Hapukapsa-tomatisupp kartuliga. Foto: Sandra Vungi
Toiduuudised
3. jaanuar 2015, 08:00

Pühad läbi, raha otsas (18)

Pühade ülejääkidest saab teha suppi ning pastaroogadesse sobivaid hoidiseid.

Pikad pühad mõjuvad nii rahakotile kui ka kõhule. Seepärast pakub Õhtuleht ideid, millega soodsalt ja kiiresti kõhtu täita, ning nippe, kuidas toidupoes raha säästa.

Tuntud taimetoidublogi pidaja ja kokaraamatute autor Sandra Vungi kinnitab, et on väga palju võimalusi, mida lihtsalt ja odavalt söögiks valmistada. "Kindlasti on hea mõte igasuguseid suppe ja nii-öelda ühepotiroogi valmistada – need on soodsad, seedimisele head ja valmivad kiirelt," sõnab ta.

"Ära tasub kasutada ka pühadest järelejäänud toiduained. Näiteks mitmesuguseid hoidiseid annab edukalt riisi- või pastaroogadesse panna. Väga hea toit on ka kartuli-tangupuder, mille juurde saab kõikvõimalikke lisandeid serveerida, alates praesibulast ja lõpetades koduste hoidistega. Samuti tatrapuder ja köögiviljahautised, mida saab ubadega toekamaks muuta."

Kui teil on kodus aga kõrvitsat, siis sellest saab teha suurepäraseid püreesuppe, salateid või ahjuroogi. "Ahjus õli ja soolaga küpsetatud kõrvitsakuubikud, mis on pärast püreeks tambitud, sobivad hästi näiteks pastakastmeks," lisab Sandra.

Toidublogija Ragne Värk soovitab aga kasutada rupsi. "See on väga hea hinnaga ning õigesti valmistatuna maitseb fantastiliselt," ütleb ta.

"Peale maksa tasub poest üles otsida süda ja pugu – soovitatavalt linnu omad, sest neid on lihtne valmistada. Linnusüdametest saab teha näiteks maitsvaid hautisi ning suppe."

Kindlasti leidub kõigil kapis kuivaineid, nagu tang, tatar, pasta või riis – nendest saab kerge vaevaga teha voki- või panniroa. Lihtsasti valmib näiteks kartuli-maksaroog. "Selleks tuleb kartulid ja eelnevalt puhastatud maks krõbedaks praadida. Seejärel kloppida paar muna koos piimaga lahti ning maitsestada soola ja pipraga. Siis valada segu kartulitele ja maksale ning kuumutada seni, kuni see on hüübinud," õpetab Ragne.

Poodi minekuks tee nimekiri

Kui rahaga pole priisata, siis kuidas võimalikult säästlikult toidupoes hakkama saada? "Kõigepealt võiks teha poenimekirja. Aga eriti hea oleks menüü planeerida terveks nädalaks ja korraga vajalikud toiduained ka ära osta. Hommikuks tasub puder planeerida. Enamik pudruhelbeid on väga taskukohase hinnaga, pealegi on puder tervislik, valmib kiirelt ja hoiab kõhu kaua täis," ütleb Sandra.

Kindlasti soovitab ta võrrelda toodete kilohinda, samuti vaadata allahindlusi. "Kui näiteks õlid on soodsad, siis tasub kohe mitu pudelit osta – niimoodi täiendan ma tavaliselt oma oliiviõlivarusid. Enamike toitude tegemiseks sobib väga hästi päevalilleõli, millel on hea hinna ja kvaliteedi suhe. Suppide ja kastmete valmistamisel võiks kasutada tomatimahla. Samuti on suurepärased külmutatud köögiviljad. Need valmivad ülikiirelt, on odavad, tervislikud ja sobivad väga paljude toitude sisse," räägib Sandra.

Võileiva asemel keeda parem putru

Ühtlasi on mõistlik korraga suurem ports sööki valmis teha. "Mina teengi tavaliselt lõunaks toidu ja siis söön sedasama sööki õhtulgi. Kui toitu on eelmisest päevast aga järele jäänud, saab seda soojendada või sellest hoopis uue roa valmistada. Näiteks keedukartuleid saab praadida või neist salati valmistada. Putru võib lisada taimsete kotlettide tainasse, riisiroog sobib hästi omatehtud vareenikute täidiseks, püreesupp pastavormi sisse ning keedetud pastast saab imehäid salateid valmistada," loetleb ta.

