TEE ISE TAINAS: «Muidugi võib minna lihtsama vastupanu teed ja osta poest tainas, aga kui ise teed, siis tead täpselt, mida sinna sisse oled pannud,» usub kohviku Supelsaksad kondiiter Urmas Ostrov, et omatehtud on ikka hästi tehtud. Pärast on tore koos piparkooke küpsetada. «See on ju nii lahe perekondlik üritus advendiajal.» Foto: Mati Hiis
Toiduuudised
29. november 2014, 07:00

Kodune piparkoogitainas: mida kauem tainas maitsestub, seda ehedamad piparkoogid tulevad (1)

"Kõige tähtsam piparkoogitaina komponent on siirup – see teeb tainast piparkoogitaina," tõdeb kohviku Supelsaksad kondiiter Urmas Ostrov. Taina tegemise juures on aga samuti tähtis selle maitsestumise aeg. "Ehk mida kauem tainas külmkapis on, seda paremini tõmbavad maitsed läbi ning ehedamad piparkoogid tulevad."

Klassikalise piparkoogitaina sisse lähevad peale siirupi veel jahu, või, suhkur, sooda ning maitseainetest kaneel, ingver, nelk ja kardemon. "Ise vürtse uhmerdada on küll suurem ettevõtmine, kuid nii saab parema tulemuse, kui poodides müüdavat piparkoogimaitseainet kasutades," arvab Urmas. Kuigi tainas maitsestub ka juba paari tunniga, soovitab ta selle valmis teha siiski päev enne küpsetamist.

Rullides kehtib lihtne reegel – mida vähem rullida, seda paksemad piparkoogid tulevad. Urmasele endale meeldivad õhukesed ja krõbedad piparkoogid, mistõttu rullib ta taina alati võimalikult õhukeseks. Küpsetada tuleb piparkooke 200kraadises ahjus umbes viis minutit. "Kindlam on siiski ise silma järgi vaadata, et koogid oleksid helepruunid, mitte ei kärssaks ära," sõnab kondiiter.

Tsitruse koor lisab uue maitsenüansi

Mõnikord on Urmas poest hoopis valmis piparkoogitaina ostnud, aga pärast tõdenud, et omatehtud on siiski parem. Kes tahab tainast natukene põnevamaks muuta, võib sellesse näiteks sidruni, apelsini või laimi koort riivida. "Kõik tsitruselised ja eeterlikud õlid lisavad tainale oma nüansi. Kes tahab aga asja üle võlli keerata, siis riivige hoopis üks sidrun, apelsin või laim siirupi sisse – see annab täiesti teise tulemuse."

Musta glasuuri saab söetabletist

Tänapäeval propageeritakse palju tervislikku toitumist, kas piparkoogid on ka aja jooksul kuidagi tervislikumaks muutunud? "Piparkoogis ei saa midagi tervislikumaks muutuda. Ainuke asi on või, et kas kasutad päris võid, mingit margariini või hoopis või asendajat. Muidugi võib panna vähem suhkrut – piparkook ei pea olema nii magus. Kuid see on maitse küsimus," leiab Urmas. Sama arvamus on tal valgete piparkookide suhtes. "See on nagu teha verivorsti, kas verest või verepulbrist. Klassikaliselt oleme harjunud nägema pruuni piparkooki, samas miks mitte teha valge tainas, pannes kõik vajalikud maitseained sinna sisse ja kaunistada näiteks pruuni glasuuriga."

Kõige sagedamini tehakse piparkookidele glasuur munavalgest. Ühe munavalge kohta on tarvis kuskil 200 grammi tuhksuhkrut ning see tuleb vahustada mikseriga tihedaks kreemiks. "Aga kes kardab munavalget, võib võtta lihtsalt tuhksuhkrut, lisada natukene mahla, segada ära ja glasuur ongi valmis," õpetab Urmas. "Toiduvärvide asemel saab kasutada mitmesuguseid mahlu. Näiteks porgandimahlast saab oranži, apelsinimahlast kollast, peedimahlast punast, püreestatud spinatist rohelist, kakaost pruuni ja purustatud söetabletist saab musta värvi. Või purustad kuivatatud rukkililled ära, lisad neid glasuurisegule ning saab huvitava sinise värvi. Mahlade puhul tuleb ainult jälgida, et segu liiga vedelaks ei läheks."

