Luigi Coronaro sõi vanemas eas ühe muna päevas ja elas 98-aastaseks.Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
13. jaanuar 2015, 17:15

PAELUSS JA RAHUSTID: kümme veidramat dieeti maailma ajaloost

Mure kilode pärast on saatnud inimesi läbi aegade ning nagu näitab ajalugu: meeleheitel dieeditajad leiavad ka äärmiselt meeleheitlikuna tunduvaid lahendusi oma kaalu langetamiseks.

Kui tervislikust toidust ja treeningust ei piisa, pöörduvad inimesed teinekord ka äärmiselt kummaliste kaalualandamise meetodite poole. Telegraph kogus maailma ajaloost kokku kümme kõige veidramat dieeti.

Fletcheri dieet. Ameeriklasest kunstikaupmees Horace Fletcher hakkas 1903. aasta levitama ideed, et iga suutäis tuleb läbi närida vähemalt 32 korda ning seejärel välja sülitada. Nii pidi tema arvates keha toidust kogu vajaliku kätte saama, et terve püsida, kuigi inimene võtab samal ajal kaalust alla. See mõttevälgatus tegi Fletcherist rikka mehe.

Uinuva kaunitari dieet. Kõige tuntumaks uinuva kaunitari dieedi fänniks arvatakse olevat Elvis Presley´t. Selle dieedi põhiidee on hoiduda mõistlikest kaalulangetamise meetoditest, nagu toidukoguste vähendamine ja treenimine. Selle asemel tuleb hoopis kasutada rahusteid ja magada. Magades on ju keeruline burgereid süüa.

Byroni dieet. Viktoriaanliku ajastu Inglise luuletaja Lord Byron oli oma väljanägemise üle nii meeleheitel, et ta veetis suurema osa oma elust dieeti pidades. Ta sõi vaid kuivikuid ning soodavee ja äädikaga maitsestatud kartuleid.

Kapsasupi dieet. Roald Dahli teoses „Willy Wonka ja šokolaaditehas" toitus vaesunud Bucketite pere peamiselt kapsasupist. Alates 1950 aastatest hakati seda toitumisviisi populariseerima kui head kaalu vähendavat viisi.

Jääkaineid väljutav dieet. Keha puhastamist jääkainetest ehk detoxit harrastavad mitmed popkuulsused, nagu näiteks Beyonce. See tähendab lühiajalist paastu, mil tahket toitu ei süüa ja juuakse peamiselt vahtrasiirupi ja cayenne pipraga maitsestatud sidrunivett. Selle dieediga kaasneb ka pidev kõhulahtisus enne magamaminekut.

Sigaretidieet. Tänapäeval pole inimest, kes ei teaks, et sigaretid on tervisele kahjulikud. 20. sajandi esimeses pooles polnud see aga sugugi nii ning sigaretitootjad reklaamisidki oma toodet kui tervistavaid. Mõned väitsid isegi, et sigaretid aitavad kaalu kaotada. „Süüta „Light Lucky" ja sa ei taha enam kunagi sind paksuks tegevaid maiustusi," kõlas üks reklaamtekst 1929. aastal.

Tsitrusedieet. 1930. aastal populaarseks muutunud dieet pani inimesed sööma rasva- ja valgurikkaid toite ning sinna kõrvale tsitruselisi, eriti greipi. Arvati, et tsitruselised on võimelised põletama suurel hulgal rasva ning kui neid süüa koos rasvarohkete roogadega, on unelmate keha alati olemas.

Halleluuja-dieet. Tahad kaotada kaalu nagu jeesus? Siis on Halleluuja-dieet just sulle. Dieedi põhiidee sõnastas USA pastor George Malkmus 1990aastal: „Söö ainult seda, mida Aadam ja Eeva sõid ehk peamiselt puu- ja juurvilju ning täisteratooteid." Seda, kas selle dieedi ajal võib ka õunu süüa, pole täpselt teada.

Paelussidieet. Mõned inimesed on oma kehakaalu osas nii meeleheitel, et kasutavad ka äärmiselt meeleheitlikke kaalualandamisvorme. Paelussidieet nõuab aga tõelist pühendumust, sest selle kehasse saamisega on ikka tükk tegemist. Teooria kohaselt peaks paeluss inimese sees ära sööma kogu tarbitava toidu ning nii õnnestub hoiduda kaalust juurdevõtmisest. Räägitakse, et ka Maria Callas saavutas 1950ndatel aastatel oma imelise kaalukaotuse just tänu paelussi alla neelamisele.

Luigi Cornaro dieet. Üks maailma esimesi hästi müünud toitumisraamatuid oli Luigi Cornaro „The Art of Living Long" („Kõrgeealisuse kunst"). Mees alustas kolmekümnendate eluaastate lõpus dieeti, millega piiras oma päevase toidukoguse 400 grammi peale (kuigi lubas endale seejuures igapäevaselt ka 500 grammi veini), hiljem sõi ta vaid ühe muna päevas. Hämmastaval kombel elas Cornaro 98-aastaseks.