Kadi Toompere raamat "Jooga köögis. Retsepte ja soovitusi tervemaks eluks"Foto: MARI LUUD
Raamat
23. detsember 2014, 15:13

Jooga köögis: toit mõjutab nii inimese keha kui hinge

Jooga ei tähenda vaid füüsilist harjutuste kogumikku matil. See on mõtteviis ja elustiil, et keha ja hing saaksid harmoonias koos kõlada.

Oma osa sellel on kindlasti ka toitumisel, sest kõik, mida inimene suhu paneb, mõjutab peale keha otseselt ka tema hinge.

Sellest mõttest on kantud ka Kadi Toompere raamat „Jooga köögis. Retsepte ja soovitusi tervemaks eluks". Autor ise on läbi teinud selle, kuidas joogaharrastuse kaudu on enese tunnetamise ja oma olemuse mõistmise kõrval muutunud ka tema toitumine väga palju. „Olen hakanud paremini ennast tähele panema ning rohkem kuulama, mida üks või teine toiduaine minuga teeb, kuidas ta avaldab mõju minu kehale ja meeleseisundile," kirjutab autor sissejuhatuses.

Kirjastuse Varrak välja antud raamatust leiab põnevat teavet jooga kui elustiili kohta, samuti Eesti joogidest. Mahukaim osa teosest kuulub mõistagi retseptidele klassikavaramusse kuuluvate rahvusvaheliselt tuntud joogatoitude, toortoitude ning autori lähedaste lemmikuks kujunenud toitude retsepte. Kõik toiduretseptid on koostatud lacto-vegan põhimõtetest lähtuvalt.

Kuid vale on arvata, et värviküllaste piltidega nägus raamat on mõeldud vaid joogahulludele. Peatükk kahjulikest ja kasulikest toiduainetest ning mõtted seoses toidu valmistamise ja nautimisega võiksid olla kohustuslikud lugeda igaühele.

Lisaks leiab raamatust inspireerivaid mõtteid oma elu ilusamaks elamiseks igaüks. Alustades kasvõi lihtsast soovitusest raamatu tagakaanel, mis uue aasta lubaduste andmise hooajal kõlab vajaliku meeldetuletusena: „Proovi iga päev leida endale kasvõi 20 minutit aega, et teha midagi sellist, mis sind tõeliselt inspireerib. Ja vaata, kuidas su elu muutuma hakkab.".

Ning retseptidki pakuvad värskendavaid ideid oma toidulaua vaheldusrikkamaks muutmiseks igaühele.

Raamatuga esmatutvuse loomiseks retsept, mille järgi valmistatud maius kaunistab kindlasti ka igat pühadelauda.

Puuviljapastilaa
(2 plaaditäit)

Vaja läheb: 7 küpset banaani, 2 tl vanillikaunapulbrit, 2 peotäit maasikaid, 1 sidruni mahl. Magustamiseks võib juurde lisada datleid, rosinaid või agaavisiirupit, kuid kui kasutad häid valmis banaane, pole tavaliselt lisamagusat vaja.

Valmistamine: Blenderda kõik koostisosad, vala segu kuivatiplaadile või ahju kasutades küpsetuspaberile. Kuivata 42 kraadi juures vähemalt 10 tundi. Pastilaa on piisavalt kuivanud, kui selle koorimisel paberi küljest ei jää ühtegi tükikest maha – ta jookseb lahti nagu kleeps oma aluselt.
Rulli leht mööda külge kokku nii, et alumine ehk sile pool jääks välja – nii on ilusam. Lõika rullist sobiva pikkusega tükikesed ja naudi.