KLAAS ON OLULINE: Sellest sõltuvad vahuveini maitseomadused. Foto: AOP
Toiduuudised
27. detsember 2014, 07:00

Kuidas klaas vahuveini maitset mõjutab?

Uusaastaööl joob enamik meist vahuveini pikast kitsast šampanjaklaasist ehk flute’ist. Aga võib-olla tasuks sel aastal eelistada hoopis valge veini klaasi. Aga miks?

"Valge veini klaas on laiem, veini pind, kust aroomid eralduvad ja klaasi ülaosa, kuhu need kogunevad, on suurem ning seetõttu tundub vein sellest klaasist palju aromaatsem ja külluslikum. See on väga oluline, kuna tegelikult on veinist arusaamiseks vaja kõigepealt seda nuusutada," ütleb vinsdefrance.ee sommeljee Igor Sööt.

Alles siis hakkavad lõhna- ja maitseretseptorid tema sõnul korralikult koostööd tegema ning arusaam klaasis olevast saab olema täiuslikum.

"Vahuveinid on üldjuhul värsked ja happelised, kuid kõigile meeldib ju tunda veini maitses puuviljasust, marjasust ja miks mitte ka neid väheseidki magusaid noote, mis igas veinis jääksuhkruna esinevad," usub Sööt ja tuletab meelde, et keeleots tunneb magusat, keele tagumised osad haput ja mõrudat.

Selleks, et vein pikast ja kitsast klaasist suhu satuks, peab paratamatult pead üsna tugevalt taha ja klaasi ülespoole kallutama.

"Nii jõuab veinijuga klaasist kohe keele tagumisle osale ja kõik see võimendab veini happesust. Valge veini klaasiga on kaldenurgad aga väiksemad ja veini satub ka keeleotsale – jook tundub palju puuviljasem, magusam ja nauditavam," kinnitab Sööt.

Samas on pikal kitsal šampanjaklaasil jällegi omad eelised.

"Flute on ilus ja mõjub pidulikuna. Ka mulli jooks on selles hästi nähtav, laiemas klaasis hajub see visuaalne efekt ära," ütleb vinsdefrance.ee sommeljee Igor Sööt. Kuna klaas on väiksem, saab vein enne otsa, kui soojeneda jõuab – vahuveini tuleks juua jahedana.

Peale selle on kitsa flute’iga rahvarohkel püstijalaüritusel märksa lihtsam ja turvalisem inimeste hulgas liigelda kui mõne laiema klaasiga.