Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
19. november 2014, 16:25

Kolm tervisesõbralikumat vürtsi eelolevateks pühadeks (4)

Pühad pole enam ukse taga ja sestap on õige aeg vaadata oma maitseaineriiulile – pühadesöögid nõuavad ju neid tavapärasest pisut rohkem. Eriti oleks mõistlik kasutada selliseid, millest on kasu ka tervisele.

Õnneks on ka kõige tavalisemad vürtsid tervisele kasulikud, kirjutab portaal MindBodyGreen. Kuid allolevad kolm vürtsi aitavad lisaks kõigele kaasa ka paremale seedimisele. Ja mis võiks olla parem, kui pärast kõhtu pilgeni täitvat pühadeõhtusööki on ägisemise asemel jaksu nautida pühademeeleolu koos sõprade ja perega.

Kaneel. Külma aja saabudes on kaneeli kasutamine hea valik niiehknaa. See mõjub kehale soojendavalt, toetab tõhusalt rasvade ja raske toidu seedimist.

Lisa kaneeli toidule aga ka siis, kui külmetushaigus kallal – köhast vabanemist võiks see soodustada. Kaneel aitab nimelt lima vedeldada ja nii bronhe puhastada.

Muskaatpähkel on seedimisele suurepärane. Tavaliselt lisatakse seda koore- ja juustukastmetele, munatoitudele ja kreemjatele magustoitudele.

Isegi kui sa ei kasuta oma kokakunstis eriti vürtse, tasub mõned terad muskaatpähklit pidutsemisajal toidu sisse puistata, sest see soodustab (hilisõhtustel) söömaorgiatel toidu seedimist.

Nelk on nagu kaneelgi vastumürgiks lima moodustavatele roogadele ja aitab nii nii nina kui hingamisteid lahti hoida. Lisaks lõhnab nelk väga soojalt ja meeldivalt ning lisab nii soolastele kui magusatele roogadele mõnusa nüansi.