teadlik portsjoni suurusest eriti, kui asi puudutab täisteratooteid, pähkleid, seemneid ja kõikvõimalikke teisi tervisliku toidu poes müügilolevaid suupisteid.

2. Taimetoitlus ei tähenda automaatset kaalu langemist. Sageli arvavad noored, et kui on kõhnad ja taimetoitlased, võtavad nad kaalust alla ja püsüvad vormis. Kuid seegi nõuab targalt tegutsemist ja rämpsu hulka kuuluvast kraamist hoidumist. Loota saab vaid puuviljadele, köögiviljadele, kaunviljadele ja täisteratoodetele.

3. Kõndimine ei ole kaalu alandamiseks piisav. Lihtsalt diivanil istumisega võrreldes võib kõndimine tunduda megatreeninguna, kuid kaubanduskeskustes hängimisega ei suuda keegi põletada tarvilikku hulka kaloreid. Kui rääkida kehakaalust, on inimesel vaja põletada umbes 3500 kalorit nädalas. Kuid pooletunnine jalutuskäik põletab vaid umbes 122 kalorit. Kui soovid tõesti kaalu alandada, tõsta treeningu intensiivsust ja kestust.

4. Ületöötamine ei tähenda, et võid kõike süüa. Seda isegi siis, kui oled tööd teinud hästi ja tulemused on kiitust väärt. Ja vahet pole, kas oled tubli olnud igapäevases kontoritöös või jõusaalis rassides. Kui sa tõesti vajad enda premeerimist, ära tee seda toiduga. Osta endale parem uus raamat või riideese.