Jõululaua ahvatlustele tasub vastu panna - jätta taldrikult viimane amps söömata ning pidada kommidega piiri.Foto: Aldo Luud
Toiduuudised
24. detsember 2014, 13:02

Viimane amps jäta söömata! (11)

Üks, mida kõik jõululauas vältida üritavad, aga mis sageli ikkagi juhtub, on ülesöömine. Kuidas laual peidus olevaid riukaid vältida? 

Jõuluvana Äffy, päris jõuluvana

Jõuluvana ettevalmistused jõuludeks algavad juba suve lõpus, kui pean üle vaatama oma tehnilise pargi ja rõivastuse, et kõik ikka õigel ajal valmis oleks – midagi ei saa jätta võib-olla peale.

Kiirem aeg algab detsembri alguses, kui oma päkapikud Tallinna Raekoja platsile ja laste juurde koju saadan. Nii on see olnud viimased 25 aastat. Vahetult enne jõulupühi hakkan tulesäras bussiga ise ka lapsi vaatamas käima. Kuulan luuletusi, jagan kinke ja söön pererahvaga jõuluroogi.

Mis on toidulaual? Läbi aastate olen näinud väga erinevaid jõululaudu, kuid üks, mis on enamasti samaks jäänud, on ikka traditsiooniline verivorst, liha, kapsas ja kartul.

Kas sööte pühade ajal rohkem? Pühade ajal söön ikka väga mitmes jõululauas, aga koguselt kindlasti mitte rohkem kui muul aastaajal, nii et jaanuaris on mu kaalunumber ikka sama, mis oli detsembri alguses.

Õnneks olen juba selles eas, et tean, mida tuleb süüa ja mida on tark mitte puutuda. Näiteks õhtuti ma juba ammu rasvast sealiha ei söö ja loobun ka kõigest muust eba­tervislikust, mis võib küll väga isutada, aga on liialt rammus.

Kuidas jääda tervislike söömisharjumuste juurde? Olen teadlikult muutnud oma menüü lahjemaks ja tervislikumaks ning järgin neid põhimõtteid ka pühade ajal. Mul ei ole raske isudele ei öelda! Vahepeal üritasin mitte kartulit süüa, aga ma ei tundnud siis end kuidagi paremini ja ka kaalunumber ei vähenenud, nii et söön jõulude ajal nüüd jälle kartulit ka.

Aga vaieldamatu lemmik jõulutoitudest on mul hapukapsas!

Naudin jõuluaega täiega! Näen, kui palju jõuluvana lapsele anda võib, ja see emotsioon, mida saan lastelt tagasi, on nii võimas ja vahetu, et sellest jätkub suveni välja!

Äffy soovitused

> Ära istu jõululauda näljasena.

> Pane taldrikule väike ports toitu. Nii väldid seda, et pead täis kõhuga viisakusest taldriku tühjaks sööma, kui oled suure hunniku endale ette kahmanud.

> Pea süües pause. Nii jõuab märguanne kõhu täitumisest ka ajju ja saad vältida ülesöömist.

> Kui kõht on täis, jäta julgelt viimane amps võtmata.

> Pea kommidega piiri. Ära tee oma hammastele liiga!