Foto: KATRI RANNASTU
Toiduuudised
29. november 2014, 07:00

Pruunis riisis leiti 80% rohkem arseeni kui valges (10)

Mõned riisisordid sisaldavad teistest rohkem arseeni. See sõltub ka riisi kasvukohast, selgus USA tarbijaväljaande Consumer Reportsi uurimusest.

Ameeriklased asusid riisi arseenisisaldusega tutvuma pärast tunamullust uurimust, kus selgus, et paljud riisid sisaldavad märkimisväärses koguses anorgaanilist arseeni, mida taimed viimasega reostunud põldudelt endasse imavad. Kauaaegne kokkupuutumine arseeniga võib suurendada naha-, põie- ja kopsuvähi ning südame isheemiatõve ohtu, vahendab civileats.com. Nüüd uurisid Consumer Reportsi teadlased valgest, basmati- ja jasmiiniriisist võetud 128 proovi arseenisisaldust ning lisasid varasemate uurimuste tulemused, nii et kokku testiti ligi 700 näidist. USA riisidest osutusid arseenirikkaimaks Texases, Arkansases ja Louisianas kasvatatud. Teistega võrreldes oli keskmiselt poole vähem arseeni Californiast, Indiast ja Pakistanis pärit valges basmatiriisis ning USAs kasvatatud sushiriisis.

Üllataval kombel on tervislikuks peetud pruunis riisis 80% rohkem arseeni kui sama tüüpi valges, kuna see koguneb riisitera väliskihtidele. Tervislikemaks osutusid selles kategoorias California, India ja Pakistani pruun riis. Ka ökoriis ei pruugi kindlam valik olla, sest taimed imevad maapinnast arseeni ikka ühtviisi.

Arstid soovitavad igaks juhuks riisi ja riisitoodete söömisega piiri pidada ning tasakaalustada menüüd teiste teraviljadega. Eriti ohtlik on riisi arseenisisaldus lastele. USA arst Michael Crupain manitseb, et alla viieaastased ei tohiks lehmapiima aseainena riisipiima üldse juua. Riisi keetmine riisi kogusest 5–6 korda suuremas veehulgas ning seejärel selle nõrutamine võib arseenikogust küll vähendada, kuid ühtlasi kahandab riisi toiteväärtust.

Consumer Reports uuris teistegi teraviljade arseenisisaldust. Selgus, et tatar, hirss, oder, bulgur, kinoa, maisitang ja amarant ehk rebashein sisaldavad seda tühisel määral ning on seega ohutud.