Millele aga enne palgapäeva parem mitte kulutada? "Mina ei ostaks võileivamaterjale. Selle asemel on palju kavalam teha valmis hoopis üks potitäis sooja toitu," tõdeb Sandra.

"Eks kõige suuremad kulutused ongi tavaliselt näljaselt ja kiiruga poodi tormates, näiteks lõunapausi ajal ostetud pirukad ja maiustused. Seepärast tasuks tööle ja kooli enda kodutoit kaasa võtta," hoiab niimoodi Sandra sõnul palju raha kokku, samuti on see mitu korda tervislikum.

Kakao-mannakreem (neljale)

Vaja läheb: 200 g mannat, 3 sl naturaalset kakaopulbrit, 4 sl suhkrut, 600 ml vett.

Valmistamine: Sega kausis kõik kuivained (manna, kakaopulber ja suhkur) omavahel läbi. Aja potis vesi keema ning vala kuivainete segu kiirelt segades keevasse vette. Keeda mannat umbes 1 minut, samal ajal segades. Võta pott pliidilt. Soovi korral võid mannakreemi veel saumikseriga kergelt vahustada. Serveeri näiteks puuviljade või moosiga. (Allikas: Sandra Vungi, taimetoit.ee)

Hakklihakaste (neljale)

Vaja läheb: 1 väiksem sibul, 600 g seguhakkliha, 1 sl võid, 4 sl hapukoort, 2 sl jahu, 4 dl vett, soola, pipart, muskaati.

Valmistamine: Haki sibul ja prae pannil koos hakklihaga pruuniks. Lisa omavahel segatud vesi ja jahu ning kuumuta kastet paksenemiseni. Maitsesta soola, pipra ja muskaadiga ning lõpuks sega juurde hapukoor. Serveeri keedukartuliga.

NB: Soovi korral võib vee ja hapukoore asendada piimaga. (Allikas: Jaanika ja Signe Anton, maitsevseiklus.blogspot.com)

Hapukapsa-tomatisupp kartuliga (neljale-kuuele)

Vaja läheb: 3–4 sl õli, 2 sibulat, 500 g toorest hapukapsast, 2 loorberilehte, 2 liitrit keevat vett, 4-5 suuremat kartulit, 500 ml tomatimahla, 1 sl pruuni suhkrut, 1 tl soola, jahvatatud musta pipart.

Valmistamine: Aja suurem pott pliidil kuumaks ja lisa õli. Haki sibulad peeneks ja vala need kuuma õli sisse. Lase paar minutit praadida, kuni sibulad on klaasjad ja hakkavad kuldpruuniks muutuma. Lisa hapukapsas, loorberilehed ja keev vesi. Lase keskmisel kuumusel kaane all umbes 45 minutit podiseda. Lisa kartuliviilud ja keeda, kuni kartul on peaaegu pehme. Lisa tomatimahl, pruun suhkur, sool ja maitse järgi musta pipart. Keeda veel mõned minutid, kuni kartul on täiesti pehme. (Allikas: Sandra Vungi, taimetoit.ee)

Maksapasta (kolmele-neljale)

Vaja läheb: 300 g jahutatud broilerimaksa, piima maksa leotamiseks (niipalju, et see maksa kergelt ära kataks), 1 sibul, 100 g toorjuustu, 5 sl riivitud juustu, 300 g spagette, soola, pipart.

Valmistamine: Pane maks piima sisse vähemalt tunnikeseks likku. Seejärel kuivata majapidamispaberiga ning prae õliga piserdatud kuumal pannil mõlemalt poolt kuldseks, maitsesta soola ja pipraga. Tõsta korraks kõrvale. Viiluta sibul ning prae samal pannil klaasjaks, pane ka maks tagasi pannile ning lisa kergelt segades toorjuust ja kaks supilusikatäit juustu. Maitsesta.

Keeda spagetid soolaga maitsestatud vees. Nõruta, kuid säilita umbes pool klaasi pastakeeduvett. Ühtlasi lisa pasta pannile maksa juurde. Sega kõik kokku, raputa peale juustu ning serveeri kohe. (Allikas: Ragne Värk, kokkama.ee)