GURMEETEATER ÜHENDAB TEATRI- ja TOIDUELAMUSE: Viimase eest seisab hea peakokk Mihkel Heinmets. Foto: Mati Hiis
Toiduuudised
3. jaanuar 2015, 08:00

Ühenda toidunauding kino- või teatrielamusega (6)

Kinos ei pugita enam popkorni, vaid nauditakse gurmeeroogi. Näiteks Pariisis Champs-Elysèes`l asuvas Balzaci toidukinos valmistab filmi ajal pakutava toiduvaliku ette kolme Michelini tähega kokk Pierre Gagnaire, kirjutab Äripäeva elustiiliajakiri Gentleman. Eesti aga saab mullu novembrist ühendada teatri- ja toiduelamuse.

Nii Pariisis, Londonis, New Yorgis, Dubais, Singapuris kui mujalgi saab ühendada filmi- ja toiduelamuse, istudes mugavalt kinosaalis oma lauas ning nautides jääkülma šampanjat ja peeni restoraniroogi.

Texases tegutseb lausa 17 saali ning online-menüüga The Movie Tavern toidukino. Pariisis asuv Louxori kino aga pakkus filmi "Kohustuslik abielukriis" (1955) seanssidel külastajatele samasugust pidusööki, mida filmiski võis näha. Ekraanilt sai teada sedagi, millal ja mida süüakse. Sarnast süsteemi kasutab ka Londonis asuv kino

Aubin. Seal antakse toit kinolistele karpides kaasa ning kui filmis hakatakse sööma, ilmub ekraanile viide, milline karp nüüd avada tuleks, et samastuda tegelasega ekraanil.

Eestisse gurmeekino veel jõudnud pole, aga sammukese sinna suunda tegi 1980ndate algul Pirita kino, mille vaatesaali paigutati ümmargused lauad, aga kohvi ja koogi järel tuli inimestel baaris siiski ise käia. Kohvik-kino tegutsemisaeg jäi üsna lühikeseks ja praegu paikneb hoones Pirita Vaba Aja Keskus.

Küll aga võib eelmise aasta novembrist Eestis ühendada kino- ja gurmee-elamuse. Telliskivi loomelinnakus tegutsevas Gurmeeteatris saab kahe ja poole tunni jooksul nautida tippkokkade valmistatud kolmekäigulist õhtusööki ning jälgida kriminaalseid sündmusi. "Kriminaalse õhtusöögi" on lavastanud Diana Leesalu ja Veiko Tubin Tallinna linnateatrist ning toiduelamuse timmib paika Mihkel Heinmets. Ühtlasi juhib Heinmets taevarestorani Dinner in the Sky köögipoolt. 59eurone pilet sisaldab etendust, tervitusjooki, kolmekäigulist õhtusööki, eel- ja pearoa juurde klaasikest veini ning tassikest kohvi või teed.