Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
29. november 2014, 18:37

Kas õhtul pärast kella kaheksat söömine on tervislik? (18)

Lõpetasid õhtusöögi paari tunni eest ja aeg oleks magama minna, kuid kõht on jälle tühi. Vormis püsimise nimel oleks mõistlik näksimisest hoiduda, kuid tahe midagi põske pista on suur. Mis oleks õigeim lahendus?

Sellele küsimusele ei ole tegelikult õiget ega ühest vastust, sest see sõltub isiklikest harjumustest ja tervise-eesmärkidest, vahendab shape.com toitumisspetsialiste Stephanie Clarke ja Willow Jaroshit.

Levinud arvamus on, et hilisõhtusest söömisest peaks loobuma, kui on eesmärk kaalust alla võtta. Kuid tegelikkus on selline, et niikaua, kuniks sa ei ületa oma päevast kalorivajadust, ei võta sa ka õhtuti süües kaalust juurde.

See aga ei tähenda muidugi, et võiksid õhtul mõõdutundetult küpsiseid õgida. Ning õhtune toiduvalik peaks olema selline, et see ei põhjustaks seedimisprobleeme ja ei raskendaks ainevahetust, need võivad omakorda häirida sinu und. Samas võib unehäireid põhjustada ka liiga tühi kõht ehk püüa leida iseenda jaoks kuldne kesktee.

Mõtlemiskoht on seegi, et kui oled igal õhtul pärast õhtusööki näljane, võib probleemi lahendada õhtusöögiks ette võetud suurem portsjon. Ka peaks õhtusöök olema tasakaalustatud ehk sisaldama valke, kõrge kiudainete sisaldusega süsivesikuid, natuke tervislikke rasvu ja ohtralt köögivilju.

Kui aga tunned, et enne magamaminekut ilma söömiseta ei saa, vali midagi tervislikku.