Otsi pühade ajaks tegevust ja liikumis­võimalusi, et söömisest ise ei saaks põhiline tegevus. Mine näiteks kelgutama.Foto: SILLE ANNUK
Toiduuudised
25. detsember 2014, 15:01

Pühade ajal tuleb tegevust leida (5)

Üks, mida kõik jõululauas vältida üritavad, aga mis sageli ikkagi juhtub, on ülesöömine. Kuidas laual peidus olevaid riukaid vältida?

Naila Mjagkov, koduabiline

Päkapikkude ajaks ja jõuluõhtu kingikoti täitmiseks valmistun terve novembrikuu, et hajutada kulutusi ja vähendada pühadestressi, sest detsembris on nagunii alati väga palju tegemist.

On loomulik, et kõik pered, kus ma töötan, tahavad enne pühi kodud puhtaks saada, nii et sageli olen ma detsembris tööl isegi nädalavahetustel. Minu kolmel tütrel käivad väga praktilised päkapikud. Nad toovad sokke, susse, teatripileteid ja muud vajalikku, ja väga harva maiustusi, sest pühade ajal tuleb kommikotte koju niigi liiga palju.

Mis on toidulaual? Pühade ajal oleme tavaliselt perega kodus. Jõulu­õhtusöögiks valmistan alati mitu toitu, sest meie peres on kõigil väga erinev maitse, aga üks on meil ühine – me ei armasta väga rasvast toitu. Ilmselt oleme nii harjunud.

Hapukapsad on meil vähese rasvaga, sealiha on taine, laual on palju salateid ja tooreid köögivilju, koogi­retsepti proovin valida sellise, kus ei pea kasutama võid.

Päris mitmel aastal on meil lastele olnud laual lõhe. Kuna jõulutoidud on meie peres kõhule kerged, siis keegi ei lahku lauast ülemäära täis­söönuna, kuigi süüa meile kõigile meeldib.

Kuidas jääda tervislike söömisharjumuste juurde? Kõiki toite on võimalik teha rasvaselt või lahjalt. See on valiku küsimus. Minu ema toitudest näiteks on juba peale vaadates näha, et need on rammusad, aga see ei tähenda, et need alati paremini maitsevad.

Seda, et pere sööks tervislikult, jälgin ma terve aasta ja jõulud pole erand. Detsembris on menüüs teistmoodi vaid see, et lapsed paratamatult söövad rohkem kommi, sest kingipakkides on neid palju. Vahel õnnestub mul kohe alguses osa komme kõrvale panna, et lapsed neid korraga ära ei sööks.

Naila soovitused
> Otsi pühade ajaks tegevust ja liikumis­võimalusi, et söömisest ise ei saaks põhiline tegevus.
> Mine kelgutama või suusatama, et ka pühade ajal liikuda saaksid.