Lugu ilmus esmakordselt 2011. aasta detsembri Tervis Plussis.
Kasulik kohupiim (3)
Klassikaline kohupiim on eeskätt hapnenud piimavalkude hea kontsentraat, mis sisaldab ka teisi piimale omaseid ja tervisele soodsaid makro- ja mikrotoitaineid.
Kohupiima valmistamiseks on vaja valgurikka kalgendi moodustamist ja selle eraldamist. Kalgendamisprotsess toimub kas juuretisbakterite või laap-ensüümide abil, tekkinud kalgend eraldatakse ja kasutatakse kohupiima toorainena. Inimorganismile on kohupiim bioloogilis-biokeemiliselt kõrgväärtuslik kergesti omastatav toiduaine. Mille tõttu kuulub aga kohupiim parimate toiduainete hulka?
1. Kohupiima bioväärtus seisneb kõrge biokvaliteediga valgu väga heas sisalduses (tavaliselt 10–15%). Kohupiimavalgud sisaldavad elutegevuseks vajalikke aminohappeid väga soodsas vahekorras, sh tublisti ka neid, mida inimkeha ise ei tekita. Neid valke iseloomustab ka hea metioniinisisaldus. Sel asendamatul aminohappel on hulk elulisi ülesandeid, ta kaitseb näiteks maksa rasvumise eest. Kui kohupiima ka mõnevõrra modifitseeritakse, jääb siiski kaalukamaks ja olulisemaks koostisosaks klassikaline kohupiim oma kõrgväärtuslike valkudega.
2. Naturaalses kohupiimas on süsivesikuid vähe (1–1,5%) ja põhiosa sellest hulgast kuulub piimasuhkur laktoosile. Et aga laktoosisisaldus on väga väike (osa jäi vadakusse ja kui kohupiima valmistati juuretisebakteritega hapendatud piimast, kulutasid osa ära ka piimhappebakterid), siis pole muret ka neil, kellel on probleeme laktoosi seedimisega.
3. Kohupiima rasvasisaldust saab muuta märkimisväärsetes piirides. Lähtuvalt tehnoloogia eripärast on võimalik toota nii peaaegu rasvavaba (alla 0,2% rasva), mõõduka rasvasisaldusega (4–5%) kui ka rasvast (rasva 9%) kohupiima. Olenevalt rasvasusest annab kohupiim inimorganismile ka rasvhappeid. Klassikalise kohupiima rasvades on aga umbes 20% monoküllastamata rasvhappeid, mis on oksüdeerimiskindlad ja tervislikud.
4. Klassikaline kohupiim on väga hea B2-vitamiini allikas ning mär- kimisväärne A-, B3- ja B12-vitamiini allikas. NB! Tegemist on inimorganismi ainevahetusele sobiva B12-vitamiini vormiga.
5. Kohupiim on märkimisväärne fosfori-, kaltsiumi- ja magneesiumiallikas.
6. Klassikaline kohupiim annab olulise panuse inimese veevajaduse katmiseks. Olenevalt rasvasusest võib kohupiima veesisaldus olla 65–83%. On aga väga tähtis, et see vesi on seotud, mistõttu tema doseerimine seedetraktist verre toimub sobivalt aeglaselt ehk märksa funktsionaalsemalt kui sama koguse tavalise vee joomise järel. Leidub ka vaba vett, selle tõestuseks on kohupiimapaki kahekordse pakendi vahele nõrgunud vedelik.
7. Kohupiimal on natuke hapukas maitse, mis tuleneb orgaanilistest hapetest, eeskätt piimhappest. Need orgaanilised happed soodustavad seedenäärmete talitlust ja ühtlasi toitainete imendumist.
Kohupiim on hästi säiliv toiduaine. Kohupiimast saab valmistada paljusid toite ja kui neis jääb alati domineerima klassikaline kohupiim ise, siis on ka neis toitudes üks vajalik ja tervislik koosteosa alati olemas.
Tea: kohupiim on väga suure bioväärtusega toiduaine, mis ei tohiks kellegi, eriti aga laste ja eakate toidulaualt puududa. Tarbimisel ei tasu olla ainult ühe toote eelistaja, süüa tuleks erinevaid tooteid.
Kommentaarid