Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
11. jaanuar 2015, 12:38

Lugu avaldati esmakordselt 2011. aasta jaanuari Tervis Plussis.

Roosilõhnaline kuldjuur (Rhodiola rosea) vähendab vigade tegemist (1)

Kuldjuurt tuntakse Põhjamaade ženšennina, mis parandab vastupanu­võimet ja toonust.

Kuldjuur kasvab tundrapiirkonna ojade ja jõgede kallastel ja kivistes soodes. Teda kasvatatakse ka ilutaimena. Eestis kuldjuurt looduslikult ei esine.

Kuldjuur on 10–20 cm kõrgune mitmeaastane rohttaim. Juurikal on tugev roosilõhn – siit ka nimi. Õitseb juunis-juulis. Kuldjuurele sobib õhurikas, kergelt kruusasegune, vähese toitainesisaldusega muld ning päikesepaisteline koht.

Ravimina kasutatakse juuri, mida kogutakse augustist septembri keskpaigani. Juured võetakse taimelt, mis on aias kasvanud vähemalt viis aastat. Juured pestakse, närvutatakse, lõigatakse tükkideks ja kuivatatakse.

Koostis: salidrosiid, antraglükosiid, parkained, orgaanilised happed, flavonoidid, suhkur, eeterlik õli.

Kasutamine: kuldjuurt tuntakse Põhjamaade ženšennina. Teda peetakse adaptogeeniks, mis suurendab kehalist ja vaimset vastupidavust, stressiga toimetulekut ning töövõimet ja tõstab üldist toonust.

Kuldjuur parandab mälu ja vähendab vigade tegemist. Taim takistab ka stressist põhjustatud katehhoolamiinide vabanemist. Kuldjuur stimuleerib kesknärvisüsteemi, mõjutab serotoniini, dopamiini ja noradrenaliini hulka veres ja opioidseid peptiide, nagu näiteks ß-endorfiine.

Arvatakse, et kuldjuur kaitseb südant ja maksa, vähendab vere kolesteroolisisaldust, leevendab masendust, aitab vältida mäestikuhaigust ning valu. Taim muudab hapniku kasutamise efektiivsemaks ning kiirendab varurasvade kulutamist.

Taime antioksüdantsed omadused takistavad kasvajate arengut. Kuldjuurt tarvitatakse südame- ja veresoonkonnahaiguste, Parkinsoni tõve, suhkruhaiguse, liigse kehakaalu korral ja seksinaudingu suurendamiseks. Taim aitab suurendada punaliblede sisaldust veres ning korras­tada menstruaaltsüklit. Preparaate tarvi­­tatakse pärast ägedaid ja kroonilisi haigusi.

Tänu toniseerivale, antiseptilisele ning kootavale toimele on kuldjuur leidnud kasutust kosmeetikas ja dermatoloogias. Kuldjuureleotis ja -keedis aitavad kõõma vastu ning sobivad mähistena näole ja kaelale kortsude silumiseks, samuti pesuvee hulka vinnilise ja suurepoorilise naha tervendamiseks. Juurtest saadav eeterlik õli on meeldiva lõhna ja toime pärast hinnaline lisand kreemides, näovetes ja maskides.

Vesitõmmis kuummenetlusel: 1 sl peenestatud droogi valatakse üle 1 klaasi keeva veega, jäetakse suletud anumas 45 minutiks seisma, aeg-ajalt segatakse, lõpuks kurnatakse.

Juuakse 1 klaas 2–3 korda päevas toonikuna ning rasketest haigustest tervenemise ajal ja järel.

Tinktuur: võetakse 20 grammi ehk 2 sl peenestatud juurikat ja lisatakse 100 grammi viina. Lastakse seista kuni kümme päeva, aeg-ajalt lahust loksutades. Vajadusel võetakse 20–30 tilka pärast hommikusööki 20 päeva järjest. Niimoodi kõrvaldatakse närvinõrkust ja väsimust ning parandatakse vaimset töövõimet.

Vastunäidustused: ärevus, närvil­i­sus, unehäired, kõrgvererõhktõbi, rasedus, palavik. Pole soovitatav tarvitada õhtuti.

* Otstarbekas kasutada sügiseti ja kevaditi viirushaiguste hooajal.
* Tasub tarvitada pikema kuurina vaimselt pingelistel perioodidel (eksamisessioon, aruandlus­periood jms).