Enda vormishoidmiseks on hea nipp vahetada tavaline kontoritool ergonoomilise istepalli vastuFoto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
7. jaanuar 2015, 11:45

Kas istuva tööga on võimalik kehakaalu kontrolli all hoida? (1)

See, et kontorirotid kipuvad kaalus juurde võtma, on üldteada tõde – istuv töö ja elustiil on viimase paarikümne aasta jooksul ülekaaluliste arvu drastiliselt tõstnud. Hea uudis on see, et üsna lihtsaid nippe järgides ei pea keegi olema osake ülekaaluliste statistikast.

Erinevad uuringud näitavad, et meestel, kes istuvad kontorilaua taga rohkem kui kuus tundi päevas, on kaks korda suurem tõenäosus kaalus juurde võtta kui meestel, kes istuvad päevas vähem kui 45 minutit.

Kuigi naistel olid need näitajad veidi paremad, nendivad Austraalia teadlased siiski: istuv töö on tõsine terviserisk kõigile, kirjutab sparkpeople. Teadlased on teinud kindlaks, et 165 sentimeetri pikkune töötaja võib eluaegse kontorikarjääri jooksul juurde võtta kokku 65-70 kilo.

Hea uudis on see, et ka istuva tööga on võimalik kehakaalu normis hoida. Selleks mõned lihtsad nipid.

Toitu korralikult. Kontoritöötajal pole haruldased juhtumid, kui kohtumiste, e-kirjade ja telefonikõnedega täidetud päeva lõpuks avastab ta, et sõi viimati hommikul. Aga keha kulutab päeva jooksul palju energiat, sestap püüa iga päev süüa ka tervislikku lõunasööki ning püüa toidukordade vahepeal võtta ka üks-kaks tervislikku suupistet. Kui suudad vältida liigse naatriumi- ja kalorisisaldusega valmistoite, võid tarbida ka kiirsoojendatavaid roogi.

Vii asjad tasakaalu. Kompenseeri istuv töö füüsilise tegevusega. Liitu spordiklubiga, käi hommikuti jooksmas või veeda sportlikult aega oma pere või sõpradega. Osta endale korralikud treeningriided, et halb ilm ei hakkaks trenni segama.

Proovi tegevusi, mis ei ole seotud söömisega. Näiteks võiks organiseerida kord kahe nädala jooksul toimuva võrkpallikohtumise, kõndida lõunapauside ajal või mängida peale tööd minigolfi.

Innusta oma kolleege. Kõrvuti isiklike tööväliste spordiharjumuste juurutamisega muuda tervislik eluviis ka kontoritöö osaks. Näiteks on võimalik kollektiiviga üheskoos tervislikke lõunasööke valmistada, vahetada retsepte. Kui üksteisele tuge pakkuda saab vormi hoidmisest üsna pea meeskonnatöö loomulik osa.

Väldi igavusest söömist. Väldi kontori läheduses asuvaid snäkiputkasid, võta näksimiseks kodust kaasa puuvilju, madala kalorisisaldusega energiabatoone, ja pähkleid. Nii ei pea sa snäkist loobuma, kuid väldid ikkagi vööümbermõõdu kasvu.
Hoia töölaual ka veepudelit, see pakub kätele pingelisel perioodil tegevust ning tõrjub söögiisu, kui oled näljane.

Muuda menüü mitmekesisemaks. Kui oled harjunud ennelõunal kohvikus koos sõbraga kooki-kohvi nautima, unusta see. Igapäevased väikesed harjumused mõjutavad ka söögiharjumusi ning suured muutused algavad väikestest. Muuda oma menüü mitmekesisemaks näiteks nii, et asendad ülepäeviti jogruti ja musta kohvi vähese rasvasisaldusega piimaga. Nii säästad umbes 470 kalorit.

Loobu tehnoloogilistest abivahenditest. Moodne tehnika on küll tore, kuid muudab inimese väga mugavaks. E-maili saatmise asemel mine ja räägi kolleegidega otse ehk kasuta iga võimalust päeva jooksul kontoris liikumiseks. Hea nipp on vahetada ka tavaline kontoritool ergonoomilise istepalli vastu, parkida auto parkla lõppu, et saaksid värskena kontorisse siseneda. Iga väikese muudatusega kaasneb lisaenergia, mis aitab vormis püsida.

Toitu targalt. Ükspuha, kas lõunatad restoranis või sööklas, püüa söömisel teha teadlikke valikuid. Kui sööd tervisliku lõunasöögi, tunned end ka pärastlõunal hästi.