VaarikadFoto: ALDO LUUD
Toiduuudised
9. detsember 2014, 15:40

Lugu ilmus esmakordselt 2011. aasta detsembri Tervis Plussis.

Ergutid loodusest

Pikk talv on ees. Põhjamaalasel algab “kulutusperiood”, see tähendab, et organism hakkab kulutama suve jooksul kogutud varusid.

Päikest ja valgust on vähe. Loodus magab ja ka inimesed tunnevad ennast tihtipeale uniste ja väsinutena. Paraku ei anna tänapäevane kiire elurütm võimalust rahulikult kulgeda ja puhata. Tänapäeva inimene tahab olla aktiivne ka talvel – seega peame hoidma ja turgutama oma hingepesa. Üks võimalus on seda teha omamaise taimeriigi vägevatega.

Mõned näpunäited, milliseid taimi on talvel paslik kasutada ja kuidas seda teha.

Vaarikas, must sõstar, meliss – terve keha ja vaim

Vaarikast, mustast sõstrast ja melissist valmistatud tee on parim organismi tugevdamiseks, et haigused ligi ei pääseks. Need taimed annavad kehale loodusjõudu ja väge, tegutsemislusti ja energiat. Rahunevad liigsed tunded, mis teevad ruumi tervele mõistusele, lõõgastuvad valukolded ja kaovad häirivad mõtted.

Veri pääseb mõnuga ringlema ja süda rõõmustab, saades innustavat jõudu. Vaarikas ja must sõstar ergutavad vedelike liikumist kehas, aidates sealt välja viia kuhjunud jääkained. Nii keha puhastub ja saab ruumi uutele energiatele.

Mulle meeldib korjata talviseks teeks mustasõstraoksi koos pungadega. Must sõstar annab seistes ja tõmmates teele imearmsa punaka värvuse (nagu pärnaõiedki).

Joo teed ja tunne, kuidas kehas voogab energia. Mõtle läbi kõik kehaosad ja tunneta neis mõnusat surinat. Püüa hoomata, kas kuskil tekib tunne, et energia seisab. Katsu tunda, kas mõni piirkond on pinges või valulik. Kui tajud pinget, siis liiguta seda kehaosa, säti mugavamasse asendisse.

Enesetunne paraneb, vedelikud pääsevad ringlema ja vaim on valmis uuteks õppetundideks.

Üheksavägine – üheksa väge

Üheksavägine on võimas taim, mis kasvab kõrgemaks kui inimene. Nagu kuninganna kõrgub ta üle teiste taimede ja vaatab alla oma valduste peale, justkui tunnistades oma väge.

Esimesel aastal kasvatab ta laia lehekodariku ja alles teisel aastal kõrge õietõlviku, milles suvel avaneb iga päev mõni kollane õieke. Kui tahad osa saada taime väest, siis pead iga päev käima üheksavägist külastamas ja kummardamas.

Kollased õied justkui pilgutavad silma, et neid võtaksid. Kui rohukapis on üheksavägine, siis võib talvele julgelt vastu minna, teades, et on varuks tõeline “haiguste hirm”. Tunnen selle taime vastu sügavat austust ja lugupidamist.

Olen jaganud üheksavägise seemneid sadadesse pihkudesse ja iga kord on tunne, et jagan kulda.

Teed tee nii: võta 1 tl värskeid või kuivatatud õisi, lisa tassitäis vett ja lase tõmmata 15 minutit.

Nõges – elurõõm

Nõges äratab inimeses loomulikud instinktid ja päästab voogama ürgenergia. Sa jaksad pingutada, ilma et väsiksid. Nõges aitab koguda jõudu ja kinni pidada oma eesmärkidest, olgu siis tööl või inimsuhetes.

Nõgeses on kaltsiumi, magneesiumi, kaaliumi ja rauda, ta sisaldab palju C-vitamiini, samuti B1-, B2- ja K-vitamiini. Öeldakse, et nõges paneb kana munele, lehma piima andma ja ajab karva läikima. Nõgeseteed peaksid jooma need, kel veri nõrk, aga see on hea ka põrnahaiguste, soolepõletike, neeru- ja kuseteedepõletike korral.

Nõges on hea kõhukorrastaja ja nahapuhastaja, suurendab imetavatel emadel piimaeritust ja aitab üleminekuvaevuste puhul.

Teed tee nii: pane tassi umbes 1 tl taimepuru ja vala peale kuum vesi, lase tõmmata 5 minutit. Joo vastavalt vajadusele paar nädalat, siis hakka teed valmistama mõnest teisest taimest. Kuid ära unusta jälgida taime mõju endale ning arvesta oma organismi eripäraga.

Üheksavägise 9 väge:

• turgutab immuunsüsteemi,

• tugevalt põletikuvastase toimega,

• vaigistab valu,

• köhaleevendaja ja rögalahtistaja,

• naharohi: aitab dermatiidi, psoriaasi, huuleherpese korral,

• raseduse hoidmiseks ja sünnitusest taastumiseks,

• seedimisrohi,

• vähendab masendust,

• astmaleevendaja.