Kaunistuseks kommid ja šokolaad

Enne kaunistamist peavad piparkoogid kindlasti olema jahtunud ning glasuuritud koogid tahavad öö läbi kuivada. Peale glasuuri sobib kaunistamiseks eri värvi šokolaad. "Sulatage šokolaad vesivannis ära ning pritsige samamoodi piparkoogile. Lastele meeldivad kindlasti ka väikesed kommid, mida saab törtsukese vedela šokolaadiga piparkoogi peale kleepida. Või kaunistage šokolaadiglasuuriga ja siis riivige veel šokolaadi sinna peale," soovitab Urmas fantaasial lennata lasta.

Piparkoogitort

Vaja läheb: 730 g piparkooke, 100 g võid, 350 g pohli, 100 g suhkrut, natukene kaneeli, 600 g mascarpone´t, 600 g vahukoort, 200 g hapukoort, 200 g tuhksuhkrut, 1 sidruni mahl ja koort.

Valmistamine: Sulata või ja sega see 280 grammi purustatud piparkookidega. Kata tordivormi põhi ja

ääred paberiga ning suru saadud segu selle põhja. Vahusta mascarpone vahukoore ja tuhksuhkruga. Lisa sidrunimahl, riivitud sidrunikoor ja hapukoor ning sega õrnalt läbi. Seejärel tee valmis pohlamoos. Selleks püreesta 200 grammi pohli suhkru ja kaneeliga. Tõsta piparkoogipõhjale kiht kreem ja sellele kiht moosi, raputa sellele terved pohlad ja kata need piparkookidega. Pane ka koogivormi äärtesse püstiselt üks kiht piparkooke. Seejärel korda kõiki kihte. Viimane piparkoogi kiht kata kreemiga ning purusta sellele katteks ülejäänud piparkoogid.

Nipp: Parem on tort eelmisel õhtul valmis teha, külmkapis tõmbavad maitsed öö jooksul paremini läbi.

Allikas: Urmas Ostrov, kohvik Supelsaksad kondiiter

Vanaaegsed piparkoogid

Vaja läheb: 450 g suhkrusiirupit, 450 g võid, 3-4 muna, 200 g suhkrut, 1,1 kg jahu, natukene pipart, 3 tl kaneeli, 1 tl nelki, 1 tl kardemoni, 1 tl ingverit, natukene riivitud apelsini koort ja 1 tl põdrasarvesoola (leiab näiteks Piprapoest, aga sobib ka küpsetuspulber).

Valmistamine: Aja siirup keema, lisa suhkur ja vürtsid. Vahusta või, sega sellesse siirup ja siis vahustatud munad. Järgmisena lisa soojas vees lahustunud põdrasarvesool, siis jahu ning sega kõik läbi. Pane tainas üheks ööks jahedasse kohta seisma.

Rulli tainas jahusel laual õhukeseks ja lõika vormidega soovitud kujundid. Tõsta need ahjuplaadile ja küpseta 200kraadises ahjus 5–6 minutit.

NB: See retsept on saadud 1966. aastal ja pärineb esimese Eesti vabariigi aegselt kondiitrilt Vilma Lielenbergilt.

Allikas: OÜ Pagaripoisid

Krõbedad piparkoogid

Vaja läheb: 250 g võid, 200 g suhkrut, 1 kg jahu, näpuotsatäis soola, 1 tl küpsetuspulbrit, 1 tl soodat, 2 muna, 1 tl jahvatatud kardemoni, 1 tl kaneeli, 1 tl jahvatatud nelki, 1 tl jahvatatud ingverit, ¼ riivitud muskaatpähklit, 1 sl kakaod, näpuotsatäis valget pipart, 1 sidruni riivitud koort.

Siirup: 500 g suhkrut, ½ klaasi kuuma vett.

Valmistamine: Kõigepealt keeda siirup. Selleks pruunista kuival pannil 2/3 suhkrukogusest keskmiselt tumedaks. Kuumus peab olema pigem suur, muidu tekivad suhkrutombukesed, millest ei saagi enam lahti. Seejärel lisa kuum vesi, ülejäänud suhkur ja keeda venivaks siirupiks. Siis lisa segule või, suhkur ja sool ning lase keema tõusta. Kui segu on pooljahtunud, lisa maitseained, sega läbi ning lase segul täielikult maha jahtuda. Seejärel sõelu juurde 1/3 jahu, millesse on segatud küpsetuspulber ja sooda. Lisa lahtiklopitud munad, ülejäänud jahu ja sega läbi. Paki tainas kilesse ja pane päevaks-paariks külmkappi. Rulli tainas jahusel laual hästi õhukeseks ja lõika vormidega soovitud kujundid. Tõsta need ahjuplaadile ja küpseta 200kraadises ahjus umbes 5 minutit.

Allikas: Urmas Ostrov, kohviku Supelsaksad kondiiter