Nõudlus šokolaadi järele kasvab maailmas aasta-aastalt, kuid paraku teeb kakaokasvatus vähikäiku.Foto: Reuters / Scanpix
Toiduuudised
19. november 2014, 18:17

MAIASMOKKADE MÕRU TULEVIK: magusatootja Kalev ei välista hinnatõusu (17)

Maailma suured magustootjad Mars Inc ja Barry Callebaut hoiatasid, et järjest kasvava nõudluse tõttu võib šokolaad muutuda juba lähiaastatel luksuskaubaks. Ka AS-i Kalev juhatuse esimees Kaido Kaare ei välistanud võimalust, et tulevikus saavad endale šokolaadi lubada vaid priske rahakotiga magusasõbrad.

Maailma suurimad magusatootjad Mars Inc ja Barry Callebaut hoiatasid, et tõsine kakaodefitsiit ähvardab maailma juba 2020. aastal ning ainuüksi möödunud aastal kulutati maailmas 70 000 tonni kakaod enam kui toodeti.

Toormepõud ähvardab magusavalmistajaid aga juba praegu, mistõttu kakaohinnad on viimase aasta jooksul tõusnud 25 protsendi võrra.

AS-i Kalev juhatuse esimehe Kaido Kaare sõnul on kakaohind kasvutrendis olnud juba pikka aega ning selle taga on eelkõige olnud tarbimise kasv, seda eriti Aasia riikides.

"Praegu tekitab ebakindlust ka osades Aafrika riikides leviv Ebola viirus. Siiani ei ole teateid selle kohta, et Ebola oleks jõudnud peamistesse kakaod tootvatesse riikidesse – Elevandiluurannikule ja Ghanasse. Kui see peaks siiski juhtuma, on selle mõju kakaohinnale kindlasti väga suur. Võib öelda, et olukord kakaoturul on hetkel üsna segane ja ennustusi teha keeruline. Seda kinnitavad ka aastaid kakaoturgu analüüsinud spetsialistid," ütles ta.

Olukorda ei muuda kergemaks kas asjaolu, et kakaokasvatajad asendavad järjest enam kakaopuid muude, tasuvamate põllukultuuridega.

"Noored ei ole aga tihti enam huvitatud tööst farmis ning siirduvad linnadesse. Ülemaailmsed programmid, näiteks nagu UTZ Certified tegelevad tõsiselt sellega, et tagada kakaosektorile jätkusuutlikkus. Nad õpetavad farmeritele parimaid põlluharimise ja farmi majandamise viise, et kasvaks kakao saagikus ning seeläbi suureneks kasvatajate sissetulek ja huvi selle alaga jätkuvalt tegeleda. Just sellel põhjusel liitus ka Kalev UTZ Certified programmiga ning plaanib aasta 2016 lõpuks valmistada juba kõik oma šokolaaditooted UTZ sertifitseeritud kakaost," lisas Kaare.

Kalevi kakaoubade mass pärineb Ghanast, kakaovõi ja –pulber erinevatest Aafrika riikidest. Kui kakaohind maailmaturul kasvab, siis jõuab see paratamatult ka lõpptoote hinda.

"Loomulikult ei taha šokolaaditootjad ühtegi hinnamuudatust teha kergekäeliselt, kuid teatud hetkel ei ole enam valikut, kui küsimus on ettevõtte jätkusuutlikkuse tagamises. Selle probleemiga seisavad silmitsi kõik šokolaaditootjad maailmas. Rääkides kõige mustemast stsenaariumist, siis ei ole välistatud, et šokolaaditoodetest saab tulevikus luksuskaup, millel on ka oluliselt kõrgem hind," nentis magusatootja.