Foto: TervisPluss
Toiduuudised
9. jaanuar 2015, 09:15

Lugu avaldati esmakordselt 2011. aasta jaanuari Tervis Plussis.

Gluteenivaba dieet - kuidas see käib? (2)

Gluteenitalumatuse all kannatajad ei või süüa tavalist singivõileiba ega lubada endale kohvi kõrvale magusat saiakest.

Gluteenivaba dieedi järgimine on tähtis inimestele, kellel on diagnoositud tsöliaakia ehk gluteenenteropaatia. Tsöliaakiahaigetel kahjustavad nisust, rukkist, odrast ja kaerast valmistatud toidud peensoole limaskesta. Neis neljas teraviljas leidub teatud tüüpi valke, mis hävitavad haiguse käes kannatajate peensoole hattusid. Peensoole hatud on umbes 1 mm kõrgused limaskesta jätked. Haigus võib jõuda nii kaugele, et hatud on täielikult kadunud ja tekkinud on atroofia.

Hattudel on organismis väga oluline roll, sest nende kaudu imenduvad kõik tähtsad toitained. Peensooles omastatakse muu hulgas ka vitamiine ja mineraalaineid.

Tavapärased sümptomid on pidev kõhulahtisus ja kõhnumine, mis viitavad toitainete kaole organismis. Tsöliaakiasse haigestunud inimestel on selleks pärilik eelsoodumus. Mõned uuringud näitavad, et Euroopas esineb gluteenitalumatust vähemalt ühel inimesel 133st. Lisaks tsöliaakiale võib gluteen põhjustada allergiat, mis otseselt soolestikku ei kahjusta ja mille ravi on tsöliaakia ravist erinev.

Teraviljas sisalduv valk

Gluteen on raskesti seeditav valk, mida sisaldavad nisu, oder ja rukis. Samuti võib gluteeni olla kaeras, kuid teadlased on selle teravilja suhtes eri arvamustel. Igal juhul tasub gluteenitalumatuse korral ka kaera vältida.

Tsöliaakia raviks on gluteenivaba dieet ning esimesi tulemusi võib märgata juba pärast esimest nädalat. Kogu peensool paraneb 3–6 kuu vältel, kuid see ei tähenda, et seejärel võiks taas gluteeni sisaldavaid tooteid tarbida. Organismi seisukohast on tähtis terve elu järgida gluteenivaba toitumiskava, et ära hoida raskemaid terviseprobleeme, mis püsivate seedetraktikahjustustega kaasnevad.

Gluteenitalumatuse korral peab tähelepanelikult uurima toiduainete ja roogade koostist, sest gluteen võib peituda ootamatutes kohtades. Sojakaste võib esmapilgul tunduda ohutu valik, kuna sojas ei ole gluteeni. Küll aga lisatakse odavamatesse kastmetesse vahel raha kokkuhoiu eesmärgil nisu ning see ei pruugi pakendil märgitud olla.

Seepärast on targem sojakastet vältida, kui selle kvaliteedis ei saa täielikult kindel olla.

Koostist tasub jälgida

Enamik jäätisi gluteeni ei sisalda, aga tähelepanelik tuleb olla toodete puhul, millesse on pandud ohtralt lisandeid. Nii näiteks võib gluteeni leiduda küpsisetükikestega jäätises. Kõige kindlam on õppida selgeks kodune jäätisetegu.

Nagu kreemjad supidki, võib enamik kastmetest sisaldada nisujahu. Restoranides lisatakse kastmetele tihti jahu suuremal hulgal. Kodustes kastmetes saab asendada nisujahu maisijahuga, mis maitset vaid vaevumärgatavalt muudab.

Gluteeniga võivad üllatada mõned tabletid ja see ei pruugi pakendil kirjas olla. Ravimitööstuses kasutatakse vahel teraviljasaadusi tablettide sidusainena. Gluteenivalgud peidavad end vorstides, pihvides ja vahel ka kartulikrõpsudes. Kahtluse korral võib alati tootjalt gluteenisisalduse kohta täpsemalt uurida.

Ameerikas on leidnud gluteenivaba elustiil järgijaid ka nende hulgas, kellel tsöliaakiat diagnoositud pole. On gluteenivastaseid, kes tunnevad end paremini seetõttu, et söövad tänu dieedile vähem kiirtoite ja valmisprodukte. Suur osa kiiresti valmivatest toitudest sisaldab peale gluteeni liigseid kaloreid ja küllastunud rasvu. Loomulikult muutub enesetunne paremaks, kui seniste kaloripommide asemel süüa vitamiinirikkaid puu- ja juurvilju.

Gluteenivaba toitumiskava järgijatele on mitmeid retsepte, et elu magusamaks teha! Nisu-, rukki- ja odrajahu asemele sobib tatra-, mandli- ja maisijahu. 

Konsultant: Karin Kull, TÜ Kliinikumi arst-õppejõud gastroenteroloogia erialal