Verivorst.
Toiduuudised
13. detsember 2014, 13:00

Kust saab vorstiteoks verd ja soolikaid? (25)

Pühade eel tõuseb nii mõneski peres päevakorda ka verivorstitegu. Kas kusagilt on aga võimalik osta verd ja soolikaid või peab vorstimeister lootma tuttava rõngassaba peale?

Veterinaar- ja toiduameti lihatoodete käitlemise peaspetsialisti Kristi Kadaku sõnul tõstatub see teema igal aastal enne jõule esile.

"Verele ja soolikatele kehtivad samad nõuded nagu kõikidele teistele toiduainetele. Kui need on inimtoiduks kõlblikud, siis loomulikult võib neid poes müüa. Aga kuna lihatööstus kasutab neid oma tooraineks, siis ei müüda neid eraldi. Lihatööstused ei ole lihtsalt huvitatud vere ja soolikate müügist," ütleb Kadak.

Siiski ei väida ta, et neid kusagil ei müüda, sest kõiki poode ta ükshaaval läbi käinud pole.

Ka Rannarootsi, Atria ja Rakvere lihatööstuse esindajad kinnitavad nagu ühest suust, et nemad verd ja soolikaid ei müü. Rakvere kommunikatsioonijuhi Liis Kriguli sõnul on põhjus selles, et neil kuluvad jõuluajal kõik varud oma tarbeks ära.

"Vere säilivusaeg on väga lühike ning nõudlus väike, mistõttu on raske tagada kvaliteetset toodet," selgitab Atria Eesti turundusjuht Mirjam Endla, miks nemad verd ei müü.

Verivorsti valmistamiseks tarvilikke tooraineid soovitab Endla aga vaadata ­e-poest saksavorst.ee – sealt saab osta nii soolikaid kui ka verepulbrit.

Kes tahab jõuluajal aga ikkagi ise verivorstiteo ette võtta, sel ei tasu pead norgu lasta, sest nagu veterinaar- ja toiduameti spetsialist ütles – see ei ole 100% kindel, et neid kuskil müügil pole.

Uudistama võiks minna näiteks turgudele, ehk mõnel müügimehel leidub leti all kotike sooli ning purgike verd?