Roman Zaštšerinski soovitab sealiha ja verivorsti asemel valmistada õhtusöögi linnulihast või kalast.Foto: ARTUR SADOVSKI
Toiduuudised
25. detsember 2014, 11:38

Jõululaud on lihtne ja lahja (4)

Üks, mida kõik jõululauas vältida üritavad, aga mis sageli ikkagi juhtub, on ülesöömine. Kuidas laual peidus olevaid riukaid vältida?

Roman Zaštšerinski, restoranide Moon ja Kolm Sibulat peakokk

Töö juures algavad jõulud juba oktoobri lõpus. Siis peame restoranide jõulumenüü välja mõtlema ja hakkame klientidele menüüpakkumisi tegema.

Detsember on väga kiire, sest paljud firmad soovivad restorani tulla lõuna- või õhtusöögile ja ka sõpradega käiakse rohkem väljas söömas. Detsember möödub linnulennul! Aga päris jõulud on meil alati püha – restoranid on suletud ning kõik töötajad on oma peredega.

Kodus on meil klassikalised jõulud pere, sugulaste ja lähedastega nagu enamikul inimestest – sööme koos, ajame juttu, mängime, käime saunas ja tuleb jõuluvana.

Mis on toidulaual? Üldjuhul on üks suur jõululaud ning toidud on pigem lihtsad kui luksuslikud. Ajaga on menüü muutunud tervislikumaks, kergemaks ja lahjemaks. Meie jõululaual on juba ammu sealiha asemel pardiliha ning rõhk kala- ja taime­toitudel, aga hapukapsas ja ahjukartul on loomulikult ka!

Kas sööte pühade ajal rohkem? Jõulud on kahjuks paljude eestlaste jaoks söömispüha. Tuleb tunnistada, et ka mina söön pühade ajal aeg-ajalt kõhu liiga täis. Õnneks saavad pühad alati läbi ning jälle tööl käies saan endise vormi tagasi. Lisakilode korral aitab töö alati!

Kuidas jääda tervislike söömisharjumuste juurde? Raske on öelda, kuidas jääda mõõdukaks. Meil on liialt süvenenud tarbimisühiskond ning kahjuks läheb jõuluajal kõik müügiks. Mulle meeldiks, kui oleks rohkem traditsioonilisust ning vanade kommete austamist ja hoidmist. Või siis võiks luua oma jõulutraditsioonid, ka kergema menüü osas. Miks mitte sihtida iga aastaga järjest tervislikuma elu poole!

Mulle endale väga meeldib meie peretuttavate ukrainlaste traditsioon. Nende laual on jõuluõhtul ainult taimetoidud, 12–13 eri toitu. See on õigeusklikel nii jõuludele eelnenud paastu tõttu, ja jõuluõhtul võib alles pärast keskööd lihatoite süüa. Aga selleks ajaks on kõigil juba kõhud täis, nii et liha enam keegi ei tahagi.

Romani soovitused

> Sealiha ja verivorsti asemel valmista õhtusöök linnulihast või kalast.

> Pane lauale juurikaid, näiteks ahjus röstitud peeti, porgandit ja pastinaaki. Peale hea maitse on need ka ilusad värvilised.

> Vali poest jõululauale ka rohelist salatikraami.

> Söögitaldrikust vähemalt kolmandiku võiks moodustada juurikad või salat.

> Piira teadlikult maiustamist. Kommide ja šokolaadi asemel söö mandariine, kuivatatud õunu kaneeliga, pähkleid, rosinaid jms.