Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
2. detsember 2014, 10:32

Rinnad valutavad kahel kolmandikul naistest - mis selle vastu küll aitaks? (10)

Rinnavalu ehk mastalgia mõjutab mingil eluperioodil kahte kolmandikku naistest. Mõnel möödub see kergelt, veidi rinnus närides, teisele osutada väljakannatamatut piina.

Valu rinnus võib avalduda paistetuse ja tundlikkusena mõlemas rinnas, kuid tunda võib olla ka lühiajalist teravat valu ühes kindlas kohas.

Põhjused, miks rinnad valutavad, jagunevad laias laastus kaheks. Levinuim põhjus on hormonaalsetest muutustest tingitud valu, mida esineb kõige suurema tõenäosusega menstruatsiooniperioodil, kirjutab Daily Mail.

Hormonaalsetest muutustest tingitud rinnavalu kannatavatel naistel arvatakse olevat GLA-rasvhapete puudus. Selle rasvhappe tase organismis mõjutab, kuidas keha reageerib hormoonidele ja põhjustab suurema rinnatundlikkuse. Sümptomite leevendamiseks tuleks leida võimalust nende rasvhapete taseme tõstmiseks organismis, parim selleks on GLA-rasvhapeterikas priimulaõli.

Mõned naised saavad valule leevendust ka valuvaigisteid tarbides.

Kui valu kestab tugevalt nelja kuu vältel, võib vajalik olla hormoonravi. Selle määrab arst.

Tsükliga mitteseotud rinnavalu võib põhjustada liigesepõletik rinnakus ehk Tietze sündroom. Sel puhul soovitatakse ka lihasvalu leevendavaid valuvaigisteid. Ning ka imetavatel emadel võib näiteks piimakanalite ummistudes rinnavalu tekkida. Mõlema tsükliga mitteseotud valujuhtumi korral on vajalik arstlik konsultatsioon.

Igal juhul on mõistlik pidada valupäevikut, et vajadusel arstiga nõu pidades põhjused leida ja parim ravi määrata.

Millal on arstlik konsultatsioon hädavajalik?
Enamasti on rinnavalu mööduv ja seepärast pole mõtet paanitseda. Südamerahu huvides võiks minna arsti juurde, kui esineb mõni järgmistest sümptomitest:
• Kui rinna mõne piirkonna tekstuur tundub ülejäänust erinev
• Kui valu on tugev ja häirib igapäevast elu
• Kui rinda katsudes jääb näpu alla tükk
• Kui valu ühes rinnas püsib kogu menstruaaltsükli vältel

Tasub ka ise oma rindade tervise nimel tegutseda ja valu ennetada. Selleks:

• Kujunda oma rindade vaatlemisest harjumus. Seda on parim teha peegli ees, käed pea kohale tõstetuna. Otsekohe, kui märkad rindades võib nibudes muutusi, pea nõu arstiga.
• Ka rindade kompamine võiks olla harjumispärane tegevus. Seda võib teha nii voodis pikali olles, kuid parim on seda teha dušši all. Kui tunned rindades või kaenlaalustes midagi kahtlast – mõnd tükki või sõlme – pea nõu arstiga.
• Veendu, et rinnahoidja on sulle sobivaim. Nii hormonaalsed kui mittetsüklilised valud võivad olla põhjustada mittesobivast rinnahoidjast. Vajadusel küsi selle ostmisel nõu spetsialistidelt.
• Mõned uuringud kinnitavad, et kofeiinitarbimise vähendamine vähendab valu rinnus ning muudab need pringimaks.
• Ka puu- ja juurviljade söömine aitab mõnede uuringute andmeil valu rindades leevendada.