Foto: TIINA KÕRTSINI
Toiduuudised
5. detsember 2014, 10:03

Hommikune klaasitäis sooja vett koos sidruniga - kas tõesti kasulik?

Levinud on soovitus, et päeva tuleb alustada klaasi sooja veega, kuhu on pigistatud ühe sidruni mahl. Kas see aga päriselt on ka kasulik?

Tegelikult on sidrunimahlaga vee joomise kohta teisigi arvamusi. Shape.com toob neist välja kolm ja selgitab, kas neil on tõepõhi all.

Sidrun parandab seedimist. Tegelikkus on aga selline, et sidrun võib mõnikord kõhuhädad hullemaks teha, sest sidrunhappe tõttu võivad tekkida valu ja krambid. Arvamus, et sidrunimahla joomine parandab seedimist on tulnud aastakümnetetagusest uuringust, mille kohaselt võib sidrunhape parandada antatsiidide (happealandajate) toimeaine alumiiniumhüdroksiidi imendumist. Kuid et sel võib olla ka vastupidine toime, on kõik individuaalne ning igaks juhuks tasub sidrunivee joomisega olla ettevaatlik.

Sidrunimahl soodustab mineraalide imendumist. C-vitamiinirohke sidrunimahl parandab küll mineraalide imendumist, kuid sellepärast pole küll vaja sidrunimahla koos sooja veega juua. Ning ehkki C-vitamiini peamiseks allikaks peetakse harilikult tsitruselisi, leidub seda väga paljudes puu- ja köögiviljades, näiteks ka paprikas, kapsas, maasikates, brokkolis ja spinatis.

Sidrunimahl aitab keha puhastada.  Suuremaid müüte sidruni ja sidrunimahla kohta on, et need aitavad keha toksiinidest vabastada. Selles osas tasub aga skeptiline olla ja mõelda, kuidas saab lihtsalt millegi joomine terve keha toksiinidest puhtaks teha?

Sidrun sisaldab küll antioksüdanti nimega D-limoneen, mida leidub ka apelsinides ja eriti palju apelsini- ja sidrunikoortes. See aktiveerib maksas ensüümid, mis soodustavad keha mürgistest jääkainetest vabastamist, need omakorda muudavad maksa sattunud toksilise toimega ained vähem kahjulikuks. Nendeks toksiinideks võivad olla näiteks kofeiin ja ibuprofeen. Kuid – sidrunimahl ei sisalda piisaval hulgal D-limoneeni. Ilma sidrunikoorteta valmistatud liiter sidrunimahla sisaldab keskmiselt 100 mg D-limoneeni, kahjulike ainete mõjutamiseks oleks minimaalselt seda antioksüdanti vaja aga 500 mg.

 

Ehk siis – sidrunil on küll palju kasulikke omadusi, kuid ühe sidruni mahla joomine koos klaasi veega ei oma tervisele kuigi mõjusat toimet.