Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
16. detsember 2014, 15:53

13 terviseprobleemi, mille vastu aitab banaan (9)

Et banaanid sisaldavad kolme looduslikku suhkrut – sahharoosi, fruktoosi ja glükoosi koos kiudainetega, saab banaanist kohese ja kestva energialaengu. Kuid lisaks võimele kiirelt energiat anda on banaanil võime aidata ennetada või vältida tervet hulka haiguseid.

Seejuures ainus tingimus on süüa banaani igapäevaselt. Näiteks õunaga võrreldes sisaldab banaan neli korda rohkem valku, kaks korda rohkem süsivesikuid, kolm korda rohkem fosforit, viis korda rohkem A-vitamiini ja rauda ning kaks korda rohkem teisi vitamiine ja mineraalaineid. Samuti leidub banaanis rikkalikult kaaliumi. Ehk siis on aeg muuta tuntud ütlust ja öelda hoopis, et üks banaan päevas hoiab arsti eemal?
The Mirror Post toob välja kõik tervisehädad, mida saab banaani süües ennetada või ravida.

Depressioon. Hiljaaegu läbi viidud uuring kinnitas, et depressioonis inimesed tundsid end pärast banaani söömist palju paremini. Seda ilmselt seetõttu, et banaanid sisaldavad trüptofaani ehk valku, mis valku, kehas muutub serotoniiniks ning aitab lõõgastuda, parandab meeleolu ning teeb õnnelikumaks.

PMS. Unusta tabletid ja söö hoopis banaani. Selles sisalduv vitamiin B6 reguleerib vere glükoositaset, mis mõjutab su meeleolu.

Aneemia. Et banaan on olemuselt rauarohke, stimuleerivad need looduslikud rauaühendid hemoglobiini tootmist veres ja aitavad nii aneemiat vältida.

Vererõhk. Banaanis on kõrge kaaliumitase, kuid soola on selles troopilises puuviljas vähe. See asjaolu teeb banaanist ideaalse roa kõrge vererõhu vastu. Isegi USA toidu- ja ravimiohutuse amet on andnud banaanitööstustele loa reklaamida banaani vererõhu ja ajuinsuldi vastu abiks oleva toiduna.

Ajutoit. Uuringud on kinnitanud, et kaaliumi- ja suhkrute küllus banaanis aitab õppida ja muudab erksamaks.

Kõhukinnisus. Banaane võib süüa kõhulahtisti asemel, sest need aitavad taastada soolestiku normaalset tööd tänu rohkele vees lahustuva kiudaine pektiini sisaldusele. Banaanid toimivad probiootikumidena, aidates kasulikel bakteritel paljuneda. Ka sisaldavad need, nagu kõik teisedki värsked viljad, seedeprotsessi toetavaid ensüüme.

Kõrvetised. Unusta tabletid, banaanid on looduslikud antatsiidid.

Hommikune iiveldus. Kui sööd toidukordade vahel banaani, püsib su veresuhkrutase normis ning see aitab vältida rasedusaegset iiveldust nii hommikul kui ka muul päevaajal.

Sääsehammustused. Proovi sääsehammustusest tekkinud sügelust leevendada seda banaanikoore sisemise poolega hõõrudes. See aitab vähendada nii paistetust kui ärritust.

Pohmell. Üks kiiremaid viise pohmellist taastuda on juua banaani-jäätisekokteili meega. See rahustab magu ning aitab taastada keha vedelikuvarusid, tänu meesisaldusele turgutab ka veresuhkru taset.

Närvisüsteem. Banaanid sisaldavad ohtralt närvisüsteemi tööd toetavaid B-grupi vitamiine. Sestap tasub stressirohket tööd tehes suhkrurikaste snäkkide asemel haarata veresuhkru taseme stabiilsena hoidmiseks hoopis üks banaan. See aitab, muide, hoiduda ka ülekaalulisusest, mis kaloririkaste snäkkide söömisega paratamatult kaasneb.

Haavandid. Banaan on tänu pehmele tekstuurile ja siledusele ainus puuvili, mida võib seedehäirete korral südamerahus süüa. See neutraliseerib mao ülehappesust ning vähendab maoärritust kattes selle sisepinna kaitsva kihiga.

Temperatuuri kontroll. Paljudes kultuurides peetakse banaani jahutavaks toiduks, mis alandab nii füüsilist kui emotsionaalset temperatuuri.