Väliseestlane Paul Lillakas.Foto: Erakogu
Toiduuudised
3. jaanuar 2015, 08:00

Toidutrendid: mida uut toob 2015. aasta kulinaarias? (3)

Aasta alguses huvitab inimesi, mida algav aasta toob kaasa nii poliitikas kui isiklikus elus. Üha enam huvitab kõiki seegi, milliseks kujunevad trendid toidu- ja joogimaailmas. Palusime katteloori kergitada väliseestlasest kokal Paul Lillakal, kes võitis mullu "Chopped Canada 2014" viienda saate.

Väliseestlane Paul Lillakas järgib trende väga hoolikalt – tema kodupostkasti jõuab iga kuu lausa kaheksateist toiduajakirja, milles leidub teemasid alates taimetoidust ning lõpetades toidu ja veini sobitamisega. Peale selle jälgib ta hoolega sotsiaalmeediat ja kõikvõimalikke veebilehti, kus teemaks toit.

Kohaliku mahetoodangu võidukäik jätkub

Endiselt on trendikas kohalik mahetoodang – see on olnud juba aastaid popp ning jätkab tõusuteed tänavugi. "Samuti areneb suitsutamine. On tekkimas uued suitsutatud tooted, näiteks suitsuõlid, suitsusoolad, suitsuvõi ja palju uusi suitsujuustu sorte. Ühtlasi muutuvad päevakajaliseks idude ja väiketaimede kodus kasvatamine ning loomaliha ja juustu laagerdamine," märgib Paul.

Populaarsust kaotab aga trühvliõli, kuna seda kasutatakse väga palju ja tihtipeale ka valesti. Samuti ei ole enam trendikas lehtkapsas, see on muutunud juba väga tavaliseks.

Kohaliku mahetoodangu populaarsust toetab teinegi trend – tervislik toitumine. "Tänu suurenenud meediakajastusele kohutavatest teadmistest, mismoodi hormoonide ja antibiootikumidega kasvatatud toiduained inimestele mõjuda võivad, on hakatud eelistama mahetooteid. Siia hulka kuuluvad näiteks rohumaaveise liha ja kõrge proteiinisisaldusega juurviljad, aga ka madala süsivesikute- ja suhkrusisaldusega toidud. Samuti gluteenivabad toidud."

Liha puhul eelistatakse üha enam kohaliku väiketootja mahetoodangut.

"Inimesed hakkavad sööma väiksemates kogustes parema kvaliteediga liha, mis on tavapärasest kallim," sõnab Paul.

Samuti muutub Pauli sõnul väga populaarseks rohumaaveise liha.

"Liha küpsetamise kvaliteet paraneb. Samas liiguvad inimesed lihavabade esmaspäevade suunas, koondades tähelepanu juurviljadele,"

Mereandide puhul muutub oluliseks nii-öelda säästev tarbimine. "Meedia kirjutab väga palju kalade ülepüügist ning isegi prognoositakse, et lausa terved liigid võivad hävida. Näiteks kulduim-tuunikala süüakse Põhja-Ameerikas rohkem, kui ta jõuab paljuneda. Seepärast hakatakse kalagi sööma väiksemates kogustes," põhjendab Paul.

Vastukaaluks aga peaks tavatarbijale uuel aastal mitmesuguste austri liikide kättesaadavus paranema.

Soolased lisandid on jätkuvalt popid

Üha popimaks muutuvad taimsed eelroad. Tervislikke teravilju, nagu kinoad ja bulgurit lisatakse nii eelroogadele kui garneeringutele. Samuti on populaarsed kastmed, vürtsid ja soolakad lisandid, näiteks päikesekuivatatud tomatid, oliivid, anšoovised, röstitud või must küüslauk, sibulamoos, veiniäädikas, tšatni, magushapud marineeritud juurviljad jne. Üha tavapärasemaks muutuvad restoranis kohapeal valmistatud leivad ja võid, räägib Paul.

"Mõned kohad on juba hakanud isegi ise juustu laagerdama ning kääritamist katsetama."

Peaaegu kohustuslikuks on restoranides muutunud gluteenivabad road, sest vahetevahel eelistavad neid needki inimesed, keda toidutalumatus ei vaeva, lisab kokk.

Aurutamine asendub grillimisega

Sous Vide ahjude taskukohasem hind muudab vaakumküpsetamise, mis siiani kuulus pigem kokkade pärusmaale, koduperenaistegi seas üha populaarsemaks. "Vaakumküpsetamist ehk sous-vide meetodit kasutades küpseb toit 55–60 kraadi juures suurepäraselt ära," kinnitab Paul.

"Populaarseks muutuvad teisedki uued tehnoloogiad. Näiteks juurviljade aurutamine asendatakse grillimise ja röstimisega, kuna nii pääsevad nende maitse ja tekstuur tugevamalt esile," tõdeb ta.

Köögiviljad muutuvad roogades üha tähtsamaks, sest järjest rohkem eelistatakse lihata praade.

"Üks hea näide on röstitud lillkapsa steik ehk lillkapsast lõigatakse paksem tükk, mida pruunistatakse pannil, kuni ta on krõbe ja karamellistunud ning seda serveeritakse vürtsika kastmega."

Kaks-ühes-magustoidud ja teesegud koguvad tuure

Väga trendikad on gluteenivabad magustoidud, omatehtud jäätis ning kahest magustoidust koosnevad desserdid. "Selle trendi on lahvatanud Põhja-Ameerikas kuulus croissant-sõõrik ning uusi hübriidmaiuseid leiutatakse muudkui juurde," sõnab Paul.

Alkohoolsete jookide puhul koguvad järjest tuure väikesed õlletootjad.

Samuti on popid suhkruvabad ja vähese kalorsusega kokteilid ning värskete mahlade pressimine. Üha uusi maitseid lisandub teesegudessegi.