Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
19. detsember 2014, 10:27

Ettevaatust! Paljud tuntud teebrändid sisaldavad tervisele ohtlikke kemikaale

Endale teed keetes tuleb hoolega mõelda, millest seda teha. Ka meil laialt levinud teebrändid sisaldavad suures koguses mürgiseid kemikaale.

Levinud teebrändid Lipton, Twinings, Yogi Tea Forte, Mighty Leaf ja Tetley sisaldavad suures koguses mürgiseid kemikaale, näiteks fluoriidi ja pestitsiide, kirjutab Living Traditionally. Seejuures ei ole tegu loodusliku, vaid tööstusliku ja inimesele ohtliku fluoriidiga. Uuringud kinnitavad, et nende kemikaalide tase on lausa nii kõrge, et odava tee joomine tekitab igapäevase rämpstoidu söömisega sarnase efekti.

Kemikaalide sisalduse põhjust seletatakse sellega, et enamikku teelehtedest enne kuivatamist ei pesta ning sestap jäävad teelehtedele alles pestitsiidid. Teedest on leitud kantserogeenidena tuntud pestitsiide oluliselt rohkemal määral, kui USA-s ja EL-is see on lubatud.

Ajakirjas Food Research International avaldatud uuring nendib: paljud odavad teesegud sisaldavad fluoriidi nii palju, et inimesed on teed juues ohustatud nii hamba- kui neeruprobleemidest kui ka vähist. Mõni odav teesegu sisaldab fluoriidi 7 osakest miljoni kohta, lubatud fluoriidisisaldus on neli. See mõjub hirmutavalt, kuna fluoriid jääb inimese organismi aastateks.

Kuidas fluoriid teesegusse saab? Fluoriid ladestub teepõõsasse selle kasvades ehk vanad tee lehed sisaldavad fluoriidi enim. Odavamad teesegud valmistataksegi sagedamini just vanadest teepõõsa lehtedest.

Lisaks kinnitasid uuringud, et kofeiinivabas tees oli fluoriiditase kõrgem kui kofeiiniga tees.

Kas nüüd on teejoomisel kriips peal? Kindlasti mitte, kui toimida targalt. Esiteks tasub kasutada teepuru, mis ei ole pakendatud kotikestesse. Just portsu kaupa kotikestesse pakendatud teesegud, mida on mugavam kasutada, on tehtud madalamakvaliteedilisest toorainest ning sisaldab kindlasti rohkem fluoriide.

Teiseks leiti kõige vähem fluoriidi valges tees.

Ja kolmandaks võib usaldada nii orgaanilisi teesid või ise korjatud taimedest valmistatud teesid.