Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
17. detsember 2014, 17:02

Lugu avaldati esmakordselt 2012. aasta detsembri Tervis Plussis.

Kui piimale on vaja piir panna (3)

Uuem mood toidupakenditel on ei-märk – mida antud toode EI sisalda. Lisaks e-ainete puudumisele ja rasvavaesusele võib kohata kirja "laktoosivaba". Miks laktoos probleem on ja kes oma piimavuntsid päriselt kuivatama peaks, seletab perearst Tarmo Loogus.

• Kuidas laktoositalumatus väljendub?

Perearstikeskusesse pöördunud inimeste tüüpilisteks vaevusteks on ebamugavustunne, kõhupuhitus ja -lahtisus, samuti kõhukorisemine ja valu kõhus.

• Mis seda põhjustab?

Kui inimese organismis on ensüüm laktaasi vähe või seda pole üldse, pole võimalik piimas leiduvat laktoosi ehk piimasuhkrut lagundada. Sellisel juhul ei imendu piimasuhkur verre või imendub ainult osaliselt. Soolestikus imendumata jäänud piimasuhkur liigub edasi jämesoolde, kus soole enda mikrofloora lõhustab laktoosi gaasideks ja hapeteks.

Bakterite elutegevuse tagajärel tekkinud ühendid ärritavad soolt ning kutsuvad esile mitmesuguseid sümptomeid.

• Kuidas laktaasi defitsiiti diagnoositakse?

Kõige tänapäevasem diagnostiline meetod on geneetiline test. Teine võimalus on laktoosikoormustest, mille korral tuleb juua näiteks 50 grammi laktoosi, mis on lahustatud vees. Kui laktoos imendub soolestikus, hakkab vere suhkrutase organismis tõusma ja seda saab kindla aja tagant mõõta. Kui vere suhkrusisaldus ei suurene üle piirnormi, tõlgendatakse seisundit kui hüpolaktaasiat ehk laktoositalumatust. Laktoosikoormustesti teine liik on väljahingatava õhu vesinikusisalduse määramine. Kui vesinikusisaldus õhus suureneb, viitab see asjaolule, et laktoosi kääritab jämesoole mikrofloora ja tegu on laktoositalumatusega.

Samuti on võimalik ensüüm laktaasi aktiivsust määrata soolelimaskesta biopsia ehk koeproovi analüüsi teel.

Tänapäeval on laktoositalumatus väga sage probleem. Kolme viimase aasta jooksul olen diagnoosinud osalist ja täielikku laktoositalumatust umbes 30 inimesel, enamasti vanuses 20–40 aastat. Mõned on olnud 8–15aastased lapsed.

Valdavalt on esinenud osaline laktoositalumatus. Mõnel üksikul patsiendil, kes ise arvasid, et neil on laktoositalumatus, tuvastasime hoopis piimavalguallergia, mis on sootuks teine haigus.

Mõningatel juhtudel aga pole eelnimetatud sümptomite põhjuseks sugugi mitte laktoositalumatus, vaid hoopis ärritatud soole sündroom, mis on ohutu seisund, ja siis pole vaja piirata piima-saaduste tarbimist.

• Mis toidud sisaldavad piimasuhkrut?

Piim, hapukoor, kohupiim, jäätis, piimakakao, piimašokolaad ja pannkoogid tekitavad tavaliselt palju vaevusi ja nende tarvitamist tuleks suurel määral piirata või neist loobuda. Paremini talutavad tooted osalise laktoositalumatuse korral on näiteks keefir, hapupiim, juust ja jogurt.

Piimasuhkrut võivad sisaldada ka sulatatud juust, sai, vahvlid, salatikastmed, vorst, kartulikrõpsud, kommid, kondiitritooted jpm.

• Mida tuleks toitumises muuta, kui diagnoositud on laktoositalumatus?

Laktoositalumatuse korral peab suure-mal või vähemal määral vähendama toidusedelis laktoosi sisaldavate toitude hulka. Tavaliselt talub laktoositalumatuse all kannatav inimene 2–3 g piimasuhkrut päevas. Kindlasti tuleks eelistada hapupiimatooteid, milles osa laktoosist on käärinud piimhappeks, ja eriti probiootilisi baktereid sisaldavaid toiduaineid, kuna osa baktereid eritab laktaasi.

Laktoositalumatuse korral võib tekkida kaltsiumipuudus. Suurepärasteks kaltsiumiallikateks on pika valmimisajaga juustud, mille laktoosisisaldus on väiksem. Apteekides on müügil ka laktaasi sisaldavad kapslid, mida võib võtta koos piimasuhkrut sisaldava toiduga.

Tähelepanu tuleks pöörata ka faktile, et toidulisandid ja ravimid võivad abi-ainena samuti laktoosi sisaldada.

Kui piimatooteid tarbida ei saa, suureneb luuhõrenemise oht. Sellisel juhul peaks ennetavas annuses võtma kaltsiumi koos D-vitamiiniga.

• Kuidas laktoositalumatust ravitakse?

Sobiva piimasaaduse ja -koguse leiab iga inimene ise proovimise teel. Kuna piimatooted on väärtuslikud kaltsiumisisalduse poolest, peakski haige leidma sobiva, vaevusi mittetekitava piimakoguse või tarvitama hapendatud piimasaadusi. Samuti on võimalik valida laktoosivaba piimatoode. Paljudele piimatoodetele on märgitud laktoosisisaldus.

Haigus ise on senini ravimatu. Sümptomite teket saab aga piirata dieediga ja vajadusel võtta ensüüm laktaasi sisaldavaid kapsleid, et piimasuhkur imenduks ja ebameeldivaid vaevusi ei tekiks.