Foto: Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
6. detsember 2014, 08:00

Viis sammu isuäratava koheva kartulipudruni (3)

Kartulipuder on sügisõhtutesse suurepäraselt sobiv toekas kõhutäide. Paraku piisab vaid ühest eksimusest, et mõnusalt koheva pudru asemel oleks tulemuseks kleepuv kartulimass, mis kedagi sööma ei ahvatle. Kui aga pead silmas järgnevat viit nippi, võid õnnestumises üsna kindel olla, lubab portaal The Kitchen.

1. Vali õiged kartulid

Kõik algab mõistagi õigest toorainest – vaata, et ostaksid poest või turult just pudru tegemiseks mõeldud kartulid, mis lagunevad kergesti ja imavad hästi vedelikku. (Eestis kasvatatavatest sortidest saab parimat kartuliputru "Satinast", kinnitas hiljuti "Ringvaates" kartulikasvataja Kalle Hamburg – toim.) Kaval on kartuleid koorida alles pärast keetmist, siis ei ima need endasse liiga palju vett ja säilitavad paremini maitseomadused. Samuti aitab koor tärklist kartuli sees hoida – see on oluline selleks, et puder ei muutuks hiljem liiga kergesti liimiseks.

2. Lisa sool kohe keetmise algul

Paljud inimesed jätavad kartulite keeduvee miskipärast soolaga maitsestamata. Aga täpselt samamoodi nagu pasta imavad ka kartulid vett, milles neid keedad. Kui keeduvees sool puudub, jäävad need maitsetud. Lisa sool kohe kartuleid keema pannes, sest see peab jõudma neisse imenduda. Kui pärast kartulite purustamist soola siiski napib, võid seda juurde lisada, aga tervislikum oleks siis selle asemel kasutada maitsestamiseks hoopis värskeid ürte. Ka pipar lisatakse pudru valmistamise lõpus.

3. Pane kartulid külma vette

Kuigi enamik köögivilju tuleb panna keevasse vette, ei kehti see kartulite puhul. Kui lased vee enne keema ja paned kartulid alles siis potti, kipuvad need valmima ebaühtlaselt: väljast keevad lõhki, aga seest jäävad rõhkeks. Seepärast pane kartulid potti ja vala neile külm vesi, nii et need oleksid täielikult kaetud.

4. Lisa sooja piima ja ära koonerda võiga

Mõeldamatu oleks ilma piima ja võita korralikku kartuliputru teha. Kui aga paned kuuma pudru sisse otse külmkapist võetud piima ja võid, jahutavad need kartuleid ega imendu putru. Mõned neist võivad "ehmatusest" isegi värvi muuta. Seepärast tuleks mõlemaid soojendada vähemalt toatemperatuurini, veelgi parem aga oleks need kas või mikrolaineahjus soojaks lasta. Samuti on sooja võid palju lihtsam ühtlaselt pudru sisse segada.

Ära unusta, et kõigepealt tuleb lisada või – see muudab lõpptulemuse siidisemaks. Igasugused või aseained ja vähendatud rasvasisaldusega tooted unusta juba eos – ainult korralik kogus kvaliteetset koorevõid annab tulemuseks maitsva pudru.

5. Tampides pea piiri

Kartuleid purustades vabaneb nendest tärklis. Mida rohkem sa kartuleidtöötled, seda rohkem tärklist vabaneb, nii et lõpuks meenutab puder üht liimist kärakat. Seepärast ei tohi neid mingil juhul ka saumikseri või blenderiga purustada – see mõjub pudrule täpselt samamoodi nagu kartulite liigne tampimine.

Parimaks vahendiks kartulipudru tegemisel on olenemata tehnika pöörasest arengust ikkagi endiselt klassikaline pudrunui. Ja kui seda massi lõpuks veel natuke mikseriga üle suristada, saab puder mõnusalt kohev ja peaaegu sulab suus.