Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
18. november 2014, 09:42

Toidud, mida oled terve elu valesti söönud (9)

Kas midagi saab üldse valesti süüa? Selgub, et saab küll. Harper's Bazaar reastas viis toitu, mida suurem osa inimestest ei oska süüa nii, et neis tervisele maksimaalselt kasu oleks.

1. Kiivid. Kiivid on ideaalsed C-vitamiini, oomega-3 rasvhapete ja antioksüdantide rohked puuviljad. Ja muidugi koorid sa kiivid enne nende söömist ära. Kuid – kiivisid ilma kooreta süües jääd osa suuremast osast kasulikest ainetest ning ka kiudainetest, mis kiivikoores leidub.

2. Brokoli. Väga levinud on süüa ainult brokoliõisikut, kuid ka seda ümbritsevad lehed ei peaks lõpetama oma elu prügikastis. Neid lehti süües saad juurde nii A-, C- ja K-vitamiini, kui ka loomulikku keha puhastusprotsessi soosivaid aineid.

3. Piim. Rasvatu piim tundub küll tervislikum valik, kuid see ei ole nii. Rasvatu piim ei anna inimesele midagi.

4. Liha ja sibul. Grill-liha ja karamelliseeritud sibulad on küll maitsvad, kuid iga kord midagi pruunistades tekivad toitu ained, mis põhjustavad naha enneaegset vananemist. Ka soodustavad need ained Alzheimeri tõve ja südamehaiguste teket. Tervislikum on toitu hoopis aurutada või sootuks toorelt süüa.

5. Kaneel. Kaneel aitab kehal veresuhkrutaset õigel piiril hoida ning kiirendab rasvapõletusprotsesse. Sestap ei peaks kaneeli sööma vaid kui magustoitude osa, vaid võiks seda julgelt segada näiteks ka hommikupudru sisse.