KÕIGE KIIREM KINGITUS: Kes sügisel ise hoidiseid teha armastab, leiab sobiva kingituse kindlasti ka moosiriiulilt. Piisab, kui purgile vaid kena sildike või lindike sättida. Foto: Aldo Luud
Toiduuudised
13. detsember 2014, 07:00

Meisterda jõuludeks söödavaid kinke

Kindlasti vaevab paljusid enne jõule küsimus, mida kinkida sõbrale, perekonnaliikmele või töökaaslasele? Selle asemel, et tõtata poodi ja rabada riiulilt mõni emotsionaalselt väärtusetu ese, võib hoopis ise mõne maitsva kingituse meisterdada.

"Mulle meeldib söödavaid kingitusi teha sõpradele ja tuttavatele, kes on mulle olulised ja keda tahan jõuluajal meeles pidada. Pereringis on traditsioon ikka nii-öelda päris kinke teha, kuid ka neile panen tihti juurde midagi söödavat.

Kui oled ikka oma kätega midagi valmis teinud, pistnud kingituse sisse käte- ja südamesoojuse, siis on nii kinkimise kui ka kingisaaja rõõm palju suurem," räägib toidublogija ja mitme kokaraamatu autor Andra Kalda.

Universaalne kingitus on Andra meelest kindlasti päts koduleiba ja sinna juurde enda tehtud maitsevõi.

"Lapsed hindaksid arvatavasti aga rohkem üht kotitäit koduseid maiustusi, näiteks vahukomme, juurviljakrõpse, küpsiseid vms."

Ka toidublogija Liisi Laanemäe arvates on kindla peale minek üks isetehtud jõululeib kingikotti pista. Jõulust mekki võiks aga anda ohtralt pähkleid, rosinaid ja kuivatatud jõhvikaid lisades.

"See leib on alati hästi vastu võetud, kuid ega šokolaaditrühvlitestki keegi ära ei ütle. Hea idee on ka jõulukeeks, mille saab juba nädalapäevad varem valmis küpsetada," ütleb Liisi.

Järgnevalt toome teieni aga kahe põneva jõulumaiuse ja teravaid elamusi pakkuva tšillimoosi retsepti. Miks mitte pista mõni nendest jõuluvana kingikotti.

Tervisest pakatavad trühvlipallid

(25 pallikest)

Vaja läheb: 100 g india pähkleid, 150 g kivideta datleid, 2 kuhjaga sl naturaalset kakaopulbrit, 1 väike banaan, 1 tl kaneeli, ½ tl kardemoni, ½ tl riivitud muskaatpähklit, 3 sl kookospiima. Kaunistamiseks mooniseemneid, kakaod, pähklipuru.

Valmistamine: Pane pähklid, poolitatud datlid, kakao, viilutatud banaan ja maitseained köögikombaini ning vurista ühtlaseks massiks. Nirista juurde kookospiim, et mass muutuks vedelamaks ja saaks ühtlasema konsistentsi.

Pane segu tunniks ajaks külmkappi tahenema. Tõsta massist lusikaga kuhjakesed, veereta käte vahel palliks ja kasta soovi korral kakao, mooniseemnete või pähklipuru sisse.

Allikas: Andra Kalda, pliiditaga.blogspot.com

 

Jõulutähed

(30 tk)

Vaja läheb: 200 g võid, 100 g suhkrut, 200 g kohupiima, 4 dl jahu, 1 tl küpsetuspulbrit, jõhvika- või sõstramoosi, soovi korral pärlsuhkrut.

Valmistamine: Vahusta toasoe või suhkruga. Pane juurde kohupiim, küpsetuspulbriga segatud jahu ja sega tainas ühtlaseks. Paki see kilesse ja tõsta vähemalt tunniks külmkappi. Rulli tainas jahusel laual laiali ja lõika 8x8 cm suurusteks ruutudeks.

Tõsta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Lõika ruutudelt nurgad maha, tee iga ruudu nurka sisselõiked, tõsta üks serv ruudu keskele ja vajuta õrnalt keskele kinni.

Tõsta tähe keskele moosi. Küpseta 200kraadises ahjus 10–12 minutit. Jahtunud jõulutähtedele puista peale pärlsuhkrut.

Allikas: Liisi Laanemäe, liisil.blogspot.com

 

Tulikirev tšillimoos

(1,5 liitrit)

Vaja läheb: 125 g punaseid tšillisid, 130 g punast paprikat, 1 kg moosisuhkrut, 600 ml siidriäädikat.

Valmistamine: Vala potti suhkur ja sellele äädikas. Lase mõni minut suhkrul sulada. Pane pott madalale tulele ja kalluta seda aeg-ajalt, kuid ära sega. Puhasta paprikad, lõika tšillidel roheline peanupp küljest, aga seemned jäta sisse. Purusta tšillisid köögikombainis umbes 10 sekundit.

Lisa paprikad ja jätka purustamist, kuni saad ühtlased väikesed helbed. Vala potti, kalluta segamini ja lase kiiresti keema. Keeda 10 minutit, seejärel keera kuumus kinni ja jäta moos pooleks tunniks jahtuma. See on vajalik, et tšilli jaotuks moosis ühtlaselt. Sega õrnalt läbi ja villi steriilsetesse purkidesse.

Allikas: Kätrin Maidla, k2trinkokkab.blogspot.com